Kredit.nu » Kreditkort utan UC

Kreditkort utan UC

uc logo

Många är ute efter att kunna skaffa ett kreditkort utan UC online. Då alla kreditkortsföretag i Sverige i dagsläget använder sig av UC (Upplysningscentralen) vid sin kreditprövning är detta svårt. Men det finns ändå alternativ som vi kommer att gå igenom här.

Dels går det att välja ett kreditkort som ställer låga krav (om du vill undvika UC pga. att du ofta får nej vid kreditprövningar), du kan välja att istället skaffa ett bankkort där ingen kreditprövning görs eller istället ta ett lån utan UC och föra över pengarna till ett betalkort.

Vad innebär ”kreditkort utan UC”?

När ett kreditkortsföretag får in en kortansökan måste de, enligt lag, göra en kreditbedömning av personen. Detta för att säkerställa att personen kommer kunna hantera den kredit som beviljas. De behöver se till så att du faktiskt kommer ha råd att betala din kreditkortsfaktura även om du använder hela ditt kreditutrymme under en månad.

Kortföretagen gör denna bedömning utifrån en kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen). Det finns visserligen andra upplysningsföretag men än så länge används enbart UC av kortföretagen. Ett kreditkort utan UC skulle innebära att upplysning exempelvis tas hos Bisnode eller Creditsafe.

Kreditkort med många UC

Med ”många UC” menas att personen har många kreditupplysningar registrerade hos detta upplysningsföretag. Då antalet upplysningar är en, av många, faktorer som påverkar kreditvärdigheten kan det innebära att ansökan nekas. För personer med i övrigt god ekonomi bör detta däremot inte vara något problem.

Just antalet kreditprövningar i sig påverkar din kreditscore marginellt, men om du dessutom är högt skuldsatt blir den sammanlagda bilden dålig. Detta kan tolkas som att du har skulder och försöker att skuldsätta dig ytterligare. Att låna för att betala lån är som bekant aldrig en bra idé.

Information om kreditupplysning hos UC sparas i 12 månader. De personer som har svårt att få kreditkort på grund av många upplysningar kan därmed ”vänta ut” tiden fram till att informationen försvinner. Under denna tid kommer även kreditvärdigheten att förbättras.

Du kan göra en gratis kreditkoll (som inte påverkar din kreditvärdighet) hos uScore för att ta reda på din nuvarande kreditscore.

Alla kort utan UC 2024

Här nedan hittar du de just nu bästa debetkorten, förbetalda korten och bankkorten där ingen UC tas i samband med att du skaffar kortet.

★★★★☆

Wise kort Sverige

Betalkortet Wise passar perfekt till resan. Kortet har ingen uttagsavgift (upp till 2 000 kr/mån) och ett väldigt lågt valutapåslag (ca 0,42 %).

Fördelar

 • Gratis virtuellt kort
 • Inget valutapåslag
 • Lågt valutapåslag
★★★★☆

Northmill Kort

Debetkort som går att använda som kreditkort genom att lägga till kontokredit. 2 % sparränta på insatta pengar.

Fördelar

 • 2 % ränta på insatta pengar
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Inget valutapåslag eller uttagsavgift
★★★☆☆

Lunar Standard

Billigt prepaid-kort där du slipper både valutapåslag och uttagsavgift. Smart app ingår där du får koll på din ekonomi, du får även hög ränta på insatta pengar.

Fördelar

 • Inget valutapåslag tillkommer
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Sparränta på kontot
★★★☆☆

PFC Freemium

Få ett gratis kort, konto och app från PFC. Betalkortet har varken valutapåslag eller uttagsavgift, i appen kan du få hjälp att spara & få bättre koll på ekonomin.

Fördelar

 • Kostnadsfritt virtuellt debetkort
 • Slipp valutapåslag & uttagsavgift
 • Stöd för både Google Pay & Apple Pay
★★★☆☆

PFC Premium

Skapa smarta sparmål och få hjälp att hålla budgeten med PFC Premium. Kortet har stöd för både Google och Apple Pay samt har fria uttag på upp till 10 000 kr/månad.

Fördelar

 • Fria bankomatuttag upp till 10 000 kr/månad
 • Skapa månadsbudget och få insikter
 • Inget valutapåslag på resan
★★★☆☆

Revolut Standard

Helt kostnadsfritt prepaid betalkort från Revolut där du slipper både valutapåslag och uttagsavgift. Det ingår även konto och app där du kan styra kortet.

Fördelar

 • Gratis prepaid kort och konto
 • Inget valutapåslag (upp till 10 000 kr/mån)
 • Både virtuellt och fysiskt debetkort
★★★☆☆

Revolut Plus

Uppgraderat kort från Revolut utan valutapåslag (upp till 10 000 kr/månad), gratis kortleverans och med flera bra shoppingförsäkringar som ingår automatiskt.

Fördelar

 • Köpskydd & förlängd ångerrätt när du shoppar
 • Fria uttag och inget valutapåslag
 • 3 % cashback på resebokningar
★★★☆☆
3 % cashback på vistelser

Revolut Premium

Exklusivt prepaid-kort med omfattande försäkringar inklusive reseförsäkring och olycksfallsförsäkring, aldrig något valutapåslag och med tillgång till flygplatslounger vid försening med SmartDelay.

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Gratis flygplatslounge vid försening
 • Varken valutapåslag eller uttagsavgift (0 %)
★★☆☆☆

Lunar Light

Gratis virtuellt förbetalt kort som du kan använda online och genom mobilbetalningar. Hög ränta på insatta pengar.

Fördelar

 • Gratis kort utan årsavgift
 • Hög sparränta på kortet
 • Kostnadsfria insättningar & överföringar

Alternativ för dig som vill ha kreditkort utan UC

Det finns ett flertal alternativ som ger liknande funktion som ett kreditkort utan UC. Vilket alternativ som bör väljas beror på vilka förmåner som efterfrågas.

1. Digitalt kreditkort utan UC

Funktionen av ett digitalt kreditkort, utan UC, kan uppnås på följande sätt. Teckna först ett bank- eller debetkort som t.ex. ett prepaid kort. Då dessa inte har någon kredit kan de tecknas utan kreditupplysning.

Teckna därefter en digital kontokredit. Vid behov av pengar kan krediten utnyttjas och pengar överföras från krediten till kortkontot. Kom däremot ihåg att ränta uppstår från första dagen. Detta är en lösning som innebär att du kan skaffa kreditkort utan UC då du för över pengar från ett annat lån till ditt betalkort.

0 kr uppläggningsavgift och 0 kr i ränta (för nya kunder max. 16 000 kr)
Credifi
★★★★★

Lånebelopp

2 000 - 50 000 kr

Effektiv ränta

12,87 - 236,5 %

Låneperiod

30 - 365 dagar

Direkt utbetalning

Ingen UC

Utbetalning helg

Kontokredit

En kredit på 9 500 kr till 42,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 910 kr, 1 576 kr, 1 536 kr, 1 496 kr, 1 456 kr, 1 415 kr, 1 375 kr, 1 335 kr, 1 294 kr samt 1 254 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 198,86 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 648 kr.

   Läs mer

Obs! Tänk på att om du blivit nekad kreditkort på grund av låg kreditvärdighet så kommer du endast kunna ansöka om högkostnadskrediter, vilket är lån med hög ränta. Har du redan svårt att få ihop ekonomin kan det lätt hända att läget försämras ytterligare.

2. Få reseförsäkring / rabatt via annat kort

En vanlig orsak till att teckna kreditkort är att få tillgång till reseförsäkring. Ett extra ekonomiskt skydd vid utlandsresa som omfattar exempelvis avbeställningsskydd och ersättning vid förseningar. Det finns däremot även debetkort med reseförsäkring.

Detsamma gäller rabatter och andra förmåner. Visserligen är det generellt färre förmåner på debetkort men det finns både rabatter, cashback och andra förmåner att nå via dessa. För att få den typen av kortförmåner när det gäller debetkort är det dock nästan alltid för de korten som har en fast månadsavgift. Man bör i sådana fall verkligen räkna på att det kommer löna sig först.

3. Extrakort kräver ingen UC

Om ni redan har ett kreditkort i familjen går det att skaffa ett extrakort där ingen UC-förfrågan behöver göras. De flesta kortutgivare har möjligheten att låta dig skaffa extrakort. Ibland är detta kostnadsfritt och ibland tar kortutgivarna ut en mindre avgift på 50 – 100 kr för att täcka kostnaden att trycka upp nytt kort och skicka hem det på posten.

För par med delad ekonomi är extrakort ett vanlig lösning där båda kan utnyttja gemensamma kreditutrymmet för t.ex. att handla eller tanka bensin.

Tänk bara på att det är personen som har det huvudsakliga – ursprungliga – kreditkortet som har betalningsansvar. Detta oavsett vilket kort som har använts och av vilken person. Det gäller alltså verkligen att komma överens med sin partner om hur kortet ska användas.

4. Låna pengar utan UC istället

Då det är svårt att få kreditkort utan UC kan man istället ta ett lån utan UC och föra över pengarna till ett betalkort. Nackdelen är att räntan på sådana lån är hög, men det är ändå enklare att få än ett kreditkort där ju alltid UC används som upplysningsbolag.

En sådan här lösning bör bara användas om det verkligen är kris och du har möjligheten att lösa skulden snabbt. Den här typen av högkostnadskrediter kan bli väldigt kostsamma, men löser man skulden snabbt behöver det inte kosta så mycket i rena kronor även om procentsatsen är hög.

Kreditkort som går att få trots många UC

Om du har många UC och av den anledningen har svårt att låna pengar eller handla på kredit kan du istället välja ett kreditkort som accepterar även dig med många UC. Det är kort som är ”enkla” att få och går att få även med sämre kreditvärdighet och många kreditförfrågningar där det viktigaste är att man har tillräckligt hög inkomst (minst 10 000 kr/månad) och ingen betalningsanmärkning.

★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
★★★★★

Kort med bäst rabatt

Med Re:member Flex får du rabatt och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Rabatt hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
★★★★★
Ingen årsavgift första året!

Kort med försäkringar & bonuspoäng

Resekort med omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd, bonus på alla kortköp och stöd för flera olika e-plånböcker. Marginalen bjuder just nu på första årsavgiften!

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Ingen avgift första tre månaderna
 • Samla bonus på alla kortköp
★★★★☆
Just nu 0 kr första året!

Bonus på alla köp

Med Coop Mastercard får du bonus på alla köp - både hos Coop och andra butiker. Omfattande reseförsäkring ingår utan extra kostnad.

Fördelar

 • Bonus på alla dina köp
 • 10 000 bonus välkomstpoäng
 • Reseförsäkring ingår
Effektiv ränta är 20,28 % vid betalning med e-faktura (24,00 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-08-01).
★★★★☆
Just nu 0 kr årsavgift första året!

Marginalen Gold

Kreditkort med många försäkringar som reseförsäkring, allriskförsäkring, tanka fel-försäkring och nyckelförsäkring. Du behöver inte betala någon årsavgift första året.

Fördelar

 • Många försäkringar ingår
 • Första året kostnadsfritt (0 kr)
 • Två betalningsfria månader per år

Vanliga frågor och svar om kreditkort utan UC

Vilka kreditkortsföretag tar inte UC?

Alla kreditkortsföretag i Sverige använder UC. Det går alltså inte att teckna kreditkort utan UC.

Är det negativt med många UC förfrågningar?

Går det att få kreditkort med betalningsanmärkning?

Tas det UC vid ansökan om extrakort?

Kan jag behålla kreditkortet vid betalningsanmärkning?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.