Ett av de mest populära betalkorten är kreditkort med bonus, eller bonuskort som de också kan kallas. Om man har ett kreditkort med bonus så innebär det att man samlar bonuspoäng vid varje kortköp. De ihopsamlade poängen kan man sen byta mot produkter i en poängshop alternativt så får man en värdecheck att lösa in.
Det är vanligt förekommande att kreditkort från matkedjor och bensinkedjor har bonusprogram, då får man bonus när man handlar hos en specifik butikskedja. Men det finns även kreditkort som ger bonus på alla köp då (nästan) alla köp är bonusgrundande.
I den här artikeln tipsar vi om det bästa kreditkorten med bonus 2024, vilka olika typer av bonusar det finns och räkneexempel som hjälper dig att räkna på om kortet lönar sig för just dig.
- Bäst bonuskort 2024
- Så fungerar bonussystemet på ett kreditkort
- Kreditkort med bonus utan årsavgift
- Hur mycket bonus får man med ett kreditkort?
- Kreditkort med bonus på resor
- Kreditkort med bonus på hotell och övernattning
- Olika typer av kreditkort med bonus
- Lönar det sig att använda bonuskort?
- Krav för att ha kreditkort med bonus
- Fördelar och nackdelar med bonuskort
- Vanliga frågor och svar om kreditkort med bonus
Bäst bonuskort 2024
Cashback på dina köp
Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!Fördelar
- Samla resepoäng eller cashback
- Gratis kreditkort utan årsavgift
- Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Kort med bäst rabatt
Med Re:member Flex får du rabatt och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.Fördelar
- Rabatt hos över 300 butiker
- Upp till 25 % rabatt med kortet
- Kompletterande reseförsäkring ingår
Kort med försäkringar & bonuspoäng
Resekort med omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd, bonus på alla kortköp och stöd för flera olika e-plånböcker. Marginalen bjuder just nu på första årsavgiften!Fördelar
- Flera försäkringar ingår
- Ingen avgift första tre månaderna
- Samla bonus på alla kortköp
Så fungerar bonussystemet på ett kreditkort
Kreditkort kan ha olika typer av bonussystem, lojalitetsprogram och poängsystem. Generellt kan man dela upp bonussystemen på följande sätt:
- Kreditkort med poäng du kan handla för: Bonuspoängen man samlar ihop kan användas i en poängshop där de kan lösas in mot resor, upplevelser, biobesök, presentkort och andra produkter.
- Kreditkort med rabatt: Med ett rabattkort får du handla billigare i vissa butiker kortutgivaren samarbetar med.
- Kreditkort med återbäring / cash back: Insamlade poäng ger rabatt (avdrag) på nästa kreditkortsfaktura.
- Bonuskort för bensin och mat: Flera tankstationer och matvarukedjor har egna bonuskort de har gett ut i samarbete med en bank som ger extra rabatt och bonus om du handlar just hos dem.
1) Kreditkort där du får poäng på dina köp
Det vanligaste bonussystemet ett kreditkort har är ett poängsystem där du får poäng varje gång du handlar med kortet. Dina ihopsamlade poäng kan sen användas för att lösa in mot produkter, resor och upplevelser i en poängshop. Varje krona du spenderar med kortet har ett visst värde i poäng.
Den exakta procentsatsen är inte det viktigaste utan hur du kan använda poängen. Om du loggar in hos kortutgivarens hemsida eller använder appen (om kortet har en tillhörande sådan) kan du se hur många poäng du har samlat ihop.
När du har tillräckligt med ihopsamlade poäng kan du använda dem att handla med i kortets poängshop. Ofta fungerar poängshoppen som en vanlig e-butik men istället för att betala med kort eller faktura i kassan så används dina poäng som betalmedel.
Exempel: Om bonusen är på 0,5 % så innebär ett köp på 1 000 kr att du får 5 bonuspoäng.
2) Kreditkort med rabatt i butiker
Det finns även kreditkort som ger dig rabatt i vissa butiker. I sådana fall har kreditkortsutgivaren samarbete med butikskedjor där de har förhandlat fram rabatter för sina kunder. Rabatten gäller förutsatt att man gör köpet med sitt kreditkort.
Ett av de mest populära rabattkorten på marknaden är Re:member Flex kreditkort som ger rabatt i över 300 anslutna butiker, här finns allt från små e-butiker till stora butikskedjor och varumärken som Björn Borg, CDON, Hemköp och Stor & Liten.
Det finns även “hybridvarianter” som både ger rabatt och har poängsystem. Du kan då handla till rabatt i butiken samtidigt som du samlar bonuspoäng.
3) Kreditkort med återbäring som bonus
Ett annat ganska vanligt bonussystem är det som ger återbäring eller cashback som bonus. Det innebär att du får rena pengar tillbaka när du handlar istället för poäng. Återbäringen du samlar ihop under månaden ger sen pengar in på ditt kreditkort vilket i praktiken innebär avdrag på nästa kortfaktura.
Exempel: Om ett kreditkort ger 0,5 % bonus i form av cashback innebär det att om du har handlat för 5 000 kr under månaden så får du 25 kr rabatt på nästa faktura, istället för att betala 5 000 kr betalar du då 4 975 kr.
4) Kreditkort med bonus på mat och bensin
Det finns även finns det bonuskort som ges ut av matkedjor och bensinstationer. Kort med bonus på bensin ger framför allt bonus på köp i bemannade stationer inom den egna kedjan. Du får även drivmedelsrabatt (15 – 30 öre per liter).
Kreditkort med bonus på mat innebär att du får bonus när du handlar hos en viss matkedja. Bonusen kan ligga på mellan 0,5 – 2 % och nivån ökar ofta ju mer du handlar. Du får sen en värdecheck när du samlat ihop tillräckligt med poäng.
Kreditkort med bonus utan årsavgift
Trots att bonus är en väldigt bra kortförmån, som många tycker det är värt att betala extra för att få ha, så finns det även kreditkort med bonus utan årsavgift. Du kan då samla ihop bonuspoäng med ditt kort utan att du behöver betala någon fast avgift då kortet ifråga är ett så kallat gratis kreditkort.
Tänk bara på att även gratis kreditkort kan ha andra avgifter som tillkommer. Det är i så fall avgifter som tillkommer i samband med att man använder kreditkortet, som valutapåslag, uttagsavgift och ränta vid delbetalning.
I listan ovan hittar du rekommenderade kreditkort med bonus – både med och utan årsavgift.
Hur mycket bonus får man med ett kreditkort?
Bonuspoängen brukar ligga på mellan ca 0,1 – 4 % bonus per krona man spenderar med sitt kreditkort. När man väljer kreditkort med bonus så är den procentuella nivån inte det viktigaste utan vad man får för bonuspoängen. Om bonusen är i form av cashback eller återbäring där man får tillbaka som pengar är det enkelt att räkna på. 1 % återbäring är alltid mer än 0,5 % återbäring.
Exempel: Bank Norwegian kreditkort har 0,5 % bonus på varje kortköp där 1 cashback motsvarar 1 SEK. Handlar du för 10 000 kr under en månad så får du 50 kr tillbaka i bonus i form av rabatt på nästa kortfaktura. Tänk på att för Norwegiankortet finns det en gräns på 100 000 kr i kortanvändning per år.
Cashback på dina köp
Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!Fördelar
- Samla resepoäng eller cashback
- Gratis kreditkort utan årsavgift
- Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Får man däremot tillbaka bonuspoäng som kan användas i en bonusshop så har bonuspoängen ett annat värde. Varje bonuspoäng motsvarar då något som går att köpa i en poängshop.
Om inte kortutgivaren själv har angett ett värde för bonuspoängen är det bästa sättet att se vad det kostar att köpa ett presenkort eller värdecheck. Kostar ett presentkort på 100 kr t.ex. 5 000 poäng så innebär det att varje bonuspoäng är värd ca. 2 öre.
Exempel: För Coop Mastercard – som har ett bonusprogram kopplat till kortet – får man 0,5 % bonus på alla kortköp (mer om man handlar hos Coop). Vad gäller poängen så motsvarar 10 000 poäng 100 kr. En poäng är därför värd 1 öre. Om du handlar för 10 000 kr under en månad så får du 5 000 bonuspoäng som är värda 5 kr.
Bonus på alla köp
Med Coop Mastercard får du bonus på alla köp - både hos Coop och andra butiker. Omfattande reseförsäkring ingår utan extra kostnad.Fördelar
- Bonus på alla dina köp
- 10 000 bonus välkomstpoäng
- Reseförsäkring ingår
Kreditkort med bonus på resor
Om du främst vill ha ett kreditkort där du samlar bonuspoäng på resor så finns det flera sådana kort. Varje gång du köper en flygbiljett så samlar du samtidigt ihop flygpoäng som du kan använda till framtida flygbiljetter eller uppgraderingar på flyget.
Till klassiska kreditkort där du samlar bonuspoäng på flygresor hör:
- SAS Eurobonus / SAS Amex Premium
- Norwegian kreditkort
- Lufthansa kreditkort
- Finnair Mastercard
Det finns både bonuskort som ger cashback på alla köp och kreditkort med bonuspoäng på just flygresor. Vid cashback är det enklare att få ut pengarna eftersom det sker automatiskt på nästa kortfaktura. Vid bonuspoäng kan det vara krångligare att utnyttja flygpoängen eftersom du ibland kan behöva nå upp till en viss nivå för att kunna utnyttja poängen.
Å andra sidan kan du samla mycket mer poäng med ett kreditkort med bonus på resor då procentsatsen kan vara högre. Exempelvis kan man med Norwegiankortet få upp till 5 % bonus på flygbiljetter.
Kreditkort med bonus på hotell och övernattning
Det finns kreditkort som ger bonus och rabatt på hotellbokningar. Detta rör sig ofta om tillfälliga kampanjer och erbjudanden som ingår med kreditkort. Shoppingkort som Re:member Flex och Refunder Pay har samarbete med bokningssidorna Hotels.com och Booking.com och det är på så sätt möjligt att få 5 – 10 % rabatt på bokningar om man köper övernattningen med det kreditkortet.
Tänk bara på att rabatten inte kan kombineras med eventuella andra erbjudanden och det kan även vara så att man får sämre villkor, där man får ett lägre pris men å andra sidan får man inget avbeställningsskydd.
Det finns även specifika kreditkort utgivna av hotellkedjor som Scandic Friends Mastercard som kan vara väldigt fördelaktiga om man bor mycket på just den hotellkedjan, men gör man inte det är kortet inte speciellt bra då korten ofta har årsavgift och insamlade bonuspoäng enbart kan användas hos en viss hotellkedja.
Olika typer av kreditkort med bonus
Det finns många olika typer av kreditkort med bonus. Det bonuskortet som passar bäst för en person behöver inte vara samma betalkort som är mest lämpat för någon annan.
Här är vanliga typer av kreditkort med bonus som är nischade för olika användningsområden:
- Bensinkort – kreditkort med bonus på drivmedel och erbjudanden på bensinmackarna
- Cashbackkort – kreditkort som ger återbäring i form av pengar så du får rabatt på nästa räkning
- Resekort – kreditkort med bonus på resor och är förmånliga utomlands
- Shoppingkort – kreditkort som ger rabatt vid shopping
- Matkort – kreditkort med rabatt för dig som ofta storhandlar i en viss matvarukedja
Lönar det sig att använda bonuskort?
Om ditt bonuskort har en månads- eller årsavgift är det viktigt att räkna på om kortet lönar sig eller inte. Det är ju inte nödvändigtvis värt att betala dyra pengar för ett kreditkort om det inte går att samla ihop så mycket poäng. Samtidigt är inte bonusen det enda som skiljer kreditkorten åt, att kortet exempelvis har en bra reseförsäkring eller låga avgifter har också ett värde.
Har kreditkortet cashback som bonus är det enkelt att räkna på det då cashbacken betalas ut i rena pengar:
Exempel: Refunder Pay erbjuder 1 % cashback och har en årsavgift på 395 kr (från och med andra året). För att kortet ska löna sig behöver man få minst 395 kr / 12 = 33 kr i månaden. Det betyder att man behöver handla för 3 300 kr/månad för att få ut lika mycket i bonuspengar som kortet kostar i månaden. Uppdaterat: Refunder Pay har försämrat villkoren för sin cashback, uträkningen ovan gäller inte längre.
Det är inte alla köp som ger bonus
Tänk på att inte alla kortköp ger bonus, även om ett kreditkort har ”bonus på alla köp”. Följande kortköp brukar vara undantagna:
- Överföringar mellan konton
- Kontantuttag i automater
- Räkningsbetalning (kortsaldot används för att betala dina fakturor)
- Vissa kategorier av köp som inte anses vara helt etiska (tobak, betting och liknande)
- Handla hos konkurrent , detta gäller speciellt om det är kort utgivet av matkedja eller bensinstation
Krav för att ha kreditkort med bonus
För att kunna få ett kreditkort med bonus behöver du vara minst 18 år gammal, vara bosatt i Sverige sedan minst ett år och ha svenskt personnummer. Du behöver även ha en e-postadress, mobil och BankID.
I samband med att du ansöker om kreditkort med bonus kommer det att göras en kreditprövning på dig hos UC. Olika kortutgivare ställer olika krav för att bevilja kredit. Generellt är det låga krav på kreditvärdighet för att få ett kreditkort, speciellt om man ansöker om en lägre gräns (5 000 – 10 000 kr).
Dessutom är det inte säkert att man blir nekad om ens kreditscore är låg utan det kan bli som så att din kreditgräns istället blir lägre än den du ansökt om. När din kreditvärdighet blivit bättre kan du ansöka om höjd kreditlimit.
Fördelar och nackdelar med bonuskort
- Bonuspoäng och belöningar: Den mest självklara fördelen – du får poäng för varje krona du spenderar mot kortet som kan bytas in mot pengar, produkter, resor eller upplevelser.
- Reserabatter: Det finns kreditkort med reseförmåner som rabatter på flygbiljetter, gratis incheckat bagage, platsreservation, fast track vid boarding och tillgång till flygplatslounger.
- Cashback: Vissa kreditkort erbjuder en procentandel av pengarna tillbaka baserat på dina inköp. Dessa kort kallas även för cashbackkort.
- Specialerbjudanden: Kortutgivare kan erbjuda speciella rabatter och erbjudanden från företag som de samarbetar med. Det kan handla om billiga övernattningar på hotell eller billigare bensin hos vissa bensinkedjor.
- Försäkringar: Många kreditkort med bonus har även flera försäkringar som ingår automatiskt med kortet som reseförsäkring med avbeställningsskydd, köpskydd och drulleförsäkring.
- Ränta tillkommer om du inte betalar hela din kreditskuld: Precis som andra kreditkort har bonuskort en ganska hög ränta om du väljer att delbetala din kortfaktura.
- Årsavgift: Vissa kreditkort med bonus har årsavgift, det gäller då att räkna på om kortet verkligen lönar sig.
- Kan leda till att man shoppar för mycket: Möjligheten att tjäna bonuspoäng kan leda till att man handlar mer än vad man hade tänkt sig för att man vill maximera sina bonuspoäng.
- Håll koll på villkor för bonus: I vissa fall kan det finnas begränsningar för bonuspoäng, t.ex. att de bara gäller i en viss tidsperiod eller att vissa köp är undantagna från bonus.
Vanliga frågor och svar om kreditkort med bonus
Får man bonus för alla kortköp?
Vissa köp är undantagna från bonus. Bensinkort och resekort från ett flygbolag ger i regel aldrig bonus om du handlar hos en konkurrent. Även transaktioner som inte är rena kortköp, som uttag i uttagsautomat, räkningsbetalning eller överföringar, brukar vara undantagna från bonusen.
Vilket är bästa bonuskortet?
Kredit.nu anser att Bank Norwegian är bästa bonuskortet då man både kan få tillbaka sin bonus i kontanter (cashback) eller få hög bonus vid köp av flygbiljetter. Kortet är dessutom gratis utan årsavgift.
Vad är skillnaden på kreditkort med bonus och vanliga kreditkort?
Medan alla kreditkort ger dig möjlighet att handla på kredit så kan man med ett bonuskort får bonus på dina köp så att du får något tillbaka. Bonuspoängen kan sen växlas mot kontanter, värdekuponger, värdecheckar eller presentkort.
Hur fungerar bonuspoäng i en poängshop?
När du samlar bonuspoäng med ditt kreditkort kan dessa poäng ofta användas i en specifik poängshop, som t.ex. är fallet med Resurs World och Resurs Gold. I denna shop kan du sen byta dina poäng mot olika produkter eller tjänster. Värdet av varje poäng kan variera beroende på vad du kan få för dem. Till exempel, om ett presentkort på 100 kr kostar 5 000 poäng, innebär det att varje bonuspoäng är värd ca. 2 öre.
Vilka avgifter kan tillkomma för ett kreditkort med bonus utan årsavgift?
Även om ett kreditkort med bonus inte har någon årsavgift kan det finnas andra avgifter att tänka på. Dessa kan inkludera valutapåslag, uttagsavgifter och ränta vid delbetalning.
Finns det bankkort med bonus?
Det är väldigt ovanligt att bankkort har någon bonus utan detta är i praktiken en förmån som gäller just kreditkort. Det kan finnas enstaka prepaid-kort som erbjuder bonus och cashback som Revolut, men detta är dyra premiumkort med en månadsavgift på runt 100 kr vilket innebär att man måste ha en väldigt hög kortanvändning för att gå plus på bonusen.
Så vill man ha ett betalkort med bonus får man antingen välja ett kreditkort eller ett debetkort med relativt höga månads- eller årsavgifter. Det finns inget bankkort utan årsavgift som har bonus.