Om man har en hög kreditvärdighet så blir många saker enklare – det blir lättare att få handla på kredit, få en hyresrätt, ta ett banklån eller skaffa kreditkort. Det innebär även att man får låna till lägre ränta, inte bara vid blancolån utan även för bolån och billån. Att förbättra sin kreditvärdighet är alltså något som alla borde sträva efter då det förenklar livet och gör så att man kan spara pengar.
Att ha en ökad kreditvärdighet är inte bara positivt för att få handla på kredit, att ha en hög kreditscore innebär också att du själv har det tryggare ekonomiskt och är i en mindre ekonomiskt utsatt situation. En person med hög kreditvärdighet har mycket bättre förutsättningar att hantera något oförutsett.
Som tur är så är kreditvärdigheten inte statisk utan kan både öka och minska. Du kan därför även själv påverka din kreditvärdighet och göra åtgärder för att förbättra den. Det går vi igenom i den här artikeln.
Vad är kreditvärdighet?
Kreditvärdighet är ett mått på en persons förmåga att betala av på sina skulder. Det är ett mått som framför allt företag använder för att ta reda på att om de lånar ut pengar, hur säkert är det då att personen (eller annat företag) har möjligheten att betala tillbaka skulden, inklusive ränta, framöver.
Då framtiden är omöjlig att helt förutse får man istället ta fram en prognos eller riskskala. Har en person hög inkomst och ett tryggt boende är det mer sannolikt att hen ändå kan betala av sin skuld om personen skulle få sänkt lön. En person som däremot redan är högt skuldsatt skulle få stora ekonomiska problem om hen blev av med sin inkomstkälla.
12 tips – öka din kreditvärdighet 2024
Här kommer våra bästa tips för hur du kan öka din kreditvärdighet. Här finns både tips som kräver ett stort engagemang och saker du själv kan fixa enkelt på bara några minuter.
1) Gör en kreditupplysning på dig själv
Först och främst bör du göra en kreditupplysning på dig själv. Anledningen till att du bör göra en kreditupplysning på dig själv är för att du får en bättre bild av din ekonomi och vad som ligger till grund för din kreditscore.
- Du kan helt gratis kolla din kreditscore hos uScore som använder sig av CreditsafeS kreditscoring. Kreditupplysningen här påverkar inte din kreditvärdighet och tjänsten är helt kostnadsfri (reklamfinansierad).
- Även UC har en tjänst för detta – Kreditkollen. Här tillkommer en månadsavgift på 49 kr. Tjänsten Kreditkollen är mer detaljerad och informativ än uScore men den är som sagt inte gratis.
- Även Dun & Bradstreet (mer kända som Bisnode) har en egen upplysningstjänst – Min Upplysning – det är gratis att skapa konto men för att se mer information behöver man betala 299 kr.
2) Betala av dina skulder
Att betala av befintliga skulder är något som påverkar din kreditvärdighet väldigt positivt. Det är så klart lättare sagt än gjort men om du har möjlighet är det verkligen något du bör försöka göra.
Avbetala de lånen med högst ränta först.
3) Slå ihop befintliga lån
Om du har flera lån kan du även välja att baka ihop dessa till ett större lån – ett så kallat samlingslån. Du tar då reda på hur mycket du totalt är skyldig och ansöker om ett nytt privatlån som täcker detta beloppet. Förslagsvis gör du det hos en låneförmedlare så att du kan se vilken ränta du kan få på ett nytt större lån.
Att bara ha ett lite större lån ser bättre ut vid en kreditprövning jämfört med att ha många små, det innebär också lägre avgifter då du bara har ett lån att betala av på vilket innebär att din skuld kommer minska snabbare och då kommer även din kreditvärdighet att öka,
4) Avsluta krediter du inte behöver
Om du har en kontokredit du inte använder eller ett kreditkort som du sällan utnyttjar bör du säga upp dessa. Även om det inte kostar dig något att ha dessa kreditutrymmen så är det något som finns med i upplysningsbolagens register och försämrar din kreditvärdighet.
Har du flera kreditkort kan du välja att säga upp alla utom ett som du då enbart använder.
Du kan antingen ta kontakt med kundtjänst eller logga in på ”Mina sidor” för att avsluta krediten. Tänk på att du inte får ha någon utnyttjad kredit när du avslutar, du behöver först se till så att eventuell skuld är reglerad.
5) Säg upp onödiga abonnemang och prenumerationer
Väldigt många har många abonnemangstjänster. Båda sådana man använder dagligen och sådana man knappt kommer ihåg att man har tecknat. Det kan vara abonnemang som Netflix, Storytel, HBO, Disney+, TV4 Play eller Spotify.
Förslagsvis kan du säga upp några av abonnemangen du inte använder så ofta och se om du saknar dem. Är sådant fallet kan du starta ny prenumeration. Att ha många återkommande utgifter – som prenumerationstjänster är – innebär att du får mindre pengar att röra dig med och försämrar indirekt din kreditvärdighet.
Tips! Du kan också använda gratistjänsten Pamind.se för att få hjälp att försöka förhandla ner priserna på dina befintliga abonnemang. Pamind hjälper dig att se om du kan få lägre kostnad för exempelvis mobilabonnemang, elavtal och försäkringar.
6) Undvik onödiga kreditupplysningar
Varje gång ett företag gör en kreditupplysning genom UC på dig så kommer den dyka upp i ditt UC-register. Många UC-förfrågningar kan indikera att du gärna handlar på kredit och därmed är mindre säker att låna ut pengar till. Det är också något som kan försämras ens kreditscore.
Om du ansöker med lån genom Creditsafe så registeras dock inte själva kreditupplysningen i deras register och påverkar din kreditscore, däremot, om du blir beviljad en kredit så kommer den att finnas med där.
7) Undvik att handla på faktura
Om du har möjlighet så välj att betala direkt (med kort eller banköverföring) istället för att välja faktura. Dels innebär faktura ofta (men inte alltid) att en kreditprövning kommer att göras på dig. Dels finns alltid risken att du glömmer av att betala eller väljer delbetalning och då behöver betala onödiga avgifter.
8) Betala alltid dina räkningar
Ha för vana att alltid betala dina räkningar. En missad räkning kan både kosta onödiga påminnelseavgifter och inkassoavgifter. En obetald räkning kan i förlängningen även leda till en betalningsanmärkning. En anmärkning påverkar din kreditscore väldigt negativt och är verkligen något du bör undvika. En ev. betalningsanmärkning ligger kvar i registren i 36 månader innan de rensas ut.
Ett bra sätt att minska risken för att missa räkningar är att ha för vana att alltid välja e-faktura eller autogiro. Det kan du även i många fall göra när du betalar av på lån eller kreditkort.
9) Låna inte för konsumtion
Låna enbart när du verkligen behöver det. Ta inte ett lån för att köpa ett nytt Playstation eller VR-headset. Den typen av inköp bör du spara undan till. Det blir också roligare att själv ha lyckats spara ihop till något som man sen får som belöning.
10) Lägg till medsökande om du söker lån
Att låna med medsökande är egentligen inget som påverkar din kreditvärdighet, men det innebär i praktiken att du får låna till bättre villkor då långivaren ser mindre risker att låna ut pengar till dig när en till person finns med i bilden.
11) Vänta ut betalningsanmärkningar
Det går inte att göra något åt betalningsanmärkningar, de kommer att finnas kvar i 3 år. Det du bör göra är att försöka vänta ut med att söka lån tills anmärkningen har försvunnit från registret. Då får du automatiskt bättre kreditvärdighet och får enklare att låna även om det faktiskt går att låna med betalningsanmärkning.
Har du flera anmärkningar kan du åtminstone vänta ut några av dem innan du söker.
12) Försök att höja din lön eller jobba extra
Försök om möjligt att löneförhandla eller skaffa ett extrajobb. Det innebär högre intäkter till dig och kommer att förbättra din kreditscore.
Kreditvärdighet som skala (hög till låg)
Olika upplysningsbolag har olika skalor och mått på kreditvärdighet.
UC använder sig av UC-Score av en skala från 1 – 999 enligt följande:
Kreditvärdighet | UC-Score |
Utmärkt | 745-999 |
Mycket bra | 635-744 |
Bra | 559-634 |
Mindre bra | 455-558 |
Svag | 1-454 |
UC använder sig även av en riskprognos (UC Riskprognos) som är en siffra mellan 0,1 – 99,9. Principen här är densamma men här är syftet med mätningen att ta reda på ”risken för att en person ska få en betalningsanmärkning inom 12 månader”.
Creditsafe använder sig av kreditscore som är i ett intervall mellan 1 – 100, där 100 är det högsta värdet.
Intervall | Betalningsförmåga |
70 – 100 | Mycket hög |
40 – 69 | Hög |
20 – 39 | Medel |
1 – 19 | Låg |
Hög kreditvärdighet
Att ha en hög kreditvärdighet innebär att man har en stabil fast inkomst och har haft en historik av att sköta sina inbetalningar och skulder. Har man hög kreditvärdighet är det sällan något problem att även ansöka om privatlån till låg ränta eller bolån förutsatt att man har tillräckligt hög inkomst i förhållande till bostadens värde.
Medel kreditvärdighet
De flesta svenskar hamnar i kategorin medel kreditvärdighet. Det innebär att man har en hyfsat god ekonomi men att man har någon eller några lån. Om man tar ett privatlån får man räkna med att man kanske inte kan låna det högsta beloppet och inte heller få låna till den lägsta räntan.
Låg kreditvärdighet
Vid låg kreditvärdighet innebär det att en långivare ser risker med att låna ut pengar till dig. Har man tidigare haft problem att betala sina skulder och/eller betalningsanmärkningar har man sannolikt en låg kreditvärdighet. Det kan vara svårt att ta ett vanligt lån och man kan tvingas till att ta ett snabblån med hög ränta.
Detta påverkar din kreditvärdighet mest
Kreditvärdigheten påverkas som sagt av många olika faktorer, men vad är egentligen viktigast? Här försöker vi att lista de olika faktorerna beroende på hur står påverkan de har. Listan utgår från data från Fico (amerikansk motsvarighet till UC) och deras scoringmodell.
1) Din betalningshistorik
Att betala räkningar i tid är den enskilt viktigaste faktorn för din kreditvärdighet. Missade inbetalningar av skulder och fakturor, utmätningar och betalningsanmärkningar har stark negativ påverkan på din kreditvärdighet.
2) Nyttjandegrad av din kredit
Med detta menas hur stor del av tillgänglig kredit som du faktiskt utnyttjar och använder. Det kan handla om att du har en kreditlimit på 100 000 kr på ett kreditkort men bara har en skuld på 5 000 kr. Du är då långt ifrån överbelånad.
Det är i sådana fall betydligt bättre än att ha en hög limit där du också har ”maxat kreditkortet”.
3) Hur länge du har haft skulder
Det är inte negativt att haft skulder under en lång tid. Har du haft ett lån under 10 år som du skött exemplariskt med alla inbetalningar så tolkas det av kreditgivaren på att du klarar av att hantera dina skulder.
Har du däremot precis tagit nytt lån så är det svårare att veta hur du kommer kunna sköta dina inbetalningar.
4) Många nya krediter och kreditupplysningar
Att skapa många nya krediter (smålån, kreditkort m.m.) under kort tid ses som ett riskbeteende. Även om det har tagits många kreditupplysningar på dig då detta ses som en indikation på att du gärna handlar på kredit och skuldsätter dig.
5) Att ha olika lån kan vara positivt
Att ha olika typer av lån kan faktiskt vara positivt, det kan handla om att du har ett bolån, ett kreditkort och ett privatlån. Förutsatt att du sköter dina inbetalningar givetvis. Det visar att du kan hantera olika typer av krediter. Detta till skillnad från att ha t.ex. 3 – 4 olika blancolån.
Vanliga frågor och svar om kreditvärdighet
Vilket är bästa sättet att öka sin kreditvärdighet?
Undvik betalningsanmärkningar, försök öka din inkomst, betala av befintliga lån i förtid om du har möjlighet.
Varför ska jag bry mig om min kreditvärdighet?
En bra kreditvärdighet påverkar inte bara möjligheten att få lån och kunna handla på kredit. Det kan även handla om att skaffa en hyresrätt eller abonnemang. Helt enkelt vid alla situationer ett företag vill veta att du även kommer kunna betala i framtiden.
Hur vet jag vad min kreditvärdighet är?
De tre stora upplysningsbolagen i Sverige – UC, Creditsafe och Bisnode – har alla egna tjänster där man kan ta reda på sin kreditscore. Det finns både gratis tjänster (uScore) och de som kostar pengar.