Kredit.nu » Kreditkort utan valutapåslag

Kreditkort utan valutapåslag

valutapåslag

Genom att välja ett kreditkort utan valutapåslag undviks den kostnad som annars uppstår vid kortköp i utländsk valuta. För personer som exempelvis studerar eller arbetar utomlands finns stora summor att spara genom att välja dessa kort.

Om ett kreditkort har valutapåslag så är det en procentsats som läggs på både när du befinner dig utomlands och handlar och när du shoppar på nätet i en butik med annan valuta.

Här får du lära dig hur valutapåslag fungerar och får tips om bra kreditkort och bankkort utan valutaväxlingspåslag

Vad är valutapåslag?

Valutapåslag, även kallad valutaväxlingspåslag, är en avgift som bankerna kan ta ut när ett betal- eller kreditkort används för ett köp som sker i utländsk valuta. Främst uppstår denna situation när kortinnehavaren är utomlands men det gäller alltså även vid exempelvis beställningar från utländska e-butiker.

Så mycket kostar det

Avgiften är vanligtvis på 1 – 3 % på köpbeloppet. Två räkneexempel nedan visar vilken totalkostnad det kan innebära och vid vilka tillfällen som kreditkort utan valutapåslag bör prioriteras.

1) Regelbundna utlandsresor

Anna reser till Tyskland regelbundet och bor då på hotell ett par nätter. Totalt spenderar hon i genomsnitt 6 000 kronor per månad, i Tyskland, för bland annat boende, mat och nöjen. Hennes kort har 2% i valutapåslag.

Anna betalar 1 440 kronor per år i denna avgift.

2) Charterresa

Johans familj planerar en charterresa till Spanien. I paketresan ingår flygbiljetter och hotellboende. Det som kommer att köpas med kreditkortet är därmed exempelvis mat och utflykter. Han beräknar kortinköp till 15 000 kronor. Hans kort har 2 % i valutapåslag.

Johan betalar 300 kronor i denna avgift under resan.

Både Anna och Johan skulle spara pengar på att teckna ett gratis debit- eller kreditkort utan valutapåslag. Men med en besparing på enbart 300 kronor väljer Johan att betala med sitt ordinarie kreditkort på sin resa. Det kan vara värt att betala årsavgift för ett kreditkort utan valutapåslag om kortets avgift är lägre än det som man kommer spara.

Betala med lokal eller svensk valuta?

När du befinner dig utomlands och ska betala kan du ibland få välja om du vill betala i den lokala valutan eller i SEK. Du bör då alltid betala i den lokala valutan för annars sker en valutaväxling till SEK som inte brukar vara speciellt fördelaktig.

Det kan kännas bra att se vad köpet kostar i SEK, men det kommer i nästan samtliga fall bli billigare om du väljer lokal valuta och låter kortnätverket (Visa, Mastercard etc.) välja växlingskurs.

Om du inte har möjligheten att välja innebär det att du har fått betala i den lokala valutan, att välja SEK för transaktionen är något man behöver göra aktivt själv.

Därför tar banken ut en avgift vid valutaväxling

valutaväxling

Ett svenskt bank- eller kreditkort är kopplat till ett konto som hanterar SEK. Om kortet används utomlands kommer betalningsmottagaren däremot vilja ha betalning i exempelvis USD. En växling behöver därmed ske så att SEK dras från kontot men att mottagaren får önskad valuta.

Växlingen genomförs av banken, exakt vid betalningstillfället, vilket möjliggör betalning i utländsk valuta. Det är för denna tjänst som banken tar ut en procentuell avgift, valutapåslaget.

Spara pengar – Välj kreditkort utan valutapåslag

Genom att välja ett kreditkort utan valutapåslag sparas den extrakostnad som annars uppstår vid alla inköp som sker i utländsk valuta. Det är extra fördelaktigt för personer som:

 • Arbetspendlar till annat land
 • Studerar utomlands
 • Har behov av att ta ut kontanter utomlands
 • Planerar längre utlandssemester

Du kan ha flera kort utomlands

Om man är på jakt efter resekort – alltså ett betalkort som är fördelaktigt att ha när man är ute och reser – kan man överväga att ha flera kort så att man kan utnyttja olika kortförmåner. Det är nämligen inte alltid så att alla kort har alla förmåner. Och om dom har det kan de vara väldigt dyra sett till årsavgiften.

Det kan då handla om att man har ett kort som är utan valutapåslag som man då använder vid alla köp i andra valutor, ett annat kort som har en bra reseförsäkring som man använder för att boka resan och ett tredje kort som är utan uttagsavgift som man kan ut kontanter med i bankomater utomlands.

Exempel: Du kan använda Bank Norwegians kreditkort för att köpa resan och använda vid uttag utomlands. Kortet har en bra reseförsäkring inkluderad och betalar ut bonus när man bokar flygbiljetter. Det har ingen uttagsavgift vid kontantuttag. Dock har kortet ett valutapåslag på 1,75 %. Vill man undvika denna avgiften kompletterar man med ett kort utan valutapåslag.

Alla kreditkort och bankkort utan valutapåslag 2024

★★★★☆

Northmill Kort

Debetkort som går att använda som kreditkort genom att lägga till kontokredit. 2 % sparränta på insatta pengar.

Fördelar

 • 2 % ränta på insatta pengar
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Inget valutapåslag eller uttagsavgift
★★★☆☆

Lunar Standard

Billigt prepaid-kort där du slipper både valutapåslag och uttagsavgift. Smart app ingår där du får koll på din ekonomi, du får även hög ränta på insatta pengar.

Fördelar

 • Inget valutapåslag tillkommer
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Sparränta på kontot
★★★☆☆

PFC Freemium

Få ett gratis kort, konto och app från PFC. Betalkortet har varken valutapåslag eller uttagsavgift, i appen kan du få hjälp att spara & få bättre koll på ekonomin.

Fördelar

 • Kostnadsfritt virtuellt debetkort
 • Slipp valutapåslag & uttagsavgift
 • Stöd för både Google Pay & Apple Pay
★★★☆☆

PFC Premium

Skapa smarta sparmål och få hjälp att hålla budgeten med PFC Premium. Kortet har stöd för både Google och Apple Pay samt har fria uttag på upp till 10 000 kr/månad.

Fördelar

 • Fria bankomatuttag upp till 10 000 kr/månad
 • Skapa månadsbudget och få insikter
 • Inget valutapåslag på resan
★★★☆☆

Revolut Standard

Helt kostnadsfritt prepaid betalkort från Revolut där du slipper både valutapåslag och uttagsavgift. Det ingår även konto och app där du kan styra kortet.

Fördelar

 • Gratis prepaid kort och konto
 • Inget valutapåslag (upp till 10 000 kr/mån)
 • Både virtuellt och fysiskt debetkort
★★★☆☆

Revolut Plus

Uppgraderat kort från Revolut utan valutapåslag (upp till 10 000 kr/månad), gratis kortleverans och med flera bra shoppingförsäkringar som ingår automatiskt.

Fördelar

 • Köpskydd & förlängd ångerrätt när du shoppar
 • Fria uttag och inget valutapåslag
 • 3 % cashback på resebokningar
★★★☆☆
3 % cashback på vistelser

Revolut Premium

Exklusivt prepaid-kort med omfattande försäkringar inklusive reseförsäkring och olycksfallsförsäkring, aldrig något valutapåslag och med tillgång till flygplatslounger vid försening med SmartDelay.

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Gratis flygplatslounge vid försening
 • Varken valutapåslag eller uttagsavgift (0 %)
★★★☆☆

Klarnakortet

Betalkort från Klarna med möjligheten att betala direkt eller skjuta upp betalningen.

Fördelar

 • Ingen årsavgift
 • Inget valutapåslag
 • Virtuellt kort ingår
★★☆☆☆
Första året 0 kr!

Lån & Spar Bank Mastercard

Kort från Lån & Spar Bank med 195 kr årsavgift.

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Kreditkort med låg ränta
 • Ingen årsavgift första året (0 kr)

Tips – undvik valutapåslag trots att kortet har avgift…

Vill du gärna använda ditt kreditkort utomlands för att få bonuspoäng och andra förmåner – men utan att betala valutapåslaget? Det finns en lösning.

Ansök om debitkortet Curve. Registrera sedan ditt kreditkort i Curve´s app och ange att kreditkortet alltid ska debiteras i SEK. När du sedan betalar med Curvekortet kommer summan att debiteras kreditkortet. Eftersom Curvekortet inte har valutapåslag, och kreditkortet debiteras i SEK, uppstår ingen kostnad vid köp i utländska valuta!

Se även debitkort

Det är enbart ett fåtal kreditkort som inte har valutapåslag. Ett alternativ kan därför vara att även jämföra olika debitkort. Flera av dessa har nämligen inte denna avgift.

Kontrollera däremot alltid om det finns någon begränsning. Det kan exempelvis vara att kortbetalningar enbart kan ske på upp till 5 000 kronor per månad utan att något valutapåslag behöver betalas. I vissa fall är det endast fri valutaväxling mellan vissa valutor. Hit hör t.ex. Revolut som erbjuder fri valutaväxling mellan 30 olika fiatvalutor som SEK, USD, GBP, THB, NOK och DKK.

Vanliga frågor och svar om kreditkort och valutapåslag

Har alla kreditkort valutapåslag?

Nej, det finns både debitkort och kreditkort som inte har valutapåslag. Därmed kan inköp ske i utländsk valuta utan att någon extrakostnad uppstår.

Är debitkort eller kreditkort säkrast utomlands?

Är valutapåslaget alltid i procent?

Vilka kreditkort utan valutapåslag finns det?

Är det alltid bäst med ett kreditkort utan valutapåslag?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.