Kredit.nu » Gratis kreditkort

Gratis kreditkort

Med gratis kreditkort menas ett kreditkort utan årsavgift eller månadsavgift. Alltså ett kreditkort som det inte kostar något att skaffa eller inneha. Trots att kreditkortet är kostnadsfritt så kan du ändå få ta del av kortförmåner som reseförsäkring, bonus, rabatter och räntefria dagar på dina köp.

Här går vi igenom hur du skaffar ett gratis kreditkort och hjälper dig att välja rätt gratiskort. Vi tar även reda på om det alltid lönar sig med ett kostnadsfritt kort eller om det kan vara värt att betala för kortet.

Är gratis kreditkort verkligen helt gratis?

Svaret är både ja och nej. Det kostar ingenting att ha kortet, men däremot kan det tillkomma avgifter i samband med kortanvändningen. Dels får du betala ränta om du inte betalar hela din månadsfaktura utan delbetalar, då tillkommer en hög ränta även för gratiskort, och dels kan det finnas olika transaktionsavgifter.

Räntan för de flesta gratis kreditkorten ligger i dagsläget på runt 20 %, men det är alltså en ränta som du bara behöver betala om du delbetalar din skuld. Betalar du din kreditkortsfaktura inom de räntefria dagarna utgår ingen ränta. Du har upp till 40 – 50 räntefria dagar på dina kortköp, beroende på när i månaden som du gjort kortköpet.

Många gratis kreditkort har även valutapåslag och uttagsavgift som tillkommer vid köp i annan valuta än du har på kontot eller vid kontantuttag i automater.

Alla gratis kreditkort utan årsavgift 2024

Plats 1
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Plats 2
★★★★★

Kort med bäst rabatt

Med Re:member Flex får du rabatt och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Rabatt hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
Plats 3
★★★☆☆

Resurs Classic

Resurs Classic är ett gratis kreditkort utan årsavgift. Med Resurs Classic har du många avbetalningsmöjligheter och kan även betala räkningar med kortet. Har stöd för både Apple Pay och Google Pay.

Fördelar

 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Stöd för Apple Pay och Google Pay
 • Betala räkningar med kortet
★★★☆☆

PFC Freemium

Få ett gratis kort, konto och app från PFC. Betalkortet har varken valutapåslag eller uttagsavgift, i appen kan du få hjälp att spara & få bättre koll på ekonomin.

Fördelar

 • Kostnadsfritt virtuellt debetkort
 • Slipp valutapåslag & uttagsavgift
 • Stöd för både Google Pay & Apple Pay
★★☆☆☆

Lunar Light

Gratis virtuellt förbetalt kort som du kan använda online och genom mobilbetalningar. Hög ränta på insatta pengar.

Fördelar

 • Gratis kort utan årsavgift
 • Hög sparränta på kortet
 • Kostnadsfria insättningar & överföringar

Ska man välja gratis kreditkort eller kort med årsavgift?

Vad är då bäst – ett gratis kreditkort utan årsavgift eller ett med? Det beror helt på vad du behöver från kreditkortet. Många gratis kreditkort har förmåner som bonus, cashback, rabatter och reseförsäkringar. Avgiften för valutapåslag och uttagsavgift brukar också ligga på ungefär samma nivå oavsett kortets årsavgift. Även kort med årsavgift brukar ha valutaväxlingspåslag på runt 2 % och uttagsavgift på runt 3 % (eller lägst 30 – 40 kr).

Den stora skillnaden är att kort med årsavgift kan ha premiumtjänster som tillgång till lounge key (tillgång till flygplatslounger) eller concierge service på resan. Detta ingår aldrig för gratiskort. Försäkringar kan även vara mer omfattande för kort med avgifter och ha högre försäkringsbelopp. Exempelvis kan avbokningsskyddet för ett gratis kreditkort ligga på 50 000 kr, hade du haft ett premiumkort kan ersättningen ligga på det dubbla.

Kort utan årsavgift brukar även ha en mer begränsad kreditlimit. För att få mer än 100 000 kr i kreditgräns behöver man ofta välja ett kort med årsavgift. Det finns dock undantag. Bank Norwegian-kortet har t.ex. en kreditgräns på 150 000 kr trots att kortet är utan årsavgift.

Bästa kreditkortet utan årsavgift 2024

Kredit.nu anser att Bank Norwegian är bästa kreditkortet utan årsavgift 2024. Utöver att kortet är gratis så har det inte heller någon uttagsavgift, man kan samla bonus eller cashback på alla sina köp så att man antingen får pengar tillbaka eller rabatt på flygresor.

Trots att kortet är kostnadsfritt kan man alltså både få återbäring, bli försäkrad när man reser utomlands och slipper uttagsavgift om man behöver ta ut kontanter från kortet.

★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd

För- och nackdelar med gratis kreditkort

 • Du slipper fasta avgifter. Om du inte använder kreditkort speciellt ofta – men ändå vill kunna utnyttja kreditutrymmet – vid t.ex. större köp, är ett gratis kreditkort perfekt.
 • Det finns gratis kreditkort med kortförmåner som bonuspoäng och försäkringar.
 • Det finns även förbetalda kort och bankkort som är gratis utan års- eller månadsavgift.
 • Gratis kreditkort kan ha lika bra kortförmåner som kort med årsavgift.
 • Går att få bättre kortförmåner. Genom att välja ett kreditkort med årsavgift kan man få betydligt bättre kortförmåner som cashback, flygplatslounger och mer omfattande försäkringar. Att betala några hundralappar per år kan innebära att man får fördelar som är värda mer än så.
 • Du kan få betala även om det är gratis. Även om kreditkortet är utan årsavgift så kan du ändå få betala avgifter. Vid avbetalning tillkommer t.ex. ränta.
 • Du behöver klara av en kreditprövning för att få kreditkortet. Kreditupplysningen görs genom UC och alla svenska kreditkort kräver en kreditprövning innan man kan få kortet hemskickat.

Utöver kreditkort finns det även bankkort och förbetalda kort som är gratis utan månads- eller årsavgift. Den stora skillnaden är att korten då inte har något kreditutrymme utan du behöver själv föra över pengar till kortet för att kunna handla med det.

Ska man välja gratis kreditkort eller betalkort?

Det finns både gratis kreditkort och gratis betalkort (bankkort). Skillnaden mellan ett kreditkort och bankkort är att när du handlar med ett bankkort så dras pengarna från ditt bankkonto, du behöver då alltid se till så att du har pengar på kontot för att kunna handla med kortet.

Då ett gratis bankkort inte har någon ränta kan du aldrig behöva betalar någon ränta. Däremot är bankkort inte lika bra att ha om du är angelägen om att kortet alltid ska ha täckning.

Med ett gratis kreditkort dras inte pengarna från något bankkonto utan från ett förutbestämt kreditutrymme. Dina köp samlas ihop under månaden till en månadsfaktura som du sen betalar i mitten av nästkommande månad.

Om du ska välja ett gratis kreditkort eller bankkort beror på om du vill kunna handla på kredit eller inte. Du behöver även se vilka övriga kortförmåner som ingår med kortet och se till så att kortet passar dig och hur du har tänkt använda kortet.

Gratis kreditkort passar inte alla

Även om ett gratis kreditkort har många förmåner så passar det inte nödvändigtvis för alla då det kan vara mer begränsat än kort med årsavgift.

Ett kreditkort utan årsavgift kan vara ett perfekt ”extrakort” att ha som backup. Detta då det inte kostar något att inneha, men man kan ha det som en buffert vid oförutsedda utgifter (istället för att behöva ta ett lån) och man kan även ha med det när man åker utomlands så att man säkert vet att man kan betala om det t.ex. blir något strul med ens vanliga kort och då ha det som säkerhet.

Om du använder kortet som backup får du tänka på att detta – även om det inte kostar något – kan försämra din kreditvärdighet något. Ett kreditkort, oavsett om du faktiskt använder krediten eller inte, räknas som en kredit och syns vid ett registerutdrag om någon tar en kreditupplysning på dig genom UC, Creditsafe eller Bisnode.

Du kan få gratis bankkort från din bank

Om du är kund till någon av de svenska storbankerna så kan du nästan alltid få ett gratis bankkort från Visa eller Mastercard som är kopplat till ditt konto hos banken.

Däremot är det inte alltid säkert att du kan få ett kreditkort. Då kan det dels behövas en extra kreditprövning och kortet kan ha en årsavgift på 200 – 300 kr. Blir du nyckelkund hos Swedbank kan du få deras kreditkort utan årsavgift, detta kostar annars 195 kr per år.

Vanliga frågor och svar

Hur kan det löna sig att ge ut gratis kreditkort?

Årsavgiften är bara en av alla sätt som kortutgivare kan tjäna pengar på. Kortutgivarens främsta intäktskälla är räntor från kunder som väljer delbetalning. Kreditkort har även andra avgifter som valutapåslag och uttagsavgift. Dessutom kan kortutgivaren sälja på sina kunder andra tjänster som extra försäkringar mot avgift.

Vilket är bästa kreditkortet utan årsavgift?

Är det verkligen helt gratis?

Finns det kort utan årsavgift med bonus?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.