Ett virtuellt kreditkort är ett kort som går att använda utan att man har något fysiskt kort. Istället för att ha ett plastkort i sin plånbok så får man tillgång till alla kortuppgifter så att de går att använda digitalt. Du får både samma kortförmåner som med ett ”riktigt” kreditkort (försäkringar, bonusar m.m.) och kortuppgifter och kan i praktiken betala på samma ställen som accepterar vanliga betalkort.
För att kunna betala i fysiska butiker – och inte bara online – med sitt virtuella kort kan man lägga till det i en elektronisk plånbok (även kallat Wallet). De tre stora e-plånböckerna är Google Pay, Apple Pay och Samsung Pay. Har du lagt till ditt virtuella kort där man du bara ”blippa” med din mobil eller smartklocka vid en betalterminal så betalar du på samma sätt som när du blippar ditt kort.
Bäst virtuella kreditkort 2025
Cashback på dina köp
Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!Fördelar
- Samla resepoäng eller cashback
- Gratis kreditkort utan årsavgift
- Reseförsäkring med avbeställningsskydd

Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. Om du behöver prata med någon om din ekonomi kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.
Northmill Kort
2 % sparränta på insatta pengar, stöd för både Google Pay och Apple Pay. Slipp både valutapåslag och uttagsavgift!Fördelar
- 2 % ränta på insatta pengar
- Koppla till Google Pay och Apple Pay
- Inget valutapåslag eller uttagsavgift
Swedbank kreditkort
Kreditkort från Swedbank med både köpförsäkring och reseförsäkring. Stöd för både Apple Pay och Samsung Pay. Första året gratis!Fördelar
- Få besked direkt
- Lägre ränta än de flesta kreditkort
- Kostnadsfritt första året

Att låna kostar pengar! Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. Det kan leda till svårigheter att få hyra bostad, teckna abonnemang och få nya lån. Om du behöver prata med någon om din ekonomi kan du vända dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på konsumentverket.se.
Wise kort Sverige
Betalkortet Wise passar perfekt till resan. Kortet har ingen uttagsavgift (upp till 2 000 kr/mån) och ett väldigt lågt valutapåslag (ca 0,42 %).Fördelar
- Gratis virtuellt kort
- Inget valutapåslag
- Lågt valutapåslag
Vad är ett engångskort?
Precis som namnet antyder är ett engångskort ett kort (fysiskt eller virtuellt) som bara kan användas en gång. Efter att det har använts blir kortnumret ogiltigt. Detta är speciellt lämpligt vid situationer där du handlar online eller i butiker du inte litar på till 100 % och därmed inte känner dig helt trygg med att lämna ut dina kortuppgifter.
Om du skaffar en prenumerationstjänst online som du inte vill fortsätta med kan det också vara bra med ett engångskort eftersom företaget då inte kan dra mer pengar från dig.
Om kortnumret skulle läcka ut vid t.ex. ett dataintrång skulle det inte vara någon risk för dig eftersom det inte kan användas igen. Engångskort kan också användas som gåvokort eller för prenumerationer för att ge användaren mer kontroll över sina betalningar.
Virtuella kort både med och utan fysiskt kort
Vanliga ”traditionella” kreditkort som ges ut av din bank eller kortutgivare kan ofta också användas digitalt. Det innebär då att förutom det fysiska kortet du har i din plånbok får du också tillgång till till en virtuell version av samma kort för att använda online.
Den stora fördelen här är att kortet både går att använda som vanligt eller i e-plånböcker för mobilbetalningar. Dock finns det en större säkerhetsrisk då någon skulle kunna komma över dina kortuppgifter.
Detta till skillnad från ”rena” virtuella kort som endast är till för att användas sigitalt. Dessa kort har unika kortuppgifter som inte är kopplade till något fysiskt kort. De är bara till för att användas vid onlineköp, vid digitala transaktioner eller vid mobilbetalningar.
Eftersom dessa kort ofta är skapade för engångsanvändning eller specifika syften har de högre säkerhetsnivå. Om kortinformationen skulle komma på villovägar skulle det inte vara lika skadligt som om det var ett kort med koppling till ett kreditutrymme eller bankkonto.
Virtuella kort går dessutom snabbt att ansöka om och man får direkt tillgång till kortuppgifterna så att man kan göra sitt första kortköp direkt om man så skulle vilja.
För vem (och när) passar det med virtuella kort?
Virtuella kort är särskilt användbara för de som ofta handlar online eller de som vill ha en extra säkerhetsnivå när de gör inköp på nätet. De är också användbara för företag som vill centralisera sina inköp och ha en enklare redovisning.
Engångskort, å andra sidan, är perfekta för de som är oroade över säkerheten vid onlineköp, de som vill ge bort ett gåvokort eller för dig som vill ha bättre kontroll över dina prenumerationer och abonnemang.
Virtuella kort för företag
Det finns även virtuella betalkort speciellt anpassade för företag från t.ex. Mynt, Wallester, Pleo, Revolut eller Eurocard. Dessa kort används ofta av anställda som hanterar företagets inköp som prenumerationer på digitala tjänster (t.ex. molnlösningar eller webbhotell), för inköp till bolaget eller för hotell- eller resebokningar
Fördelar och nackdelar med virtuella kort
Virtuella kort har blivit allt vanligare i takt med att allt fler använder sina digitala plånböcker i mobilen och handlar online. Som med alla kreditkort och digitala tjänster finns det både fördelar och nackdelar.
- Ökad säkerhet: Eftersom virtuella kort inte är kopplade till ditt vanliga bankkonto minskar risken för att dina känsliga bankuppgifter ska komma i fel händer. Om kortinformationen skulle läcka ut skulle riskerna för dig vara minimala då kortet ofta har en begränsad livslängd, speciellt om det är ett engångskort.
- Fler kortinställningar: Många virtuella kort låter dig ställa in en specifik utgiftsgräns eller en tidsgräns för hur länge kortet är giltigt. Detta kan vara särskilt användbart för engångsköp eller prenumerationer. Detta kan du styra i den tillhörande appen eller på Mina sidor.
- Går snabbt att få: Istället för att vänta på att ett fysiskt kort ska skickas till dig via posten får du normalt tillgång till ditt virtuella kort direkt efter att du skickat in din ansökan.
- Du kan inte tappa bort ditt kort: Eftersom det inte finns något fysiskt kort att tappa bort – så kan du helt enkelt inte tappa bort det. Ingen annan kan hitta ditt kreditkort och använda det.
- Bra för prenumerationstjänster: Om du använder ett virtuellt kort för en prenumeration och sedan avslutar det kortet kommer prenumerationen automatiskt att avslutas. Detta kan förvisso även vara en nackdel om det är prenumerationer du vill fortsätta med.
- Begränsad användning: Det kan finnas företag och butiker som inte accepterar virtuella kort även om det är ovanligt. Är du utomlands på semester bör du även ha ett fysiskt kort som ”backup” för säkerhets skull. Exempelvis ett fysiskt resekort.
- Tekniska problem: Som med alla digitala tjänster kan det ibland uppstå tekniska problem som förhindrar att ditt virtuella kort fungerar som det ska. Har du ditt kort i mobilen och den är urladdad kan du inte heller betala.
- Inte alla kort går att lägga till: Alla virtuella kort går inte att lägga till alla e-plånböcker. Det är helt enkelt inte säkert att ditt kort har stöd för t.ex. just Apple Pay eller Samsung Pay. Här på Kredit.nu ser du vilka wallets du kan lägga till korten till.
Vanliga frågor och svar om virtuella betalkort
Kan jag lägga till mitt virtuella kort till flera olika e-plånböcker?
Ja, de flesta virtuella kort kan läggas till i flera e-plånböcker som Google Pay, Apple Pay och Samsung Pay. Det finns ingen sådan begränsning förutsatt att e-plånboken har stöd för det virtuella kortet ifråga.
Har ett virtuella kort några avgifter?
Ja, precis som andra betalkort kan ett virtuellt kort ha avgifter som årsavgift, valutapåslag eller uttagsavgift.
Hur betalar jag med ett virtuellt kort online?
När du handlar online anger helt enkelt ditt virtuella kortnummer, utgångsdatum och säkerhetskod (CVV) vid checkout precis som du skulle göra med ett traditionellt kreditkort. Dina kortuppgifter hittar du i kortutgivarens mobilapp eller om du loggar in på deras webbplats.
Kan jag ta ut pengar från en bankomat med mitt virtuella kort?
Eftersom virtuella kort är avsedda för digital användning kan du vanligtvis inte använda dem för att dra ut pengar direkt från en bankomat. Men om du har lagt till ditt virtuella kort i en e-plånbok och bankomaten stöder mobiluttag där du kan ”blippa” kan det gå.
Hur länge är mitt virtuella kort giltigt?
Livslängden för ett virtuellt kort varierar beroende på kortutgivaren. Vissa virtuella kort är avsedda för engångsanvändning och blir ogiltiga efter att de har använts medan andra kan ha en längre giltighetstid.