Kredit.nu » Låna pengar » Billån – hur ska jag finansiera mitt bilköp?

Billån – hur ska jag finansiera mitt bilköp?

Denna sida innehåller annonser

Välj rätt billån och spara pengar på lägre ränta och månadskostnad! I denna guide presenteras hur billån med, och utan, säkerhet fungerar samt vad restvärde är för något. Dessutom visas ytterligare ett finansieringsalternativ i leasing.

  • Lär dig skillnaderna mellan olika billån
  • Hitta bästa lånet utifrån vilken bil som önskas köpas
  • Jämför och hitta bästa räntan

Billån utan säkerhet

Ett billån utan säkerhet är samma sak som ett privatlån eller blancolån. Det är inte knutet till bilen och banken ser enbart på din kreditvärdighet för att avgöra lånebelopp och ränta.

Så fungerar det:

Eftersom detta billån inte har någon säkerhet kan det tecknas hos valfri bank eller långivare. I ansökan anges lånebelopp och amorteringstid utifrån egna ekonomiska behov. Pengarna betalas ut till bankkontot och kan sedan användas för att betala bilen.

Fördelar & Nackdelar

+ Belopp och amorteringstid

Du kan låna valfritt belopp och kan därmed finansiera bilinköpet till 100 % med lånesumman. Med andra ord behövs ingen kontantinsats. I ansökan kan amorteringstid väljas på vanligtvis 1 – 12 år vilket gör det enkelt att anpassa månadskostnaden utifrån den egna ekonomin.

+ Oavsett inköpsställe

Ett billån utan säkerhet kan användas oavsett inköpsställe samt oavsett om inköpet sker privat eller på en bilfirma.

– Ränta

Den största nackdelen är att detta lånealternativ har högst ränta i förhållande till övriga alternativ, vilka presenteras nedan.

Bäst billån utan säkerhet 2024

Genom att använda en låneförmedlare kan du jämföra ränta på ditt billån utan säkerhet.

Lendo
Lendo
★★★★★

Lånebelopp

10 000 - 600 000 kr

Effektiv ränta

4,70 - 33,75 %

Låneperiod

1 - 15 år

Anmärkning OK

Endast 1 UC

Samlingslån

Låneförmedlare

Räkneexempel: Annuitetslån 12 år. Effektiv årsränta 6.98%. Ett lån på 200 000 kr kostar då 2032 kr/månad (144 avbetalningar), dvs totalt 292 653 kr. Ingen start-/aviavgift. 6.77% nominell ränta (rörlig ränta, sätts individuellt baserat på dina förutsättningar). Ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil, uppdaterat 2023-10-06.

   Läs mer
Sambla
Sambla
★★★★★

Lånebelopp

5 000 - 600 000 kr

Effektiv ränta

5,20 - 33,99 %

Låneperiod

1 - 20 år

Anmärkning OK

Endast 1 UC

40 anslutna banker

Samlingslån

För ett annuitetslån på 310000 kr med 12 års löptid, nominell ränta 6.94 % och 0 kr i uppläggnings-/aviavgift blir den effektiva räntan 7.17 %. Totalt belopp att betala: 457643 kr. Månadskostnad: 3178 kr fördelat på 144 betalningstillfällen. Uppdaterat 2020-09-09. Sambla arbetar med 40 kreditgivare. Din ansökan kommer att skickas till de kreditgivare som bäst matchar din profil. Återbetalningstid 1-20 år. Maximala räntan är 33,99%. Räntespann mellan: 3,06% - 33,99% (Uppdaterat januari 2024).

   Läs mer
Advisa
Advisa
★★★★☆

Lånebelopp

5 000 - 600 000 kr

Effektiv ränta

3,06 - 29,99 %

Låneperiod

1 - 20 år

Endast 1 UC

Samlingslån

Låneförmedlare

Låna upp till 600 000 kronor med en ränta mellan 3,06% och 29,99%. Inga avi- eller uppläggningsavgifter. Månadskostnad för ett lån på 600 000 kronor över 20 år med en ränta på 7,95% är 5 000 kronor. Total kostnad blir 1 199 997 kronor.

   Läs mer

Billån med säkerhet

Ett annat alternativ är att teckna ett billån med bilen som säkerhet. Ett alternativ som främst används vid inköp av nyare bilar. Nackdelen är att vissa begränsningar kommer med denna låneform.

Så fungerar det:

Det vanligaste är att dessa billån tecknas hos bilhandlare men det finns även flera banker som erbjuder billån med säkerhet.

Lånebeloppet får vara som mest 80 % av bilens värde. Resterande 20 % behöver betalas kontant eller via inbytesbil. Hur lång amorteringstid som får väljas beror på bilens ålder. Det är vanligt att nya bilar kan amorteras på 8 år medan det krävs kortare amorteringstid på bilar som är några år gamla. Säljs bilen måste lånet direkt lösas.

Fördelar & Nackdelar

+ Lägre ränta

Den största fördelen är att räntan på dessa billån brukar vara lägre än om någon säkerhet inte används.

+ Allt ordnas hos bilhandlaren

De flesta bilhandlare erbjuder billån med säkerhet. Därmed kan allt kring bilinköp och finansiering ordnas på ett och samma ställe.

– Begränsningarna

Nackdelen är de begränsningar som detta alternativ har. Du får max låna 80 % av bilens värde och är begränsad till en amorteringstid utifrån bilens ålder. Dessutom krävs det oftast att köpet sker hos en bilhandlare.

Med säkerhet och restvärde

Billån med säkerhet och restvärde fungerar på samma sätt som ett klassiskt billån med säkerhet. Den enda skillnaden är att hela lånebeloppet inte amorteras under lånets löptid. Istället sker amortering ner till en den summa som bilen förväntas vara värd när den lämnas tillbaka till bilhandlaren.

Så fungerar det:

Billån med säkerhet och restvärde kan enbart tecknas hos en bilfirma. När bilen köps genomförs en uträkning över ungefär hur mycket bilen förväntas vara värd efter exempelvis 3 år. Under dessa tre år sker amortering på resterande summa. När sedan dessa 3 år har gått lämnas bilen tillbaka och används för att lösa resterande lånesumma.

Det vanligaste är att denna låneform används av personer som uppskattar att alltid ha tillgång till en nyare bilmodell. Detta genom att byte sker exempelvis vart tredje år.

Fördelar & Nackdelar

+ Låg månadskostnad

Månadskostnaden kan bli lägre än vid billån med säkerhet, men utan restvärde. Detta eftersom inte hela lånesumman behöver betalas under lånets löptid.

+ Välj restvärde

Det är ofta möjligt att välja exempelvis 20%, 30 % eller 40 % i restvärde. Därmed kan lånet anpassas utifrån de egna ekonomiska förutsättningarna.

– Kan uppstå restskuld

Restskuld är den summa som förväntas återbetalas genom att bilen lämnas tillbaka efter exempelvis 3 år. Men om bilen inte är värd denna summa vid detta tillfälle kan mellanskillnaden behöva betalas kontant. En lösning är att välja billån med garanterat restvärde.

Leasing av bil

Leasing är inte ett billån men det kan vara ett alternativ till att finansiera bilinköpet. Det kan förenklat jämföras med långtidshyra vilket alltså betyder att du inte äger bilen utan hyr den.

Så fungerar det:

Det vanligaste är att leasing sker över 3 år men det finns även andra hyresperioder. Under denna tidsperiod betalas en förutbestämd hyreskostnad varje månad. I denna kostnad kan det exempelvis ingå service, försäkring, sommar- och vinterdäck samt eventuella reparationer via försäkringsärenden. Det ingår även ett visst antal mil per år. Skulle den som leasar bilen köra fler mil än dessa tillkommer det en relativt dyr extraavgift. Det är viktigt att läsa igenom leasingavtalet noga då det kan skilja sig kraftigt mellan olika avtalsvillkor.

Efter att leasingperioden är över lämnas bilen tillbaka. Bilhandlaren kommer då att kontrollera bilen och om det finns skador utöver ”normalt slitage” blir du betalningsskyldig för dessa skador.

Fördelar & Nackdelar

+ ”Allt” ingår i månadskostnaden

Den största fördelen med leasing är att ”alla” kostnader ingår. Utöver att du får köra en ny bil med låg risk att den ska gå sönder kan det ingå service, byte mellan vinter- och sommardäck, reparationer och annan service.

+ Ingen oro för värdeminskning

Om billån med, eller utan, säkerhet tecknas äger du bilen och tar därmed risken med värdeminskning. När bilen önskas säljas kanske den är betydligt mindre värd än du räknat med vilket kan göra det svårt att lösa resterande del av lånet. Med leasing finns inte denna risk eftersom det inte är du som äger bilen utan bilföretaget du leasar av.

-Bindningstid på flera år

Den största nackdelen med leasing är att bindningstiden på avtalet. Att säga upp avtalet i förtid är generellt mycket dyrt. Om du exempelvis väljer att leasa en bil och sedan blir arbetslös, flyttar eller av annan anledning inte behöver bilen längre måste du ändå betala den löpande månadskostnaden.

FAQ – vanliga frågor och svar om hur man kan finansiera sitt bilköp

Kan bolånet användas för att köpa bil?

Ja, förutsatt att du har möjlighet att belåna bostaden mer, samt att banken godkänner ändamålet, kan bolånet användas för att finansiera bilinköpet.

Vilken typ av billån är bäst?

Vad kostar ett billån på 200 000 kronor?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.