Tips för bästa möjlighet till kredit

Ekonomiska grafer för kreditvärdigheten upp och ned framför person i kostym.

Att man vill ha koll på sin kreditvärdighet och veta vilka möjligheter man har att erhålla en kredit behöver inte betyda att man är i behov av att låna pengar just nu. Det är också viktigt att ha kontroll på sin kreditvärdighet för framtida behov av krediter, om man exempelvis ska köpa en bostad eller en bil med finansiering senare i livet.

Det finns flera saker som man kan göra för att förbättra sin kreditvärdighet med tiden så att man senare får en bättre kreditvärdighet. Nedan får du några tips som ger dig möjligheter till kredit.

  • Börja med att kontrollera din nuvarande kreditvärdighet genom att göra en kreditupplysning på dig själv. Det finns flera tjänster på nätet där du kan göra detta gratis eller till en låg kostnad utan att det registreras hos kreditupplysningsbolaget som en förfrågan. Då får du en bra översikt över din nuvarande ekonomiska status och kan med hjälp av denna information lägga upp en plan för att förbättra din kreditvärdighet för framtida krediter.
  • Har du redan utestående krediter som du inte utnyttjar idag så avsluta dessa. De drar ned din kreditvärdighet och om du ändå inte använder dessa krediter så är det bättre att ta bort dessa.
  • Undvik att handla mot faktura eller genom delbetalning på nätet. Varje gång så tas en kreditupplysning vilket gör att antalet förfrågningar ökar vilket sänker din kreditvärdighet. Har du kreditkort är det bättre att göra dina inköp på nätet på ditt kort, vilket inte medför några kreditupplysningar, och betala bort krediten när du får din lön.
  • Om du ofta är i behov av smålån för att klara av din vardag kan det leda till att du får många förfrågningar registrerade hos kreditupplysningsföretagen, framför allt om det görs en kreditupplysning hos UC. Ansök istället om ett kreditkort som du kan använda för oväntade utgifter och sedan återbetala krediten med din lön då räkningen kommer.
  • Har du många utestående lån idag kan det vara värt att ta ett samlingslån för att lösa alla utestående lån. Då har du bara ett utestående lån som du sannolikt även kan få en lägre ränta för.
  • Undvik att byta arbete ofta eller att flytta ofta vilket kan uppfattas som att du har problem med att få en stabil tillvaro i livet. Att ha arbetet länge hos samma arbetsgivare och att ha varit bosatt på samma adress under en längre tid påvisar istället att du har en balans.
  • Om du är gift eller har sambo som kan vara medsökande är det lättare att få större lån och även en mer förmånlig ränta.
Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.