Kredit.nu » Kreditkort utan uttagsavgift

Kreditkort utan uttagsavgift

Denna sida innehåller annonser

Med nästan alla kreditkort och betalkort går det att ta ut pengar i en bankomat så att man får ut kontanter. Dock så tillkommer det vanligtvis en uttagsavgift som dras från kortet. Denna avgiften brukar ligga på runt 3 % och ha en minsta avgift på runt 35 kr. Det innebär att tar du ut 100 kr från en automat så debiteras ditt kort med 135 kr.

Det blir alltså väldigt dyrt att ta ut pengar. Som tur är finns det kreditkort utan uttagsavgift där det inte kostar något med kontantuttag. Det är speciellt användbart om man ofta har behov av kontanter eller är på semester utomlands – då det nästan alltid är bra att ha lite kontanter i plånboken.

Bäst kort utan uttagsavgift 2024

★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

  • Samla resepoäng eller cashback
  • Gratis kreditkort utan årsavgift
  • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
★★★★☆

Wise kort Sverige

Betalkortet Wise passar perfekt till resan. Kortet har ingen uttagsavgift (upp till 2 000 kr/mån) och ett väldigt lågt valutapåslag (ca 0,42 %).

Fördelar

  • Gratis virtuellt kort
  • Inget valutapåslag
  • Lågt valutapåslag

Vad är uttagsavgift?

När du tar ut kontanter med ditt kreditkort tillkommer en extra kostnad som kallas för uttagsavgift. Denna avgift består oftast av två delar: en procentandel av det uttagna beloppet, vanligtvis mellan 2 till 4 procent, samt en fast avgift som ligger någonstans mellan 30 till 50 kronor.

Om det belopp du tar ut är så pass stort att procentdelen av uttaget överstiger den fasta avgiften, då är det procentdelen som du behöver betala. Med andra ord, om den fasta avgiften är lägre än vad procentavgiften skulle bli, så betalar du procentavgiften istället.

När gäller procentsatsen?

Om ett kort har uttagsavgift på 3 % och en lägsta avgift på 35 kr så måste man göra uttag på minst 1 167 kr (35 / 0,03).

Kort utan uttagsavgift och valutapåslag

Då det vid kontantuttag utomlands kan tillkomma både uttagsavgift och valutapåslag hade det optimala varit att ha ett kort utan uttagsavgift och valutapåslag. Tyvärr är detta en väldigt ovanlig kombination då kortutgivaren på sätt och vis är beroende av de här transaktionsintäkterna.

kort utan uttagsavgift

I Sverige finns det i dagsläget inget kreditkort som varken har uttagsavgift eller valutapåslag. De alternativen man istället har är.

1) Använd två kort

Man kan ha två kort – ett utan uttagsavgift och ett utan valutapåslag. Man kan på så sätt använda kortet utan valutapåslag vid kortköp i annan valuta och kortet utan uttagsavgift vid kontantuttag (även om man här behöver betala valutaväxlingspåslaget).

Du löser här inte riktigt problemet att slippa alla avgifter vid bankomatuttag utomlands men du kan minimera dina utgifter.

2) Det finns prepaid-kort utan uttagsavgift eller valutapåslag

Man kan även välja ett prepaid-kort från t.ex. Revolut eller Lunar. När det gäller prepaid-kort så finns det kort som varken har valutapåslag eller uttagsavgift, men detta är alltså inga kreditkort utan du behöver ha pengar på kontot.

Tyvärr har de här korten nästan alltid en månadsavgift vilket gör att det kanske ändå inte kommer löna sig. Lunar Plus har exempelvis en månadsavgift på 79 kr, det innebär att du behöver handla för minst 3 950 kr under en månad för att det ska löna sig jämfört med ett kort med valutapåslag på 2 % (vilket är en vanlig nivå på denna avgiften).

Är det värt att skaffa kreditkort utan uttagsavgift?

Det blir allt mer ovanligt att man behöver ta ut kontanter i Sverige – det finns väldigt få ställen som inte accepterar betalkort, swish eller andra digitala betalsätt.

Behovet av kontantuttag brukar vara störst när man är utomlands då det alltid är bra att ha lite kontanter i fickan för att t.ex. betala dricks eller handla på en marknad eller gatustånd som inte har kortläsare.

Gör du 10 kontantuttag när du är på semester kommer du behöva betala minst 350 kr i avgift. Detta är högre än vad de flesta kreditkort har i årsavgift, så är så fallet kan det helt klart vara värt att skaffa ett kreditkort utan uttagsavgift.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.