Så kollar du din kreditvärdighet

Din kreditvärdighet är viktig då du ska ansöka om lån, teckna abonnemang eller handla på avbetalning. Det är din kreditvärdighet som dels styr om du kommer att få en kredit men också vilken ränta som du kommer att behöva betala för krediten. Desto bättre kreditvärdighet man du har desto förmånligare krediter kan du erhålla. När du är i behov av att ansöka om krediter eller lån kan du först kontrollera din egen kreditvärdighet så att du får en uppfattning om vilka chanser du har att få lån och vilka räntor du kommer att erbjudas.

Kolla din kreditvärdighet

Det finns flera tjänster på nätet där du kan göra en upplysning på dig själv. Flera kreditupplysningsföretag har också olika tjänster som exempelvis ”Min kreditupplysning” där du mot en lägre kostnad eller i vissa fall kostnadsfritt kan göra en kreditupplysning på dig själv. När du gör en kreditupplysning på dig själv så registreras inte det som ett registerutdrag vilket gör att det inte påverkar din kreditvärdighet. Du har också rätt att en gång varje år begära ett fullständigt registerutdrag från kreditupplysningsföretagen utan kostnad.

Vilken information finns hos kreditupplysningsbolagen?

Kvinna som är glad över att ha hög kreditvärdighet.Hos kreditupplysningsföretagen finns massor av information kring din ekonomi och även en del andra uppgifter som exempelvis var du bor, civilstånd, hur länge du varit folkbokförd i Sverige och en hel del annat. Dessa uppgifter används då ett finansbolag eller kreditkortsbolag behöver göra en bedömning av din kreditvärdighet och även kontrollera att du också uppfyller en del andra villkor. Uppgifterna som finns hos ett kreditupplysningsbolag uppdateras varje dygn vilket innebär att så snart det finns nya uppgifter om dig, exempelvis din nya inkomst, så kommer detta att påverka din kreditvärdighet till det bättre eller sämre.

Vilken information är det som avgör min kreditvärdighet?

Nedan finner du en lista över de vanligaste uppgifterna som påverkar din kreditvärdighet. Utöver detta finns det också annan information som kan påverka dina möjligheter att få lån eller krediter, som inte har med din kreditvärdighet att göra. Det kan vara att du saknar folkbokföringsadress eller har varit registrerad i Sverige för kort tid.

  • Din deklarerade inkomst de senaste två åren
  • Registrerade betalningsanmärkningar (Raderas efter 3 år)
  • Aktivt skuldsaldo hos Kronofogden
  • Om det föreligger skuldsanering (Raderas efter 5 år)
  • Fastighetsinnehav
  • Civilstatus och eventuella äktenskapsförord
  • Om det finns utestående lån eller krediter
  • Antal förfrågningar från finansbolag och banker (Raderas efter 1 år)

Det är din kreditvärdighet som kommer att avgöra om du kommer beviljas lån och krediter men också vilken ränta du kommer att få betala. Om du har en bra kreditvärdighet kommer du att kunna erhålla större lån och mer förmånlig ränta. Tänk på att om din kreditvärdighet förbättras med tiden kan du omförhandla räntan med dina kreditgivare.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.