Kredit.nu » Debetkort

Debetkort

Debetkort syftar på kort där transaktionen (debiteringen) sker direkt på ett konto. Vid kortbetalning minskas därmed saldot på det konto som kortet är kopplat till. Detta till skillnad mot kreditkort som har en inbyggd kreditfunktion.

vad är ett debetkort?

Vad är ett debetkort?

Ett debetkort är alltid kopplat till ett konto. När kortbetalning genomförs kommer därmed en transaktion uppstå på kontot varpå mottagande part får sina pengar. Skulle en betalning genomföras när det är för lågt saldo på kontot kommer transaktionen inte att godkännas.

Debetkort kan delas in i tre kategorier, beroende på vilket slags konto som kortet är kopplat till. Kategorin avgör även delvis vilka andra funktioner som är tillgängliga.

1) Bankkort

Ett bankkort är kopplat till ett bankkonto. Det är exempelvis mycket vanligt att ha ett bankkort som är kopplat till det konto som lönen kommer in på varje månad. Eftersom det är ett bankkonto går det även att exempelvis betala räkningar och genomföra överföringar direkt från kontot.

Bankkort är det vanligaste alternativet av debetkort och ges ut både av storbankerna och mindre så kallade neobanker.

2) Förbetalda kort med konto

Även ett förbetalt kort är kopplat till ett konto, men inte ett bankkonto. Det kan exempelvis vara möjligt att sätta in pengar via Swish men eftersom det inte finns något bankkontonummer är insättning via banköverföring inte ett alternativ.

Detta skapar även begränsningar till vad kontot kan användas till. Primärt används det till att sätta in pengar som sedan används vid kortbetalning. Denna lösning erbjuds exempelvis av fintechföretag som erbjuder kortlösningar men inte har någon banklicens. Det finns även flera digitala plånböcker som erbjuder detta alternativ till sina kunder.

3) Förbetalda kort som presentkort

Ännu ett alternativ är förbetalda kort som används likt presentkort. Dessa kan exempelvis köpas på bensinstationer och matvarubutiker och laddas med ett belopp vid köpet. Efter registrering kan det användas på samma sätt som andra debetkort. De finns i två varianter:

  • Med refill – Möjligheten finns att fylla på kortet genom att köpa värdekoder som sedan registreras online.
  • Utan refill – Kortet kan inte fyllas på utan har enbart det saldo som det laddades med från början. När saldot är slut kan det slängas bort.

Välja debetkort eller kreditkort?

Det är primärt två saker som skiljer sig mellan debetkort och kreditkort. Detta utöver avgifter, som exempelvis årsavgift och uttagsavgift.

Med eller utan kredit

Kreditkortet har en inbyggd kredit. Det som köps ena månaden betalas, via faktura, kommande månad. Detta utan att uppstå någon räntekostnad. Dessutom kan fakturabeloppet delbetalas över flera månader.

Krediten kan vara en fördel, utifrån flexibel betalning, men kan även vara en nackdel om den utnyttjas mer än vad den personliga ekonomin kan hantera.

Kreditkortet har fler förmåner

Det är stor skillnad på förmåner som ingår i kreditkort i jämförelse med debetkort. Vanliga förmåner med kreditkort är exempelvis bonus, rabatter, försäkringar och tillgång till flygplatslounger. Med debetkort från storbankerna (SEB, Nordea, Swedbank m.fl.) ingår ofta reseförsäkring när du betalar minst halva resan med kortet men sällan fler förmåner än så.

Vanliga frågor och svar om debetkort

Vad menas med debet på ett kort?

Debet syftar på att kontot debiteras direkt i samband med kortbetalningen, inte efteråt som ett kreditkort.

Vad är bäst, debet- eller kreditkort?

Kreditkort är generellt bästa alternativet utifrån att fler förmåner ingår. De som däremot har svårt att hantera en kredit bör välja debetkort.

Vad är skillnaden mellan debet och Maestro?

Maestro är ett debetkort. Skillnaden mot andra debetkort är däremot att Maestro har onlinekrav. Betalningsterminalen som används vid kortbetalning måste alltså vara online för att transaktionen ska gå igenom.

Finns det gratis debetkort?

Ja, det finns flera debetkort som är utan årsavgift.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.