Genom att använda ett resekort när du åker utomlands kan du utöver att betala med kortet både spara pengar, få reseförmåner och allmänt få en bekvämare semester.
Till resekort räknas kreditkort som har egenskaper som är fördelaktiga när man reser som att kortet har en inkluderad reseförsäkring, att det inte tillkommer något valutapåslag eller att kortet ger tillgång till flygplatslounger.
Det finns även resekort som ges ut av flygbolag som där man kan samla extra bonuspoäng vid just bokningar av flygbiljetter.
- Vad kännetecknar ett kreditkort som är bra att ha med på resan?
- Bästa kreditkorten att ha med på resan 2024
- Kreditkort innan – och på – resan
- Bästa kreditkortet för resan 2024
- Fler tips när det gäller kreditkort till resan
- Boka resan med ett kreditkort med avbeställningsskydd
- För vem passar resekort?
- Lyxiga förmåner som kan ingå med ett resekort
- Därför är det smart med både kreditkort och bankkort på resan
- Fördelar och nackdelar med resekort
Vad kännetecknar ett kreditkort som är bra att ha med på resan?
Ett bra resekort har en eller flera av följande förmåner inkluderade:
- Kompletterande reseförsäkring med avbokningsskydd
- Lågt (eller inget) valutapåslag
- Lågt (eller ingen) uttagsavgift
- Tillgång till lounger och Fast Track på flygplatser
- Tillgång till concierge service vid utlandsresor
Bästa kreditkorten att ha med på resan 2024
Cashback på dina köp
Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!Fördelar
- Samla resepoäng eller cashback
- Gratis kreditkort utan årsavgift
- Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Kort med bäst rabatt
Med Re:member Flex får du rabatt och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.Fördelar
- Rabatt hos över 300 butiker
- Upp till 25 % rabatt med kortet
- Kompletterande reseförsäkring ingår
Kort med försäkringar & bonuspoäng
Resekort med omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd, bonus på alla kortköp och stöd för flera olika e-plånböcker. Marginalen bjuder just nu på första årsavgiften!Fördelar
- Flera försäkringar ingår
- Ingen avgift första tre månaderna
- Samla bonus på alla kortköp
Marginalen Gold
Kreditkort med många försäkringar som reseförsäkring, allriskförsäkring, tanka fel-försäkring och nyckelförsäkring. Du behöver inte betala någon årsavgift första året.Fördelar
- Många försäkringar ingår
- Första året kostnadsfritt (0 kr)
- Två betalningsfria månader per år
MoreGolf Mastercard
MoreGolf Mastercard är kreditkortet för dig som spelar golf. Kortet ger bonus på alla inköp 1 poäng per krona. Rabatt hos hotell och golfbutiker samt både reseförsäkring och golfförsäkring.Fördelar
- Bonus på alla inköp
- Rabatt hos golfbutiker och hotell
- Unika tävlingar och evenemang
Swedbank kreditkort
Kreditkort från Swedbank med både köpförsäkring och reseförsäkring. Stöd för både Apple Pay och Samsung Pay. Första året gratis!Fördelar
- Få besked direkt
- Lägre ränta än de flesta kreditkort
- Kostnadsfritt första året
Wise kort Sverige
Betalkortet Wise passar perfekt till resan. Kortet har ingen uttagsavgift (upp till 2 000 kr/mån) och ett väldigt lågt valutapåslag (ca 0,42 %).Fördelar
- Gratis virtuellt kort
- Inget valutapåslag
- Lågt valutapåslag
Kreditkort innan – och på – resan
Det är inte nödvändigtvis samma kreditkort som det är bra att boka själva flygresan med som det kortet som är bäst att ha med sig utomlands. Här går vi igenom vilket kort som är bäst inför och på resan.
1) Kreditkort inför resan
När du bokar din resa betalar du normalt i SEK, det är därför inget måste att du behöver välja ett kreditkort utan valutapåslag för att boka dina flygbiljetter. Det viktigaste här är istället att kreditkortet har en inkluderad reseförsäkring. Reseförsäkringen kompletterar ditt vanliga reseskydd vilket gör att du är extra skyddad på resan och kan få ersättning om t.ex. ditt flyg eller bagage blir försenat.
Reseförsäkringen gäller automatiskt om ditt kreditkort har en sådan och under förutsättning att minst 50 eller 75 % (varierar mellan olika kort) är betald med kortet ifråga. Det är vanligt att den kompletterande reseförsäkringen täcker följande situationer som kan uppstå:
- Avbeställningsskydd
- Ersättning vid försenat flyg
- Ersättning vid försenat bagage
- Ersättning vid sjukdom, olycksfall eller dödsfall
- Självriskskydd om du behöver använda hem- eller fordonsförsäkringen när du är utomlands
Det här är de vanligaste försäkringsmomenten, där avbeställningsskyddet framför allt är något som många uppskattar. Behöver man avboka sin resa på grund av t.ex. sjukdom eller olycka kan man då få tillbaka hela, eller en stor del, av resans kostnad. Försäkringen gäller inte bara kortinnehavaren utan även familj och hemmaboende barn.
En reseförsäkring är en extra säkerhet på resan, du kan få 10 000-tals kronor tillbaka genom att boka semestern med ett kreditkort med reseförsäkring.
2) Kreditkort att ha med sig på resan
När det sen gäller kreditkort att ha med sig på själva resan kan det vara ett annat kort än det som du bokat resan med. Det viktigaste här är istället valutapåslaget. Valutapåslaget är en extra procentsats som kortutgivaren lägger på alla transaktioner när du handlar i annan valuta än kortets.
Betalar du t.ex. i USD (US Dollar) eller THB (Thai Baht) så får du betala 1 – 3 % avgift hos de flesta kreditkort. Har kortet inget valutapåslag betalar du istället bara den växlingskursen som gäller hos Visa eller Mastercard.
Det är även allmänt bra att ha med sig minst två betalkort när man är utomlands. Om pengarna på kortet har tagit slut (debetkort) eller om kreditlimiten är uppnådd (kreditkort) är det bra att ha ett extra kort som säkerhet. Det kan ibland även vara tillfälligt strul hos ett betalnätverk eller att ett ställe inte accepterar en viss korttyp. Visa och Mastercard fungerar generellt på ”alla” ställen, men vissa handlare accepterar exempelvis inte Amex.
Du vill alltid kunna betala på flera olika sätt. Även kontanter är bra att alltid ha tillgång till i den lokala valutan.
Bästa kreditkortet för resan 2024
Kredit.nu anser att Bank Norwegians kreditkort är det bästa kreditkortet för resan 2024. Anledningen är att du får cashback eller flygbonus på alla köp, möjligheten till uppgraderingar när du flyger med Norwegian och kortet har ingen uttagsavgift som gör att du behöver betala någon avgift om du tar ut kontanter utomlands (utöver valutapåslaget)
Cashback på dina köp
Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!Fördelar
- Samla resepoäng eller cashback
- Gratis kreditkort utan årsavgift
- Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Fler tips när det gäller kreditkort till resan
- Betala alltid i den lokala valutan om du har möjlighet att välja, väljer du SEK får du nästan alltid sämre valutakurs
- Har ditt kort både valutapåslag och uttagsavgift får du betala dubbelt vid bankomatuttag utomlands
- Skriv upp numret till kortutgivarens spärrtjänst ifall du blir av med kortet. Många kort har även appar där du själv kan spärra eller låsa upp kortet.
- Ha inte bara med ett betalkort på resan utan helst två. Förslagsvis ett debetkort utan valutapåslag (dessa är enklare att hitta) samt kreditkort som säkerhet.
- Använd gärna din e-plånbok eller virtuella kort utomlands. Då behöver du inte ha med dig något fysiskt kort som kan tappas bort och kan ofta lägga till minst 10 olika kort. Tänk bara på att inte alla ställen accepterar mobilbetalningar samt att du måste se till så att mobilen inte är urladdad.
Boka resan med ett kreditkort med avbeställningsskydd
Avbeställningsskydd (eller avbokningsskydd som det också kallas) är en av försäkring som ofta ingår med ett kreditkort. Den ger dig möjlighet att få tillbaka kostnaden för din resa om du behöver avboka på grund av oförutsedda händelser, som sjukdom eller olycka.
Även om ett kreditkort har reseförsäkring är det inte säkert att avbeställningsskydd ingår, dubbelkolla detta innan så att vet att försäkringen gäller. Ofta brukar flygbolag erbjuda möjligheten att teckna just avbeställningsskydd mot avgift när du bokar, det är inget du behöver tänka på om det ingår med ditt kort eftersom du då redan är försäkrad.
Avbeställningsskyddet brukar gälla förutsatt att du betalat minst 50 – 75 % av resan och betala tillbaka uppemot ca 20 000 kr per kortinnehavare eller 60 000 kr totalt om du har köpt resa för flera personer med samma kreditkort. Försäkringen gäller normalt alla familjemedlemmar som bor tillsammans och barn upp till 23 år om de bor hemma.
För vem passar resekort?
Resekort passar framför allt personer som reser ofta. Det kan vara allt från familjen som åker på semester tillsammans till affärsresenärer som ofta är utomlands i tjänsten. I det senare fallet, om det är ett företag som bekostat resan, kan ett företagskort med reseförsäkring vara ett bra val.
Vissa resekort erbjuda förmåner som tillgång till flygplatslounger och concierge service vilket gör din resa ännu mer bekväm och avkopplande.
Lyxiga förmåner som kan ingå med ett resekort
Det finns resekort med lyxiga förmåner för dig som vill unna dig lite extra. Det kan handla om att kreditkortet ger dig tillgång till flygplatslounger och concierge service.
I en flygplatslounge kan man i lugn och ro vänta på sitt flyg samtidigt som man får tillgång till enklare mat, dryck och gratis Wi-Fi. Villkoren för kreditkort med flygplatslounger varierar ganska mycket. I vissa fall får man endast får tillgång till loungen om ens flyg är försenat, i andra fall får man rabatt på inträdet och vissa kort ger dig ett antal helt fria besök i loungerna.
Concierge service ger dig en ”personlig assistent” som kan hjälpa dig med allt från att boka restauranger, hitta evenemang, boka taxi till att hitta närmaste kemtvätt. Även om servicen är kostnadsfri får du betala för det som bokas, dvs du får själv betala för din restaurangbesök eller taxifärd.
Därför är det smart med både kreditkort och bankkort på resan
Att ha med både ett kreditkort och bankkort på resan innebär en extra trygghet. Om exempelvis ett av dina kort skulle bli stulet eller förlorat så har du fortfarande tillgång till pengar med det andra kortet. Dessutom erbjuder många kreditkort extra skydd mot bedrägeri, vilket kan vara särskilt värdefullt när du reser.
Det kan även vara så att vissa ställen kanske bara accepterar kreditkort medan andra bara tar bankkort. Genom att ha båda korten med dig kan du vara säker på att du kan betala oavsett situation. I USA är det exempelvis ibland krav på att man använder kreditkort när man skaffar hyrbil.
Dessutom kan du använda dina kort för att bättre hantera dina pengar under resan. Kreditkort kan vara användbara för större utgifter (då kreditlimiten ofta är högre än pengarna du har på ditt bankkonto) eller vid nödsituationer, medan bankkort kan vara bra för mindre, vardagliga utgifter. Genom att använda båda korten vid olika tillfällen kan du hålla koll på dina utgifter och göra smartare ekonomiska beslut.
Det kan även vara så att kreditkortet har bonus eller cashback som även gäller utomlands. Bankkort har sällan sådana lojalitetsprogram, men istället är ofta avgifterna lägre, många prepaid-kort har t.ex. inget valutapåslag.
Fördelar och nackdelar med resekort
- Reseförsäkringar och andra försäkringsskydd: Med många kreditkort ingår avbeställningsskydd, bagageförsäkring och ersättning vid försenad avgång. Du kan på så sätt få ersättning när om något oväntat inträffar under din resa. Det kan kännas mer värt att vänta på en försening när du vet att du kommer få pengar för det…
- Bonuspoäng: Det finns resekort erbjuder poäng eller belöningar för varje krona du spenderar. Poängen kan användas för att lösas in mot flygbiljetter, uppgraderingar på flyget, hotell, hyrbilar m.m. Detta kan hjälpa dig att spara pengar som du istället kan använda som t.ex. reskassa.
- Tillgång till flygplatslounger: Vissa resekort ger dig tillgång till flygplatslounger runt om i världen så du kan resa mer bekvämt.
- Inget valutapåslag eller uttagsavgift: Det finns resekort som är utan valutapåslag och/eller uttagsavgift. På så sätt slipper du avgifter när du tar ut kontanter utomlands eller handlar i annan valuta.
- Årsavgift kan tillkomma: Många resekort har årsavgifter som tillkommer, man får helt enkelt betala för de förmåner som ingår. Är kortet ett så kallat premiumkort är årsavgiften ganska hög och kan vara från ca 1 000 kr och uppåt, men då får man också flera lyxiga förmåner.
- Hög ränta vid delbetalning: Precis som för andra kreditkort är räntan hög om du avbetalar eller delbetalar. Betala därför helst hela flygresan direkt utan att avbetala för att inte behöva betala onödiga ränteavgifter. Vissa kreditkort erbjuder dock räntefri delbetalning för vissa köp.
- Villkor för bonuspoäng. Du kan bli lite låst när det gäller bonuspoäng för resekort, exempelvis kan du bara använda Norwegiankortets flygpoäng till just flygresor med Norwegian, inte andra konkurrerande flygbolag.
Vad är ett resekort?
Ett resekort är ett kreditkort som är speciellt anpassat för personer som reser ofta. Det kan erbjuda förmåner som reseförsäkring, avbeställningsskydd, bonuspoäng vid reseköp och ibland även tillgång till flygplatslounger och concierge services.
Vad är avbeställningsskydd?
Avbeställningsskydd är en typ av försäkring som ofta ingår med ett resekort. Den ger dig möjlighet att få tillbaka kostnaden för din resa om du behöver avboka på grund av oförutsedda händelser som akut sjukdom, dödsfall eller olycka.
Vilka är nackdelarna med resekort?
Nackdelarna med ett resekort kan vara att kortet har årsavgift, hög ränta om du inte betalar hela din månadsfaktura och det ställs även krav på tillräckligt god kreditvärdighet för att kunna få kortet.
Hur väljer jag det bästa resekortet för mig?
För att välja det bästa resekortet bör du se till dina dina personliga behov och resevanor. Jämför fördelarna, nackdelarna och kostnaderna för olika kort. Tänk på hur ofta du reser, vilka förmåner du tycker är viktigast och hur mycket du är villig att betala i avgifter.
Vad innebär valutapåslag?
Valutapåslag är en avgift som tillkommer utöver den valutakursen som Visa, Mastercard (eller annat kortnätverk) har. Valutapåslaget ligger ofta på ca 2 % men det finns även kort utan valutapåslag (0 % påslag på kursen).