Kredit.nu » Kreditkort med bonus

Kreditkort med bonus

Ett av de mest populära betalkorten är kreditkort med bonus, eller bonuskort som de också kan kallas. Om man har ett kreditkort med bonus så innebär det att man samlar bonuspoäng vid varje kortköp. De ihopsamlade poängen kan man sen byta mot produkter i en poängshop alternativt så får man en värdecheck att lösa in.

Det är vanligt förekommande att kreditkort från matkedjor och bensinkedjor har bonusprogram, då får man bonus när man handlar hos en specifik butikskedja. Men det finns även kreditkort som ger bonus på alla köp då (nästan) alla köp är bonusgrundande.

I den här artikeln tipsar vi om det bästa kreditkorten med bonus 2024, vilka olika typer av bonusar det finns och räkneexempel som hjälper dig att räkna på om kortet lönar sig för just dig.

Bäst bonuskort 2024

Plats 1
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Plats 2
★★★★★

Kort med bäst rabatt

Med Re:member Flex får du rabatt och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Rabatt hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
Plats 3
★★★★★
Ingen årsavgift första året!

Kort med försäkringar & bonuspoäng

Resekort med omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd, bonus på alla kortköp och stöd för flera olika e-plånböcker. Marginalen bjuder just nu på första årsavgiften!

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Ingen avgift första tre månaderna
 • Samla bonus på alla kortköp
★★★★☆
Just nu 0 kr första året!

Bonus på alla köp

Med Coop Mastercard får du bonus på alla köp - både hos Coop och andra butiker. Omfattande reseförsäkring ingår utan extra kostnad.

Fördelar

 • Bonus på alla dina köp
 • 10 000 bonus välkomstpoäng
 • Reseförsäkring ingår
Effektiv ränta är 20,28 % vid betalning med e-faktura (24,00 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-08-01).
★★★☆☆
10 000 välkomstpoäng vid första köpet!

Resurs Gold

Ett riktigt bra kreditkort med både reseförsäkring, bonuspoäng på alla köp och möjligheten till räntefri delbetalning. Upp till 60 dagars räntefria dagar för alla köp. Går att lägga till i både Apple Pay och Google Pay för mobilbetalningar.

Fördelar

 • Bonus på alla kortköp
 • Reseförsäkring ingår automatiskt
 • Möjligt att få räntefri delbetalning
★★★☆☆
Just nu 10 000 välkomstpoäng!

Resurs World

Exklusivt kreditkort som utöver 1 % bonus på varje köp även ger dig 4 gratis besök på flygplatslounger över hela världen, lyxig concierge service, reseförsäkring och mycket mer!

Fördelar

 • Lounge Key som ger 4 gratis loungebesök / år
 • 1 % bonus för varje krona du köper med kortet
 • Reseförsäkring ingår
★★★☆☆
Gratis första tre månaderna!

Refunder Pay

Kreditkort med 0,5 - 2 % cashback på alla kortköp, försäkringar och erbjudanden för kortinnehavare.

Fördelar

 • Cashback på kortköp (0,5 - 2 %)
 • Reseförsäkring ingår
 • Hög cashback hos Refunder
Vid 6 mån räntefri delbetalning tillkommer uppl. avg. 245 kr, eff. ränta 4,3%. Vid delbetalning, lägst 5% av skulden/mån, tillkommer månadsränta f.n. 1,54% (årsränta: 18,50%), eff. ränta 20,2% vid kredit på 20.000 kr
★★★☆☆

Everydaycard

Kreditkort med bonus och försäkringar. Everydaycard har inget stöd för mobilbetalningar som Google Pay eller Apple Pay. Årsavgift tillkommer.

Fördelar

 • Bonus på alla köp
 • Flera försäkringar ingår
 • Drivmedelsrabatt
★★★☆☆

MoreGolf Mastercard

MoreGolf Mastercard är kreditkortet för dig som spelar golf. Kortet ger bonus på alla inköp 1 poäng per krona. Rabatt hos hotell och golfbutiker samt både reseförsäkring och golfförsäkring.

Fördelar

 • Bonus på alla inköp
 • Rabatt hos golfbutiker och hotell
 • Unika tävlingar och evenemang
Effektivränta 20,22 % (24,73 % med pappersfaktura), vid utnyttjad kredit på 20 000 kr. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 22 016 kr (22 436 kr med pappersfaktura). Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2016 kr vid betalning med e-faktura, 2 436 kr med pappersfaktura) och att 39 räntefria dagar utnyttjas samt att krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag.
★★★☆☆

Preem Mastercard

Preem Mastercard är ett bensinkort som ges av Ikano Bank i samarbete med bensinkedjan Preem....

Fördelar

 • Rabatt på drivmedel
 • 0,5 % bonus på övriga köp
 • Ingen årsavgift
Vid betalning av den totala skulden varje månad utgår en fakturaavgift på 30 kr. Om du väljer att dela upp din skuld tillkommer även en ränta på f n 19,45% vilket ger en effektiv årsränta på 25,14 % (2023-10-11). Vid en skuld på 10 000 kronor, delbetalad under 12 månader, ger en månadskostnad på 939 kronor (inklusive amortering, ränta och fakturaavgift) och ett totalt återbetalningsbelopp på 11 267 kronor

Kreditkort med bonus utan årsavgift

Trots att bonus är en väldigt bra kortförmån, som många tycker det är värt att betala extra för att få ha, så finns det även kreditkort med bonus utan årsavgift. Du kan då samla ihop bonuspoäng med ditt kort utan att du behöver betala någon fast avgift då kortet ifråga är ett så kallat gratis kreditkort.

Tänk bara på att även gratis kreditkort kan ha andra avgifter som tillkommer. Det är i så fall avgifter som tillkommer i samband med att man använder kreditkortet, som valutapåslag, uttagsavgift och ränta vid delbetalning.

I listan ovan hittar du rekommenderade kreditkort med bonus – både med och utan årsavgift.

bäst kreditkort med bonus

Hur mycket bonus får man med ett kreditkort?

Bonuspoängen brukar ligga på mellan ca 0,1 – 4 % bonus per krona man spenderar med sitt kreditkort. När man väljer kreditkort med bonus så är den procentuella nivån inte det viktigaste utan vad man får för bonuspoängen. Om bonusen är i form av cashback eller återbäring där man får tillbaka som pengar är det enkelt att räkna på. 1 % återbäring är alltid mer än 0,5 % återbäring.

Exempel: Bank Norwegian kreditkort har 0,5 % bonus på varje kortköp där 1 cashback motsvarar 1 SEK. Handlar du för 10 000 kr under en månad så får du 50 kr tillbaka i bonus i form av rabatt på nästa kortfaktura. Tänk på att för Norwegiankortet finns det en gräns på 100 000 kr i kortanvändning per år.

Får man däremot tillbaka bonuspoäng som kan användas i en bonusshop så har bonuspoängen ett annat värde. Varje bonuspoäng motsvarar då något som går att köpa i en poängshop.

Om inte kortutgivaren själv har angett ett värde för bonuspoängen är det bästa sättet att se vad det kostar att köpa ett presenkort eller värdecheck. Kostar ett presentkort på 100 kr t.ex. 5 000 poäng så innebär det att varje bonuspoäng är värd ca. 2 öre.

Exempel: För Coop Mastercard – som har ett bonusprogram kopplat till kortet – får man 0,5 % bonus på alla kortköp (mer om man handlar hos Coop). Vad gäller poängen så motsvarar 10 000 poäng 100 kr. En poäng är därför värd 1 öre. Om du handlar för 10 000 kr under en månad så får du 5 000 bonuspoäng som är värda 5 kr.

Kreditkort med bonus på resor

Om du främst vill ha ett kreditkort där du samlar bonuspoäng på resor så finns det flera sådana kort. Varje gång du köper en flygbiljett så samlar du samtidigt ihop flygpoäng som du kan använda till framtida flygbiljetter eller uppgraderingar på flyget.

Till klassiska kreditkort där du samlar bonuspoäng på flygresor hör:

Det finns både bonuskort som ger cashback på alla köp och kreditkort med bonuspoäng på just flygresor. Vid cashback är det enklare att få ut pengarna eftersom det sker automatiskt på nästa kortfaktura. Vid bonuspoäng kan det vara krångligare att utnyttja flygpoängen eftersom du ibland kan behöva nå upp till en viss nivå för att kunna utnyttja poängen.

Å andra sidan kan du samla mycket mer poäng med ett kreditkort med bonus på resor då procentsatsen kan vara högre. Exempelvis kan man med Norwegiankortet få upp till 5 % bonus på flygbiljetter.

Kreditkort med bonus på hotell och övernattning

hotell

Det finns kreditkort som ger bonus och rabatt på hotellbokningar. Detta rör sig ofta om tillfälliga kampanjer och erbjudanden som ingår med kreditkort. Shoppingkort som Re:member Flex och Refunder Pay har samarbete med bokningssidorna Hotels.com och Booking.com och det är på så sätt möjligt att få 5 – 10 % rabatt på bokningar om man köper övernattningen med det kreditkortet.

Tänk bara på att rabatten inte kan kombineras med eventuella andra erbjudanden och det kan även vara så att man får sämre villkor, där man får ett lägre pris men å andra sidan får man inget avbeställningsskydd.

Det finns även specifika kreditkort utgivna av hotellkedjor som Scandic Friends Mastercard som kan vara väldigt fördelaktiga om man bor mycket på just den hotellkedjan, men gör man inte det är kortet inte speciellt bra då korten ofta har årsavgift och insamlade bonuspoäng enbart kan användas hos en viss hotellkedja.

Olika typer av kreditkort med bonus

Det finns många olika typer av kreditkort med bonus. Det bonuskortet som passar bäst för en person behöver inte vara samma betalkort som är mest lämpat för någon annan.

Här är vanliga typer av kreditkort med bonus som är nischade för olika användningsområden:

 • Bensinkort – kreditkort med bonus på drivmedel och erbjudanden på bensinmackarna
 • Cashbackkort – kreditkort som ger återbäring i form av pengar så du får rabatt på nästa räkning
 • Resekort – kreditkort med bonus på resor och är förmånliga utomlands
 • Shoppingkort – kreditkort som ger rabatt vid shopping
 • Matkort – kreditkort med rabatt för dig som ofta storhandlar i en viss matvarukedja

Lönar det sig att använda bonuskort?

Om ditt bonuskort har en månads- eller årsavgift är det viktigt att räkna på om kortet lönar sig eller inte. Det är ju inte nödvändigtvis värt att betala dyra pengar för ett kreditkort om det inte går att samla ihop så mycket poäng. Samtidigt är inte bonusen det enda som skiljer kreditkorten åt, att kortet exempelvis har en bra reseförsäkring eller låga avgifter har också ett värde.

Har kreditkortet cashback som bonus är det enkelt att räkna på det då cashbacken betalas ut i rena pengar:

Exempel: Refunder Pay erbjuder 1 % cashback och har en årsavgift på 395 kr (från och med andra året). För att kortet ska löna sig behöver man få minst 395 kr / 12 = 33 kr i månaden. Det betyder att man behöver handla för 3 300 kr/månad för att få ut lika mycket i bonuspengar som kortet kostar i månaden. Uppdaterat: Refunder Pay har försämrat villkoren för sin cashback, uträkningen ovan gäller inte längre.

Finns det bankkort med bonus?

Det är väldigt ovanligt att bankkort har någon bonus utan detta är i praktiken en förmån som gäller just kreditkort. Det kan finnas enstaka prepaid-kort som erbjuder bonus och cashback som Revolut, men detta är dyra premiumkort med en månadsavgift på runt 100 kr vilket innebär att man måste ha en väldigt hög kortanvändning för att gå plus på bonusen.

Så vill man ha ett betalkort med bonus får man antingen välja ett kreditkort eller ett debetkort med relativt höga månads- eller årsavgifter. Det finns inget bankkort utan årsavgift som har bonus.

Fördelar och nackdelar med bonuskort

 • Bonuspoäng och belöningar: Den mest självklara fördelen – du får poäng för varje krona du spenderar mot kortet som kan bytas in mot pengar, produkter, resor eller upplevelser.
 • Reserabatter: Det finns kreditkort med reseförmåner som rabatter på flygbiljetter, gratis incheckat bagage, platsreservation, fast track vid boarding och tillgång till flygplatslounger.
 • Cashback: Vissa kreditkort erbjuder en procentandel av pengarna tillbaka baserat på dina inköp. Dessa kort kallas även för cashbackkort.
 • Specialerbjudanden: Kortutgivare kan erbjuda speciella rabatter och erbjudanden från företag som de samarbetar med. Det kan handla om billiga övernattningar på hotell eller billigare bensin hos vissa bensinkedjor.
 • Försäkringar: Många kreditkort med bonus har även flera försäkringar som ingår automatiskt med kortet som reseförsäkring med avbeställningsskydd, köpskydd och drulleförsäkring.
 • Ränta tillkommer om du inte betalar hela din kreditskuld: Precis som andra kreditkort har bonuskort en ganska hög ränta om du väljer att delbetala din kortfaktura.
 • Årsavgift: Vissa kreditkort med bonus har årsavgift, det gäller då att räkna på om kortet verkligen lönar sig.
 • Kan leda till att man shoppar för mycket: Möjligheten att tjäna bonuspoäng kan leda till att man handlar mer än vad man hade tänkt sig för att man vill maximera sina bonuspoäng.
 • Håll koll på villkor för bonus: I vissa fall kan det finnas begränsningar för bonuspoäng, t.ex. att de bara gäller i en viss tidsperiod eller att köp är undantagna från bonus.

Vanliga frågor och svar om kreditkort med bonus

Får man bonus för alla kortköp?

Vissa köp är undantagna från bonus. Bensinkort och resekort från ett flygbolag ger i regel aldrig bonus om du handlar hos en konkurrent. Även transaktioner som inte är rena kortköp, som uttag i uttagsautomat, räkningsbetalning eller överföringar, brukar vara undantagna från bonusen.

Vilket är bästa bonuskortet?

Vad är skillnaden på kreditkort med bonus och vanliga kreditkort?

Hur fungerar bonuspoäng i en poängshop?

Vilka avgifter kan tillkomma för ett kreditkort med bonus utan årsavgift?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.