Kredit.nu » Blogg » 7 tips när du lånar pengar

7 tips när du lånar pengar

LångivareNär du ska låna pengar, antingen av en långivare eller en familjemedlem, är det bäst att förbereda dig och förbereda dig för förhandlingarna.

Det finns så många olika långivare där ute som alla erbjuder dig en helt unik tjänst. Vissa ger bättre räntor än andra och vissa har mer gynnsamma återbetalningsvillkor som kommer att spela till din fördel.

Innan du går in i några diskussioner med en långivare är det dock bäst att veta exakt vad de kan göra för dig innan du sätter dig ner med dem ansikte mot ansikte. Tänk också på att alla långivare inte har samma förstklassiga räntor – vissa tar ut skyhöga räntor medan andra har mycket lägre räntor. Så om du letar efter en problemfri och givande upplevelse när du lånar pengar behöver du vara tydlig med dina krav, är här allt du behöver veta.

1. Hyr mycket behöver du låna pengar, och till vad?

Innan du sätter dig ner med en långivare för att diskutera din låneplan ska du se till att du vet exakt vad du behöver och vill ha av dem. Vilken typ av lån? Hur mycket vill du låna? För vilket ändamål (till exempel för skolan eller för affärsverksamhet)? Vill du ha pengarna i en klumpsumma eller föredrar du månatliga avbetalningar? Försök att få en uppfattning om vilken prisklass som fungerar bäst för dig genom att göra lite efterforskningar på Internet. Gör en lista över alla olika lån som finns och deras räntesatser så att när du går in i förhandlingar med en långivare kan de hjälpa dig att hitta det som passar bäst för dina behov.

2. Känn till din långivare

Innan du inleder förhandlingar med en långivare bör du försöka få en uppfattning om dennes personlighet. Är de konservativa eller liberala? Verkar de professionella och raka till sak eller framstår de som vänliga och förstående? Vad kan du förvänta dig av dem när det gäller service och återbetalningsvillkor? Försök också ta reda på vilka kriterier för kreditvärdighet de har så att du vet om du kommer att kunna låna pengar av dem.

3. Få ett lånelöfte innan du shoppar loss

För att undvika att bli lurad av dyra långivare är det en bra idé att få ett förhandsgodkännande för din låneplan i förväg. För att få en sådan fyller du helt enkelt i några onlineformulär på långivarnas webbplatser och skickar in dem för granskning. När de kommer tillbaka till dig vet du om din låneplan är överkomlig eller inte, och om den inte är det kommer de att föreslå alternativ som kan vara mer lämpliga för dig.

4. Jämför lånegivare och förhandla

När du är säker på att ett lån är rätt för dig och din långivare har godkänt din låneplan i förväg är det bäst att handla och jämföra deras räntor. På så sätt kan du undvika att betala högre räntor än nödvändigt och få ut så mycket som möjligt av dina pengar. Fråga gärna långivaren om de är villiga att justera sina avgifter eller sänka sina räntor samt andra avgifter som månatliga avbetalningsavgifter eller serviceavgifter så att de matchar de avgifter som erbjuds av andra långivare. Bli dock inte förvånad om långivaren avslår din begäran – kom ihåg att de är i den här branschen för att de vill tjäna pengar!

5. Kommer det här lånet att fungera med min budget?

Det finns så många långivare där ute som alla erbjuder helt olika räntor och återbetalningsplaner. Det är därför klokt att shoppa runt genom att få förhandsgodkännande online från så många långivare som möjligt innan du sätter dig ner med dem personligen för att diskutera din låneplan. Du kan till och med göra en direkt jämförelse av deras produkter direkt på plats medan du fortfarande sitter vid förhandlingsbordet. Om en ser bättre ut än en annan, tveka inte att be om ett lägre pris.

6. Kontrollera om det finns onödiga kostnader

Innan du skriver under något kontrakt eller avtal med en långivare ska du se till att du läser igenom allt det finstilta i kontraktet för att undvika att betala mer än nödvändigt. Vissa långivare erbjuder till exempel rabatter på upp till 15 % om du ställer in dina återbetalningar av lånet automatiskt via autogiro från ditt bankkonto varje månad. Andra avstår från sina månatliga serviceavgifter under de första återbetalningsmånaderna så att du kan prova deras tjänster riskfritt. Det är bäst att fråga om alla dessa extra förmåner vid förhandlingsbordet så att de inte överrumplar dig senare med en oväntad räkning!

7. Är räntan fast eller rörlig?

Om räntorna ständigt stiger på marknaden kan det vara klokare att välja en låneplan med fast ränta så att dina återbetalningar inte kostar dig mer pengar i längden. Men om räntorna är extremt volatila och kan sjunka drastiskt om några år kan det vara mer fördelaktigt för dig att välja ett lån med rörlig ränta eftersom det är troligt att dina återbetalningar blir billigare för dig.

Genom att göra lite efterforskningar på internet kan du skapa en lista över alla olika lån som finns tillgängliga och deras räntesatser så att när du går in i förhandlingar med en långivare kan de hjälpa dig att hitta det lån som bäst passar dina behov. Ett annat alternativ är att få ett förhandsgodkännande innan du shoppar runt efter lån så att alla vet exakt hur mycket pengar de har att låna. Kolla runt genom att jämföra långivare som erbjuder lägre räntor tillsammans med andra. När du är redo att skriva under kontraktet ska du läsa igenom och förstå alla villkor innan du går med på något. Glöm inte heller att be om rabatter eller lägre priser för vissa tjänster, t.ex. automatiska månatliga återbetalningar på autogiro så att du sparar pengar på lägre räntekostnader med tiden vid annuitetslån.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.