Kredit.nu » Matkort

Matkort

Denna sida innehåller annonser

Vad är ett matkort? Ett matkort är ett kreditkort som ges ut av, eller i samarbete med, en matvarukedja. Det som urskiljer matkort från traditionella betalkort är att de ger exklusiva rabatter, erbjudanden och bonuspoäng på just mat från deras matbutiker. I Sverige ger exempelvis matvarukedjorna ICA och Coop ut egna matkort.

Matkort finns som olika typer av betalkort, både traditionella kreditkort och bankkort utan kredit. Exempelvis erbjuder ICA både kredit, debet och betalkort till sitt lojalitetsprogram. I regel är det kreditkort som ger bäst förmåner så kreditgivare helst ger ut kreditkort.

Bäst kreditkort med rabatt på mat 2025

Kort vi rekommenderar att använda som matkort då de ger bonuspoäng eller rabatter när du handlar mat.

Plats 1
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

  • Samla resepoäng eller cashback
  • Gratis kreditkort utan årsavgift
  • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Eff. ränta 24,35 % vid 10 000 kr i kredit under 12 mån. (August 2024, räntan är rörlig).
Plats 2
★★★★☆
Just nu 0 kr första året!

Bonus på alla köp

Med Coop Mastercard får du bonus på alla köp - både hos Coop och andra butiker. Omfattande reseförsäkring ingår utan extra kostnad.

Fördelar

  • Bonus på alla dina köp
  • 10 000 bonus välkomstpoäng
  • Reseförsäkring ingår
Effektiv ränta är 20,28 % vid betalning med e-faktura (24,00 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-08-01).

Hur fungerar ett matkort?

När du handlar med ett matkort får du bonuspoäng eller rabatter som baseras på dina inköp. Dessa poäng kan sedan användas för framtida inköp eller bytas mot andra förmåner. Bonusprogrammen varierar mellan olika matkort, men generellt sett får du mer bonus ju mer du handlar.

När matbutikerna har medlemskort kan du även få utvalda rabatter på varor som du brukar handla ofta – på så sätt lönar det sig ännu mer. Som medlem får du även extra förmåner och kampanjpriser.

Spara pengar med matkort / kreditkort för mat

Vilka förmåner kan man få?

Här är några av de vanligaste förmånerna som du kan få med ett kreditkort för mat:

  • Bonus på dina inköp: Du får bonus när du handlar mat i den utvalda matbutiken och hos dess partners. Vissa matkort ger även bonuspoäng på alla andra inköp.
  • Rabatter & erbjudanden från matbutiken: Genom att betala med matkortet registreras dina bonuspoäng eller bonus automatiskt, så att du inte behöver använda två kort när du betalar.
  • Försäkringar på det du köper: När du betalar med vissa matkort ingår det kostnadsfria köpförsäkringar. Exempelvis kan det ingå en allriskförsäkring för elektronik och vitvaror.
  • Alla matinköp på en faktura: När du handlar med ett mat-kreditkort samlas alla dina köp på en och samma faktura. Detta gör det enkelt att få en överblick över dina matutgifter.
  • Erbjudanden hos samarbetspartners: Både ICA-kortet och Coop Mastercard Mer erbjuder genom sina poängshop och direkt via sina samarbetspartners exklusiva erbjudanden och rabatter som bara gäller för kortinnehavare.
  • Praktiskt för familjen. Med ett extrakort kan både du och din partner använda samma matkonto för att handla med. Båda kan då utnyttja de rabatter och förmåner som ingår med kreditkortet.

Hur mycket pengar kan man spara med kreditkort för mat?

Hur mycket du kan spara beror på hur mycket du handlar för varje månad. Om du till exempel handlar för 6 000 kr per månad på ICA med ICA-kortet, kan du maximalt få 120 kr i bonus varje månad, vilket blir 1 440 kr per år.

Efter att ha dragit av årsavgiften på 324 kr, blir din totala besparing 1 116 kr per år.

Räkna på om matkortet lönar sig

Vissa matkort har en årsavgift, det är viktigt att ta i beaktning och jämföra med vilka kortförmåner man får. Du bör därför räkna på om kortet kommer löna sig eller inte. Du kan kolla kontoutdrag över hur mycket du har handlat i en viss matkedja och sen göra en uppskattning över dina månadsutgifter hos matbutiken.

Se därefter vilken bonus eller cashback du kan få hos matbutiken och se om du kommer upp i en högre återbäring än vad kortet kostar i årsavgift.

Har kortet ingen årsavgift så behöver du så klart inte göra den här uträkningen. Det är även ganska vanligt att man kan få ett kort utan årsavgift första året. Då kan man ha kortet kostnadsfritt i 12 månader och därefter se om bonusen man har fått tillbaka överstiger kostnaden för kreditkortet andra året.

Tips – kombinera medlemskort med kreditkort

Om butiken har ett medlemskort så kan du ofta koppla detta till ditt befintliga kreditkort eller betalkort. På så sätt behöver du inte skaffa ett nytt kort för att ta del av vissa medlemsförmåner.

Ett sådant system har exempelvis Hemköp där du visar upp ditt ID och väljer att koppla på kortet du betalar med till deras medlemssystem. Du får då handla till medlemspriser och får återkommande värdecheckar där beloppet är baserat på hur mycket du har handlat hos dem.

Finns det matkort utan kredit?

Det finns även matkort som inte är kreditkort. Dessa kort kan vara bankkort eller betalkort som är kopplade till en specifik matvarukedja. Dessa kort ger ofta samma förmåner som ett matkreditkort, men utan möjligheten att handla på kredit. Ett matkort utan kredit har sällan andra kortförmåner som försäkringar eller cashback.

Matkort från de olika matkedjorna

I Sverige finns det flera olika typer av matkort från de olika butikskedjorna. Här går vi igenom vilka matkort som finns.

Kort från ICA Banken

ICA Banken har fyra olika betalkort – ICA-kort Betala, Bankkort Barn, Bankkort Vuxen och Kreditkort. ICA-kort Betala är själva medlemskortet som fungerar som ett bankkort där du sätter över pengar som du sen betalar med på ICA. För varje krona som du handlar för får en ”stammispoäng”. När du har samlat ihop minst 2 000 stammispoäng får du en bonuscheck hemskickad.

Alla kort från ICA Banken

Medlemskortet ICA Betala är utan någon fast avgift. Men du kan bara handla hos ICA och Apoteket Hjärtat med det. Bankkortet och kreditkortet från ICA går att handla med över hela världen som ett ”vanligt” betalkort men har en månadsavgift på 35 kr. Hos dessa kort ingår även försäkringar, stöd för räkningsbetalning och e-plånböcker (Apple Pay och Samsung Pay).

Kort från Coop

Den kooperativa matkedjan Coop har tre olika kort – medlemskort, matkonto och kreditkortet Mastercard Mer. Med medlemskortet får du bonuspoäng om du handlar för minst 1 000 kr per månad. För att få kortet behöver du bli medlem hos Coop, det kostar 100 kr (som du sen får tillbaka om du avslutar medlemskapet). Som Coop-medlem får du medlemspriser i Coop-butiker och bonuspoäng.

Alla kort från Coop

Matkontot är ett bankkort där du själv sätter in pengar på för att kunna betala med i Coop-butiker. Kortet är utan årsavgift och du får 0,5 bonuspoäng per krona du handlar hos Coop. Vid 10 000 bonuspoäng får du en värdecheck på 100 kr.

Kreditkortet Mastercard Mer är inte bara ett matkort utan även bonuskort som ger 0,5 bonuspoäng på alla köp – inte bara hos Coop utan oavsett var du handlar. Kortet är utan årsavgift första året, därefter kostar kortet 295 kr per år. Du kan läsa mer i vår recension av Coop Mastercard Mer.

Matkort från Willys

Lågprisbutiken Willys ger inte ut något matkort men däremot har de ett medlemsskap som heter Willys Plus som du kopplar till ditt befintliga betalkort. Att gå med i Willys Plus kostar inget och du får då kampanjpriser på mat och kan handla billigare i Willys-butikerna.

Handla billigare genom att bli medlem hos Willys Plus

Som medlem får du nya erbjudanden varje vecka och du kan även självscanna och du får dina kvitton digitalt. Du kan både ansluta dig online på Willys.se eller genom att säga att du vill bli medlem i kassan så kopplas ditt betalkort till Willys Plus.

Bonuskort hos Hemköp

Hos Hemköp kan du bli bonuskund och koppla på ditt befintliga kreditkort eller betalkort för att ta del av bonus och medlemspriser. Ju mer du handlar desto högre bonusprocent får du. Handlar du upp till 999 kr får du 0,5 % bonus, mellan 1 000 – 2 999 kr får du 1 % bonus och handlar du för över 3 000 kr i månaden får du 2 % bonus på dina matinköp

Bonusnivåer om du kopplar ditt kort till Hemköp

Du ansluter ditt betalkort genom att säga till kassan i din Hemköp-butik. Det kostar ingenting att koppla kortet. Du får som medlem även digitala kvitton och kampanjpriser på mat varje vecka.

För vem passar matkort?

Matkort passar bäst för personer eller familjer som har höga matutgifter varje månad och som vanligtvis handlar mat hos samma matvarukedja. Exempelvis tenderar småbarns- och flerbarnsfamiljer att ha extra höga utgifter för mat, och kan därför spara mycket pengar – både i bonus och genom rabatter – med ett matkort.

Blöjor, välling och barnmat är här återkommande höga utgifter som man måste handla i just matbutiker.

Alternativ till matkort

Det finns flera alternativ till matkort. Bonuskort ger vanligtvis bonus på alla köp som görs med kortet, oavsett var inköpen sker. Shoppingkort är förmånliga i flera olika butiker och är, till skillnad från matkort, inte knutna till en specifik butikskedja.

En annan typ av nischade kreditkort är bensinkorten som riktar in sig på dig som kör mycket bil, du kan då få upp till ca 50 öre rabatt på drivmedel.

För- och nackdelar med matkort

  • Du får bonus och rabatter när du handlar mat så att du sparar pengar på dina matinköp.
  • Du får tillgång till exklusiva erbjudanden och förmåner bara för kortinnehavare eller medlemmar.
  • Du kan få en bättre överblick över dina matutgifter eftersom alla inköp samlas på en faktura.
  • Vissa matkort inkluderar försäkringar, vilket blir en extra fördel utan extra kostnad.
  • Det finns flera gratis matkort utan årsavgift.
  • Om du inte handlar mycket mat, eller om du handlar mat från många olika butiker, får du inte speciellt mycket bonus och kortet blir då lite meningslöst. Ett kreditkort från en matkedja funkar bäst om du ofta handlar hos just dem.
  • Ibland tillkommer årsavgift eller andra kortavgifter.
  • Om du inte betalar hela din kreditkorts månadsfaktura behöver du delbetala till hög ränta.
Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.