Kredit.nu » Kreditkort för företag

Kreditkort för företag

Det finns flera fördelar med att låta de anställda på ett företag använda ett kreditkort. Den primära fördelen är enklare kvitto- och utläggshantering. Företagskorten kan däremot även ha flera andra förmåner såsom rabatter, försäkringar och reseförmåner.

Så fungerar företagskort

Det som primärt skiljer sig mellan kreditkort till privatpersoner och företag är att företagskorten har funktioner som underlättar för administration kring kortinköp och egna utlägg. Det kan exempelvis ske genom att inköpen automatiskt blir inlästa av ett digitalt bokföringsprogram. Denna fördel presenteras under kommande rubriker.

Flera av dessa kreditkort har även klassiska förmåner såsom rabatter, bonusar, försäkringar och att ge tillgång till flygplatslounger. Läs mer om att välja rätt kreditkort utifrån företagarens behov längre ner i guiden.

Spar och rapportera utlägg via mobilen

När den anställde har köpt något med kortet fotas kvittot av varpå fotot laddas upp i kreditkortets app. Därmed skapas automatiskt en koppling mellan kvittot och inköpet. Det blir alltså tydligt för den anställde vilka inköp, eller personliga utlägg, som är rapporterade.

Sömlös integration med bokföringsprogram

Ett flertal kreditkort för företag erbjuder sömlös integration med ett flertal olika bokföringsprogram. När den anställde tar kort på kvittot laddas detta automatiskt upp till exempelvis Fortnox eller Visma. På detta sätt sker bokföringen löpande och administrationen för inköpen minimeras.

Om denna funktion används behöver därmed inte heller någon manuell avstämning ske mot kreditkortsfakturan. Det sker automatiskt löpande allt eftersom foton laddas upp via appen.

Överblick för ekonomiansvarige

För de som är ekonomiansvariga underlättas även administrationen om företagskort används. Detta framförallt i jämförelse mot om de anställda skulle lägga ut egna pengar, spara kvitton och få tillbaka för dessa utlägg. Dessutom samlas inköpen från flera kreditkort på en och samma faktura.

Via kreditkortsplattformen kan bland annat budget, inköpsgränser och kreditgränser anpassas för varje anställd. Det är även vanligt med möjlighet till attestering och kontroll av inköpen i realtid.

Bästa kreditkortet till företag 2024

Plats 1
★★★★★

Företagskort utan valutapåslag

Gratis företagskort utan valutapåslag (0 %). Med kreditkortet kan du även betala räkningar och du får 1 % cashback på alla köp som sen dras av din månadsfaktura.

Fördelar

  • Företagskort utan årsavgift
  • Scanna kvitton och lägg till dina köp
  • 1 % cashback på alla köp
Plats 2
★★★★☆
Gratis upp till 10 användare

Gratis företagskort med kredit

Med Mynt kan både små och stora företag få ett smart företagskort som underlättar bokföringen och ger bra översikt över utgifter. Gratis för upp till 10 användare.

Fördelar

  • Gratis företagskort utan årsavgift
  • Både fysiskt och virtuellt kort
  • Integrera kortet med bokföringen
Plats 3
★★☆☆☆

Agrolkortet

Agrolkortet är ett kreditkort som ges ut av Lantmännen Finans i samarbete med Nordea. Då...

Fördelar

  • Rabatt på drivmedel
  • Försäkringar ingår
  • Platinumförmåner från Mastercard

Välj rätt kreditkort till företaget

Vilket kort som passar företaget bäst beror främst på vilka funktioner och förmåner som kommer att kunna utnyttjas. Nedan presenteras några av de vanligaste kategorierna på förmåner.

Du som är företagare kan fundera över vilka förmåner som bör prioriteras och utifrån detta välja ett passande kreditkort.

Enklare bokföring och utlägg

Alla företagskort erbjuder enkel hantering av utlägg och kortinköp. Det som primärt skiljer dem åt är om integration med bokföringsprogram är tillgängligt eller inte. Hur detta fungerar beskrivs tydligare ovan. Är det en funktion som eftersträvas bör det vara en av de viktigaste punkterna att kontrollera i val av företagskort.

Rabatter och samarbeten

Utbudet av rabatter varierar kraftigt mellan de olika korten. En del ger inte några rabatter alls medan andra erbjuder rabatter hos 20 – 30 samarbetspartners. De lägre prisnivåerna kan erbjudas på allt från företagsrelaterade produkter och tjänster till hotellnätter och resor.

Reseförsäkring

För affärsresenärerna är det fördelaktigt att välja ett kreditkort med reseförsäkring. En försäkring som bland annat kan omfatta avbeställningsskydd, ersättning vid förseningar samt olycksfallsförsäkring.

Övriga resefördelar

Vissa företagskort har främst reserelaterade förmåner. Det kan exempelvis vara tillgång till flygplatslounger, rabatt på hotell och hyrbil eller concierge service. Företagare som reser mycket kan därmed få tillgång till en rad förmåner.

Bonus och cashback

I likhet med kreditkort för privatpersoner finns det flera företagskort som ger bonus eller cashback. Det är visserligen ett sätt att spara pengar men det är sällan som denna förmån är avgörande i val av kort.

Kostnader

Utöver årsavgift kan det tillkomma kostnader för exempelvis integration med bokföringsprogram och andra tilläggstjänster. Det är alltså viktigt att jämföra helhetskostnaden. Ska inköp till stor del ske utomlands är det även fördelaktigt att välja ett som inte har valutaväxlingspåslag.

Vanliga frågor och svar om företagskort

Hur mycket kostar ett företagskort?

Det finns flera företagskort som är utan årsavgift. Önskas däremot concierge service och ytterligare reseförmåner kan årsavgiften vara på ett par tusen kronor. Det finns både kreditkort och debetkort för företagare som är gratis utan årsavgift.

Kan en Enskild firma ha ett kreditkort?

Ja, ett flertal kortutgivare erbjuder kreditkort till dig med enskild firma. I detta fall är du som företagare betalningsansvarig.

Vilket företagskort är bäst?

Det bästa företagskortet är det som möter företagarens behov. Det kan gälla allt från integration med bokföringsprogram till reseförsäkringar eller rabatter. Det går därför inte riktigt att svara på vilket företagskort som är bäst utan det beror på vad man är ute efter.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.