Använda kredit med privatlån

Om man behöver låna en större summa pengar kan man ansöka om ett privatlån hos en bank eller ett finansbolag. Ett privatlån passar bra då man exempelvis behöver göra en renovering av sin bostad, planerar att köpa en bil eller då man behöver kontantinsatsen till ett fastighetsköp. Ett privatlån är också ett bra alternativ om man vill betala bort flera mindre och dyrare krediter och istället samla allt i ett mer förmånligt lån som har lägre ränta samtidigt som man slipper alla administrationsavgifter.

Hitta det bästa privatlånet

Innan man ansöker om ett privatlån bör man först besöka en jämförelsesajt där man kan jämföra olika lånebolags villkor, utbetalningstider, amorteringstider, avgifter och räntor. Vissa långivare erbjuder lån utan avgifter vilket innebär att man endast betalar ränta på det utestående lånet medan andra tar ut både uppläggningsavgift och aviseringsavgifter. Man ska tänka på att kalkylera både avgifter och räntan då ett lånebolag utan avgifter istället kan vara dyrare tack vare högre ränta.

På en jämförelsesajt kan man även kontrollera vilka krav lånebolagen har såsom ålder och årsinkomst. Vissa lånebolag accepterar även låntagare med betalningsanmärkning. Om man har en bra kreditvärdighet, bra inkomst och saknar betalningsanmärkningar ska du välja ett lånebolag som tillämpar individuell ränta.

Normalt kan man ansöka om ett privatlån på mellan 10 000 kronor upp till 600 000 kronor med en amorteringstid på 1 - 12 år, beroende på vilket lånebolag man väljer. Har man en medsökande är det dels lättare att få ett lån beviljat samtidigt som det även ökar möjligheten för att man kan låna ett högre belopp.

Att ansöka om ett privatlån

Ett privatlån, även kallat blancolån, kan man ansöka om på långivarens hemsida. I ansökan fyller man i sitt personnummer, det belopp som man vill låna och hur lång amorteringstid man vill ha. Därefter så signerar man sin ansökan med sitt personliga BankID. Man får direkt ett preliminärt besked om lånet kommer att beviljas. Slutligt besked får man under lånebolagets öppettider, oftast redan samma dag som man skickar in ansökan.

Om lånet beviljas så betalas pengarna ut till bankkontot senast nästkommande vardag. Det är viktigt att man sedan följer den amorteringsplan som har upprättas för att slippa tillkommande avgifter. I vissa fall får man en faktura hemskickad med post eller per e-post. De flesta lånebolag accepterar också, i vissa fall kräver, att man ansluter sitt bankkonto till autogiro så att amorteringsbeloppet kan dras automatiskt varje månad.

Vad kostar det att ta ett privatlån

Till att börja med får man betala ränta på det utestående lånet som kan variera från 3 % upp till 30 % per år, beroende på lånebolag. Om man har en bra kreditvärdighet ska man välja att låna hos ett lånebolag som erbjuder individuell ränta, vilket innebär att man kan få en mycket bra ränta på sitt privatlån. Utöver ränta tar vissa ut en uppläggningsavgift som vanligtvis ligger på mellan 450 – 800 kronor för ett lån. Man kan också få betala en aviseringsavgift på mellan 20-50 kronor för varje amortering. Oftast slipper man aviseringsavgift om man väljer att betala via autogiro.

Godkänd ansökan för ett privatlån.