Jämför bäst kreditkort online

När du ska ansöka om ett nytt kreditkort bör du alltid först bestämma hur du ska använda kortet och vilka förmåner som du har bäst nytta av. Det är exempelvis ganska meningslöst att ha ett kreditkort som ger rabatt på bensin om man inte har bil. Du bör också fundera igenom hur du ska använda ditt kreditkort, exempelvis om du enbart ska använda det för månadens hushållsinköp, vilket gör att du sannolikt vill få en bonus på alla dina inköp. Ska du använda kreditkortet när du reser utomlands ska du istället välja ett kort som inte har några avgifter då du handlar med kortet i en annan valuta. När du har en någorlunda bra uppfattning om hur du ska använda kortet behöver du jämföra kreditkort för att hitta det kreditkort som är mest förmånligt för dig.

Jämföra kreditkort

På en jämförelsesajt för kreditkort på nätet kan du få hjälp med att jämföra kreditkort. Här kan du hitta uppgifter om kreditkorten som exempelvis hur lång räntefri kredit kortet har, om det finns årsavgifter, vilken ränta och eventuella avgifter du får betala om du väljer att delbetala din kredit. Du bör även granska vilka förmåner som varje kort har som exempelvis försäkringar, rabatter i vissa butiker eller serviceställen och om du får bonus på dina inköp.

Välja bäst kreditkort

Det du bör sikta in dig på är att försöka hitta och välja bästa kreditkortet som inte har årsavgift, så du slipper betala för kortet, även om du inte använder det. Du bör ha en lång räntefri kredit, så att alla inköp du gör under månaden på din kredit inte kostar dig något i form av ränta eller avgifter, under förutsättning att du betalar bort hela skulden när månadens faktura kommer. Det är också bra om det inte finns några uttagsavgifter eller valutaväxlingspåslag.

Olika typer av kreditkort

Det finns flera olika typer av kreditkort som du kan välja mellan och vilket kreditkort som passar dig bäst beror på hur du ska använda kortet. Nästan alla kreditkort har en del förmåner som medföljer som exempelvis reseförsäkring, inköpsförsäkring, utökade garantier, rabatter i butiker och på serviceställen och olika former av bonusar. Förutsättningen för att ta del av dessa förmåner är att du betalar med kreditkortet. Nedan finner du några användningsområden för kreditkort.

Resekort

Om du ska skaffa ett kreditkort som du ska använda på resor kan du välja ett resekort. Det är ett kreditkort som är anpassat för personer som reser mycket. Ett resekort har ofta inga eller låga valutaväxlingspåslag när du handlar för kortet i en annan valuta. Ett resekort innehåller också en eller flera olika reseförsäkringar som gäller om du betalar resan med kortet. Ofta får du poäng för resor som du betalar med kortet som du sedan kan använda för att betala nya resor med. Ett resekort kan också ge dig rabatter då du ska hyra bil, boka hotell eller ska äta ute på restaurang.

Bensinkort

Ett bensinkort är lämpligt för den som använder bil mycket. Ett bensinkort ger rabatter på bensin men kan också ge bonuspoäng då du betalar för bensin eller billtillbehör med kortet. Ett bensinkort kan också ha andra förmåner som är väl lämpade för bilister som exempelvis rabatter eller bonuspoäng vid övernattning på hotell eller på restauranger. Det kan också ingå olika försäkringar som exempelvis en försäkring som täcker kostnader vid bogsering.

Shoppingkort

Om du behöver ett kreditkort som du endast ska använda för att betala månadens utgifter med så är ett kreditkort avsett för shopping det ultimata. Du bör välja ett kreditkort som inte har årsavgift eller andra avgifter. Kreditkortet ska också ge dig en bonus varje gång du handlar för det som du sedan får ut i kontanter. Om du ansöker om ett kreditkort som har upp till 50 dagars räntefri kredit och som inte har några avgifter i övrigt samtidigt som det ger dig en bonus varje gång du använder det så är det mer lönsamt än att använda dina egna pengar då du handlar. Detta under förutsättning att du betala hela fakturan varje månad.

Om du får en bonus på 1-2 % på alla dina inköp så kommer du att tjäna pengar varje månad då du handlar på kortet. Ett shoppingkort har ofta även andra förmåner som exempelvis rabatter i vissa affärer, förlängd garanti eller drulleförsäkring på produkter du köper med kortet.

Fördelaktigt med kreditkort

Att ha ett kreditkort som har en räntefri kredit kan innebära en mängd olika fördelar, framför allt om man väljer ett kreditkort som har förmåner som är utformat för något man gör regelbundet. I dag finns det massor av kreditkort att välja mellan och som är anpassade för olika användningsområden. Det gör att det är viktigt att man jämför kreditkort så att man hittar det billigaste, mest förmånligaste kreditkortet som dessutom har låga räntor och avgifter om man någon gång vill delbetala sina inköp.

Fördelar med att ha kreditkort

Räntefri kredittid på kreditkort

En av fördelarna man kan erhålla med ett kreditkort är att man får en räntefri kredit i upp till cirka 50 dagar. Det innebär att när man använder sig av krediten, som exempelvis då man handlar eller gör ett uttag av kontanter, är räntefritt under förutsättning att man betalar hela fakturan varje månad. Det innebär också att man har tillgång till en buffert om man råkar ut för en plötslig kostnad, vilket man då kan betala med sitt kreditkort utan att det kostar något extra. Det gör att man slipper ta dyra smslån för att kunna hantera uppkomna utgifter som inte kan vänta till dess att man får lön.

Jämför kreditkort med räntefri kredittid

De allra flesta kreditkort erbjuder en räntefri kredittid på cirka 50 dagar men om du någon gång vill delbetala din kredit, exempelvis om du gör ett större inköp, så får du betala ränta och eventuellt avgifter för den kredit som du inte betalar i samband med att du får en faktura. Därför är det viktigt att du jämför olika kreditkorts räntor och avgifter så att du hittar det kreditkort som har förmånligaste kostnader den dag då du väljer att delbetala din kredit.

Räntan hos olika kreditgivare kan variera från 2,95 % upp till 29 %. Likaså tar vissa ut en uppläggningsavgift då du använder delbetalningar och/eller en administrationsavgift vid varje betalning. De flesta kreditgivare sätter individuell ränta vilket baseras på din kreditvärdighet. Har du en bra kredithistorik och en bra inkomst så kan du få en mycket låg ränta på den kredit som du väljer att avbetala men en sämre kredithistorik kan leda till högre räntor.

Bonus och cashback på kreditkort

De allra flesta kreditkort erbjuder innehavaren bonuspoäng på inköp eller en cashback. Detta innebär att när man använder ett kreditkort med en räntefri kredit så kan man få pengar eller bonuspoäng på sina inköp. Om man väljer att betala faktura från kreditkortsbolaget varje månad så slipper man betala ränta eller avgifter för kredit som man använt under månaden. Istället gör cashback och bonus att man får pengar tillbaka. Det blir med andra ord billigare och mer lönsamt att betala månadens inköp med ett kreditkort än att använda sina egna pengar att handla för.

Kreditkort med bonus

Många kreditkort erbjuder dig bonuspoäng när du använder ditt kreditkort för att betala resor, köpa bensin eller gör andra inköp. Bonuspoängen kan sedan användas för att handla med, antingen i kreditkortsföretaget poängshop eller användas för att få rabatter när man gör framtida inköp. Om man har ett kreditkort som är anslutet till ett flygbolag får man poäng på alla resor man köper från det flygbolaget. När man har samlat på sig tillräckligt med poäng kan man sedan använda sina poäng för att betala en flygresa.

Kreditkort med cashback

En del kreditkort erbjuder cashback på mellan 1-3 % av dina inköp. Ofta får du 2-3 % cashback på alla inköp du gör hos butiker som är samarbetspartner med kreditgivaren medan du får 1 % för alla andra inköp du gör i andra butiker och serviceställen. Om du exempelvis gör inköp för 10 000 kronor varje månad med kreditkortet så får du en cashback på mellan 100-300 kronor per månad. Denna cashback betalas ut till ditt kreditkort och minskar därmed den faktura som du betalar varje månad för din räntefria kredit.