Bensinkort

tankstation

Ett bensinkort är ett kreditkort som är extra fördelaktigt för dig som åker bil. Med ett tankkort – som betalkortet också kan kallas – kan du få drivmedelsrabatt när du tankar etanol, bensin och andra drivmedel samt andra förmåner på tankstationen.

Flera av de stora och populära bensinkedjorna i Sverige som Shell, OKQ8 och Preem ger ut egna bensinkort. Det finns både bensinkort med och utan kredit, för mest förmåner bör man dock välja ett kreditkort där det även kan ingå försäkringar som tanka fel-försäkring och kompletterande reseförsäkring. Korten är till för dig som kör bil eller annat fordon där du regelbundet behöver tanka. Har du inte bil är det ingen större vits att skaffa ett kreditkort från någon bensinkedja.

I övrigt fungerar bensinkortet precis som ett vanligt kreditkort där alla månadens köp hamnar på en kortfaktura. Betalar man hela fakturan direkt är köpen räntefria och det kostar inget extra. Väljer man delbetalning behöver man betala ränta.

Bäst kreditkort för att tanka bensin 2023

★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
★★★★★

Kort med bäst cashback

Med Re:member Flex får du cashback och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Cashback hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).
★★★★★
10 000 välkomstpoäng vid första köpet!

Resurs Gold

Ett riktigt bra kreditkort med både reseförsäkring, bonuspoäng på alla köp och möjligheten till räntefri delbetalning. Upp till 60 dagars räntefria dagar för alla köp. Går att lägga till i både Apple Pay och Google Pay för mobilbetalningar.

Fördelar

 • Bonus på alla kortköp
 • Reseförsäkring ingår automatiskt
 • Möjligt att få räntefri delbetalning
★★★★★
Just nu 10 000 välkomstpoäng!

Bonus & Lounge Key

Exklusivt kreditkort som utöver 1 % bonus på varje köp även ger dig 4 gratis besök på flygplatslounger över hela världen, lyxig concierge service, reseförsäkring och mycket mer!

Fördelar

 • Lounge Key som ger 4 gratis loungebesök / år
 • 1 % bonus för varje krona du köper med kortet
 • Reseförsäkring ingår
★★★★★
Ingen årsavgift första året!

Kort med försäkringar & bonuspoäng

Resekort med omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd, bonus på alla kortköp och stöd för flera olika e-plånböcker. Marginalen bjuder just nu på första årsavgiften!

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Ingen avgift första tre månaderna
 • Samla bonus på alla kortköp

Välja tankkort eller bonuskort?

Det är inte alltid som ett tankkort är det kortet som lönar sig mest. Det kan ofta löna sig mer att välja ett kreditkort med bonus eller cashback då du får återbäring på alla köp – inte bara när du tankar. Dessutom får du med ett tankkort bara bonus hos en bensinkedja, inte hos konkurrenterna. När du väljer bensinkort är det därför viktigt att se till att du faktiskt har möjlighet att tanka på kedjans bensinstationer så att de ligger längs med sträckor du brukar åka mellan.

Du kan med fördel ha olika kort som kompletterar varandra, t.ex. ett Circle K Mastercard som du använder när du tankar hos just Circle K och ett kort med generell bonus för övriga köp som Norwegiankortet eller Resurs Gold.

Tänk bara på att skaffar du många kreditkort kan det försämra din kreditvärdighet eftersom din samlade kreditlimit räknas som en skuld vid en kreditupplysning.

Bensinkort utan kredit

Bensinkort utan kredit är numera (2023) ovanligt, detta förekom tidigare och fungerade som ett debetkort man kunde ladda på med ett engångsbelopp och använda på tankstationen som betalmedel.

Det finns även bankkort som ges ut av bensinkedjorna, med ett sådant får man dock inte alla förmåner som ett kreditkort har som kredit och försäkringar. Drivmedelsrabatten brukar även vara lägre jämfört med kreditkort och vara på max 15 öre/liter. Följande betalkort utan kredit finns det:

 • Preem Privatkort
 • Circle K Betalkort
 • Shell Privatkort
 • OKQ8 Betalkort

Förmåner med ett tankkort

Med ett bensinkort får man lägre pris på drivmedel hos tankstationen som gett ut kreditkortet, rabatten ligger normalt på mellan 15 – 30 öre rabatt/liter, där man får en högre rabatt på bemannade jämfört med obemannade stationer. Det är också vanligt med kampanjer som billigare bensin på sommaren eller under de första 2 – 3 månaderna efter att man skaffat kortet.

På bemannade stationer får man även ofta rabatt när man handlar i butiken som billigare kaffe, biltvätt och andra kunderbjudanden.

Utöver billigare bensin och förmåner i bemannade stationer ingår ofta en tanka fel-försäkring och självriskskydd vid bilbärgning eller vägassistans. Försäkringen betalar då ut dina kostnader som uppstår om du skulle ha råkat tanka med fel drivmedel eller behöver bärgning.

Sammanfattningsvis är förmåner man kan få med ett bensinkort:

 • Rabatt på drivmedel
 • Rabatt på biltvätt
 • Reseförsäkring och tanka fel-försäkring
 • Erbjudanden på bemannade stationer som glass, kaffe, spolarvätska, godis, dricka och liknande.

Mer bensinrabatt med ett extrakort

Är ni två i familjen som kör bil kan ni med fördel skaffa ett extrakort. Då kan båda tanka och få rabatt samt de andra förmånerna som finns på kreditkortet. Korten är unika på så sätt att de har olika kortuppgifter och det står olika namn på korten, men det är personen som har ”huvudkortet” som är betalningsansvarig.

Att skaffa ett extrakort är antingen gratis (0 kr) eller kostar en mindre summa (50 – 100 kr).

Vilka bensinkort finns det?

I Sverige finns bensinkort från följande bland annat Shell, Circle K, Volvo, Preem och OKQ8. Här går vi igenom korten lite närmare, vilka rabatter och alternativ som finns.

Preem bensinkort

preem bensinkort

Preem erbjuder tre olika typer av bensinkort:

 • Anslutet Bankkort: Detta kort är för dig som vill få rabatt på drivmedel utan att ha fler kort i plånboken. Du ansluter ditt vanliga betalkort och får rabatten direkt på kortet. Du får 15 öre/liter i rabatt på bemannade stationer och 10 öre/liter i rabatt på automatstationer. Du har också möjlighet att byta rabatten mot Eurobonuspoäng. Det krävs ingen ansökan och därmed ingen kreditupplysning.
 • Preem Mastercard: Ger 25 öre/liter i rabatt på bemannade stationer och 10 öre/liter i rabatt på automatstationer. Du får också 0,5 % bonus på alla dina vardagliga inköp. Alla köp samlas på en faktura och det finns flera delbetalningsalternativ. Kortet har ingen årsavgift.
 • Preem Privatkort: Detta är ett betalkort med mindre förmåner än Preem Mastercard. Du får 15 öre/liter i rabatt på bemannade stationer och 10 öre/liter i rabatt på automatstationer. Alla dina köp hos Preem samlas på en faktura som du antingen kan betala direkt eller delbetala. Ingen årsavgift.

Shell tankkort

shell bensinkort

Shell har för närvarande fyra olika betalkort:

 • Shell Mastercard: Kreditkort utan årsavgift som kan användas på över hela världen. Med kortet får du 15 öre rabatt per liter på Shells bemannade bensinstationer i Sverige.
 • Shell Privatkort/Shell Card: Med detta kort får du alltid rabatt på drivmedel när du tankar på Shells bemannade stationer. Dessutom kan du tanka på samtliga St1-stationer i Sverige och Finland, vilket ger dig tillgång till runt 900 bensinstationer.
 • Shell Företagskort: Ett kort som underlättar för företagare där man kan få alla drivmedelskostnader på ett kort och konto för att underlätta bokföringen.
 • Shell TruckDieselkort: Ett kort är för yrkeschaufförer.

Circle K Mastercard

Circle K Mastercard

Drivmedelskort som ger 15 öre rabatt per liter drivmedel hos Circle K. Du kan få högre rabatt ju mer du tankar, vid minst 200 liter under 90 dagar får du ytterligare 5 öre rabatt och vid minst 400 liter får du 10 öre extra rabatt per liter. Som mest går det då att få 25 öre rabatt/liter.

Kortet har ingen årsavgift och ger även bonus på övriga kortköp, 1 % bonus vid köp på Circle K-bensinstationer och 0,5 % rabatt på alla övriga köp.

OKQ8 Kreditkort

okq8

OKQ8 Visa-kort är ett kreditkort utan årsavgift med ränta på insatta pengar och 25 öre rabatt på drivmedel du tankar på OKQ8-bensinmackar. Handlar du i bemannade stationer får du även 2 % cashback.

Krav för att skaffa bensinkort

Även om bensinkort ges ut av olika kortutgivare och bensinkedjor finns det några grundkrav som alltid måste uppfyllas:

 • Du måste vara minst 18 år gammal
 • Du behöver vara folkbokförd i Sverige
 • Du får inte ha någon betalningsanmärkning (rensas från registret var tredje år)
 • Du behöver ha tillräckligt god kreditvärdighet (detta bedöms genom en kreditprövning hos UC)
 • Du behöver ha någon form av inkomst från arbete, eget bolag eller pension
 • Du får inte ha någon aktiv skuld hos Kronofogden

Anslut ditt vanliga kreditkort till bensinkedjan

Utöver att skaffa ett bensinkort kan man i vissa fall ansluta sitt kreditkort till bensinkedjan. Kortet fungerar då precis som vanligt fast du kan få medlemsrabatter ungefär på samma sätt som medlemskort till ICA, Hemköp och andra matkedjor. Detta är dock inte lika vanligt som bensinkort eftersom bensinstationerna hellre vill att man ska välja deras kreditkort.

Det är inte heller säkert att man får rabatt på drivmedel om man ansluter kortet utan snarare får erbjudanden från bensinkedjan, och om man får rabatt är den ofta lägre än annars.

Vanliga frågor och svar om bensinkort

Vad är ett tankkort?

Ett tankkort, även känt som ett bensinkort, är ett kreditkort som är specifikt utformat för att ge fördelar när du köper bränsle. Dessa kort kan erbjuda rabatter, bonuspoäng, eller cashback på bränsleinköp och är därmed fördelaktiga när man åker mycket bil.

Rabatterna på ett tankkort fungerar oftast genom att du får en viss rabatt per liter bränsle du köper. Denna rabatt dras av direkt vid köpet eller samlas ihop som bonuspoäng eller cashback som du kan använda i framtiden. Du får då antingen hem en bonuscheck eller får rabatt på nästa kortfaktura.

Det beror på kortet. Vissa bensinkort kan endast användas på specifika bensinstationer, medan andra kan användas på alla stationer. Har du ett kort utgivet av en viss bensinkedja kan du inte få rabatter hos konkurrenter.

Utöver rabatter på bränsle kan vissa tankkort erbjuda andra fördelar, som rabatter på bilservice, biltvätt, eller inköp i butiken på bensinstationen. Vissa kort kan också erbjuda fördelar som reseförsäkring, vägassistans, eller bonuspoäng på även andra inköp.

När du väljer ett bensinkort finns det några saker som är viktiga att tänka på. Det viktigaste är att du förstår hur rabatterna och fördelarna fungerar och att de passar dina behov så att du verkligen sparar några pengar med kortet. Om du ofta tankar på olika bensinkedjor kan du antingen skaffa flera olika kreditkort eller välja ett kreditkort med cashback eller bonus på alla köp, inte bara bensin.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.