Kreditkort utan UC

uc logo

Det går inte att teckna ett kreditkort utan UC. Detta eftersom samtliga kreditkortsföretag i Sverige använder UC för kreditupplysning. Men det finns alternativ för dig som vill ha ett kreditkort utan UC – som ändå innebär kort med kredit. Fortsätt läsa för att se vilka möjligheter du har att ändå skaffa ett kreditkort.

Vad innebär ”kreditkort utan UC”?

När ett kreditkortsföretag får in en kortansökan måste de, enligt lag, göra en kreditbedömning av personen. Detta för att säkerställa att personen kommer kunna hantera den kredit som beviljas. De behöver se till så att du faktiskt kommer ha råd att betala din kreditkortsfaktura även om du använder hela ditt kreditutrymme under en månad.

Kortföretagen gör denna bedömning utifrån en kreditupplysning från UC (Upplysningscentralen). Det finns visserligen andra upplysningsföretag men än så länge används enbart UC av kortföretagen. Ett kreditkort utan UC skulle innebära att upplysning exempelvis tas hos Bisnode eller Creditsafe.

Kreditkort med många UC

Med ”många UC” menas att personen har många kreditupplysningar registrerade hos detta upplysningsföretag. Då antalet upplysningar är en, av många, faktorer som påverkar kreditvärdigheten kan det innebära att ansökan nekas. För personer med i övrigt god ekonomi bör detta däremot inte vara något problem.

Information om kreditupplysning hos UC sparas i 12 månader. De personer som har svårt att få kreditkort på grund av många upplysningar kan därmed ”vänta ut” tiden fram till att informationen försvinner. Under denna tid kommer även kreditvärdigheten att förbättras.

Bäst kort utan UC 2023

Här nedan hittar du de just nu bästa debetkorten, förbetalda korten och bankkorten där ingen UC tas i samband med att du skaffar kortet.

★★★★☆

Northmill Kort

Debetkort som går att använda som kreditkort genom att lägga till kontokredit. 2 % sparränta på insatta pengar.

Fördelar

 • 2 % ränta på insatta pengar
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Inget valutapåslag eller uttagsavgift
★★★☆☆

Revolut Standard

Helt kostnadsfritt prepaid betalkort från Revolut där du slipper både valutapåslag och uttagsavgift. Det ingår även konto och app där du kan styra kortet.

Fördelar

 • Gratis prepaid kort och konto
 • Inget valutapåslag (upp till 10 000 kr/mån)
 • Både virtuellt och fysiskt debetkort
★★★☆☆

Revolut Plus

Uppgraderat kort från Revolut utan valutapåslag (upp till 10 000 kr/månad), gratis kortleverans och med flera bra shoppingförsäkringar som ingår automatiskt.

Fördelar

 • Köpskydd & förlängd ångerrätt när du shoppar
 • Fria uttag och inget valutapåslag
 • 3 % cashback på resebokningar
★★★☆☆
3 % cashback på vistelser

Revolut Premium

Exklusivt prepaid-kort med omfattande försäkringar inklusive reseförsäkring och olycksfallsförsäkring, aldrig något valutapåslag och med tillgång till flygplatslounger vid försening med SmartDelay.

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Gratis flygplatslounge vid försening
 • Varken valutapåslag eller uttagsavgift (0 %)
★★★☆☆

Lunar Standard

Billigt prepaid-kort där du slipper både valutapåslag och uttagsavgift. Smart app ingår där du får koll på din ekonomi, du får även hög ränta på insatta pengar.

Fördelar

 • Inget valutapåslag tillkommer
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Sparränta på kontot

Alternativ – Kort med kredit

Det finns ett flertal alternativ som ger liknande funktion som ett kreditkort utan UC. Vilket alternativ som bör väljas beror på vilka förmåner som efterfrågas.

1. Digitalt kreditkort utan UC

Funktionen av ett digitalt kreditkort, utan UC, kan uppnås på följande sätt. Teckna först ett bank- eller debetkort som t.ex. ett prepaid kort. Då dessa inte har någon kredit kan de tecknas utan kreditupplysning.

Teckna därefter en digital kontokredit. Vid behov av pengar kan krediten utnyttjas och pengar överföras från krediten till kortkontot. Kom däremot ihåg att ränta uppstår från första dagen. Detta är en lösning som innebär att du kan skaffa kreditkort utan UC då du för över pengar från ett annat lån till ditt betalkort.

Tänk bara på att om du blivit nekad kreditkort på grund av låg kreditvärdighet så kommer du endast kunna ansöka om högkostnadskrediter, vilket är lån med hög ränta. Har du redan svårt att få ihop ekonomin kan det lätt hända att läget försämras ytterligare.

2. Få reseförsäkring / rabatt via annat kort

En vanlig orsak till att teckna kreditkort är att få tillgång till reseförsäkring. Ett extra ekonomiskt skydd vid utlandsresa som omfattar exempelvis avbeställningsskydd och ersättning vid förseningar. Det finns däremot även debetkort med reseförsäkring.

Detsamma gäller rabatter och andra förmåner. Visserligen är det generellt färre förmåner på debetkort men det finns både rabatter, cashback och andra förmåner att nå via dessa.

3. Extrakort kräver ingen UC

Om ni redan har ett kreditkort i familjen går det att skaffa ett extrakort där ingen UC-förfrågan behöver göras. De flesta kortutgivare har möjligheten att låta dig skaffa extrakort. För par med delad ekonomi är extrakort ett vanlig lösning där båda kan utnyttja gemensamma kreditutrymmet för t.ex. att handla eller tanka bensin.

Tänk bara på att det är personen som har det huvudsakliga – ursprungliga – kreditkortet som är betalningsansvar. Detta oavsett vilket kort som har använts och av vilken person.

Kreditkort med många UC

Om du har många UC och av den anledningen har svårt att låna pengar eller handla på kredit kan du istället välja ett kreditkort som accepterar även dig med många UC. Det är kort som är ”enkla” att få och går att få även med sämre kreditvärdighet och många kreditförfrågningar där det viktigaste är att man har tillräckligt hög inkomst (minst 10 000 kr/månad) och ingen betalningsanmärkning.

★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
★★★★★

Bästa gratiskortet

Resurs Classic är ett gratis kreditkort utan årsavgift. Med Resurs Classic har du många avbetalningsmöjligheter och kan även betala räkningar med kortet. Har stöd för både Apple Pay och Google Pay.

Fördelar

 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Stöd för Apple Pay och Google Pay
 • Betala räkningar med kortet
★★★★★

Kort med bäst cashback

Med Re:member Flex får du cashback och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Cashback hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).
★★★★★
10 000 välkomstpoäng vid första köpet!

Resurs Gold

Ett riktigt bra kreditkort med både reseförsäkring, bonuspoäng på alla köp och möjligheten till räntefri delbetalning. Upp till 60 dagars räntefria dagar för alla köp. Går att lägga till i både Apple Pay och Google Pay för mobilbetalningar.

Fördelar

 • Bonus på alla kortköp
 • Reseförsäkring ingår automatiskt
 • Möjligt att få räntefri delbetalning
★★★★★
Just nu 10 000 välkomstpoäng!

Bonus & Lounge Key

Exklusivt kreditkort som utöver 1 % bonus på varje köp även ger dig 4 gratis besök på flygplatslounger över hela världen, lyxig concierge service, reseförsäkring och mycket mer!

Fördelar

 • Lounge Key som ger 4 gratis loungebesök / år
 • 1 % bonus för varje krona du köper med kortet
 • Reseförsäkring ingår

Vanliga frågor och svar om kreditkort utan UC

Vilka kreditkortsföretag tar inte UC?

Alla kreditkortsföretag i Sverige använder UC. Det går alltså inte att teckna kreditkort utan UC.

Antalet kreditupplysningar kan påverka din sammanlagda kreditvärdighet. En person med svag kreditvärdighet bör därför försöka begränsa antalet upplysningar.

Om betalningsanmärkningen är registrerad hos UC går det inte att få kreditkort. Det beror på att inget kreditkortsföretag beviljar kort till personer med anmärkning.

Ja, det vanligaste är att kortföretaget tar UC på den person som ska stå som ägare av extrakortet.

Ja, i de flesta fall kommer du få behålla kortet och använda det så länge som villkoren följs. Det viktigaste är att du sköter inbetalningen av din månadsfaktura.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.