Kredit.nu » Shoppingkort

Shoppingkort

shopping

Idag finns det ett flertal olika shoppingkort att välja mellan beroende på vilka behov man har. Det som är utmärkande med ett bra shoppingkort är att man kan få bra kortbonusar och rabatter hos de butiker som man vanligast handlar hos.

Det finns shoppingkort som är anslutna till olika butikskedjor vilket innebär att man kan erhålla speciella erbjudanden som exempelvis rabatter eller möjligheten att köpa produkter från samarbetspartner till bra priser. Det finns följande typer av shoppingkort, som vi går igenom i detalj här:

 • Kreditkort med rabatter hos utvalda butiker
 • Kreditkort med cashback och bonuspoäng på alla köp
 • Bonuskort som ger rabatt eller bonus hos en viss butik

Bästa kreditkortet för shopping 2024

Plats 1
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Plats 2
★★★★★

Kort med bäst rabatt

Med Re:member Flex får du rabatt och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Rabatt hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
Plats 3
★★★★☆
Just nu 0 kr första året!

Bonus på alla köp

Med Coop Mastercard får du bonus på alla köp - både hos Coop och andra butiker. Omfattande reseförsäkring ingår utan extra kostnad.

Fördelar

 • Bonus på alla dina köp
 • 10 000 bonus välkomstpoäng
 • Reseförsäkring ingår
Effektiv ränta är 20,28 % vid betalning med e-faktura (24,00 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-08-01).
★★★★☆
Just nu 0 kr årsavgift första året!

Marginalen Gold

Kreditkort med många försäkringar som reseförsäkring, allriskförsäkring, tanka fel-försäkring och nyckelförsäkring. Du behöver inte betala någon årsavgift första året.

Fördelar

 • Många försäkringar ingår
 • Första året kostnadsfritt (0 kr)
 • Två betalningsfria månader per år
★★★☆☆

Revolut Plus

Uppgraderat kort från Revolut utan valutapåslag (upp till 10 000 kr/månad), gratis kortleverans och med flera bra shoppingförsäkringar som ingår automatiskt.

Fördelar

 • Köpskydd & förlängd ångerrätt när du shoppar
 • Fria uttag och inget valutapåslag
 • 3 % cashback på resebokningar
★★★☆☆
3 % cashback på vistelser

Revolut Premium

Exklusivt prepaid-kort med omfattande försäkringar inklusive reseförsäkring och olycksfallsförsäkring, aldrig något valutapåslag och med tillgång till flygplatslounger vid försening med SmartDelay.

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Gratis flygplatslounge vid försening
 • Varken valutapåslag eller uttagsavgift (0 %)
★★★☆☆
10 000 välkomstpoäng vid första köpet!

Resurs Gold

Ett riktigt bra kreditkort med både reseförsäkring, bonuspoäng på alla köp och möjligheten till räntefri delbetalning. Upp till 60 dagars räntefria dagar för alla köp. Går att lägga till i både Apple Pay och Google Pay för mobilbetalningar.

Fördelar

 • Bonus på alla kortköp
 • Reseförsäkring ingår automatiskt
 • Möjligt att få räntefri delbetalning
★★★☆☆
Just nu 10 000 välkomstpoäng!

Resurs World

Exklusivt kreditkort som utöver 1 % bonus på varje köp även ger dig 4 gratis besök på flygplatslounger över hela världen, lyxig concierge service, reseförsäkring och mycket mer!

Fördelar

 • Lounge Key som ger 4 gratis loungebesök / år
 • 1 % bonus för varje krona du köper med kortet
 • Reseförsäkring ingår

Shoppingkort med bonusprogram

Till ett shoppingkort finns det ett anslutet bonusprogram som innebär att varje gång du betalar med kortet så får du bonuspoäng. Om du har ett kort som är anslutet till en butikskedja så får du oftast bra poäng då du handlar i deras butiker men du får oftast även bonuspoäng då du betalar med kortet i andra butiker.

bäst kreditkort för shopping

Beroende på vilket shoppingkort du har så kan du använda bonuspoängen lite olika. Vissa kortutgivare ger cashback, vilket innebär att du får pengar tillbaka varje månad. Andra delar istället ut värdecheckar eller låter dig handla för bonuspoängen i den butik som ligger bakom kortet.

Försäkringar som vanligtvis ingår i ett shoppingkort

Med de allra flesta shoppingkorten medföljer olika försäkringar som är anpassade för de som använder sitt kort för att handla med. Nedan kan du läsa mer om de vanligaste försäkringarna som är anslutna till ett shoppingkort.

Extra garantiår

När du köper en produkt med ditt kreditkort, som exempelvis hemelektronik, så kan du få ytterligare ett års garanti, utöver det som medföljer produkten, upp till maximalt 3 år. Det innebär att utöver eventuell bonus och rabatt så blir du även extra skyddad.

Prisförsäkring

Om du har köpt en produkt i en butik med ditt kreditkort och det senare visar sig att en annan butik säljer samma produkt till ett lägre pris kan du få mellanskillnaden tillbaka. Du blir då extra trygg med ditt köp och behöver inte oroa dig för att du gjort en dålig affär.

Leveransförsäkring

Om du handlar produkter på nätet och betalar med ditt shoppingkort så får du ersättning om din vara inte kommer fram eller om den är skadad. Du får då ersättning om inte ditt paket kommer hem som förväntat.

Allriskförsäkring

Med en allriskförsäkring kan du få ersättning om den produkt du har köpt på ditt kort oavsiktlig går sönder. Skillnaden mellan denna försäkring och den allriskförsäkring som ingår i hemförsäkringen är att denna försäkring är utan självrisk. Denna försäkringen kallas även för drulleförsäkring eller otursförsäkring.

Shoppingkort som ligger på en laptop.

Att tänka på då man ska välja shoppingkort

När du ska ansöka om ett shoppingkort bör du välja ett kort som ger maximalt med bonuspoäng i den eller de butiker som du vanligast handlar i. Det är exempelvis ingen större idé att välja ett bonuskort med rabatt på bensin om du aldrig kör bil.

Genom att jämföra korten kan du se vilka andra förmåner som medföljer som exempelvis rabatter i vissa butiker eller olika erbjudanden med jämna mellanrum. Du bör om möjligt välja ett shoppingkort som har en räntefri kredit på åtminstone 50 dagar och som inte har någon årsavgift. Har kortet däremot ett väldigt generöst bonusprogram kan det ofta vara värt att betala en årsavgift.

Om du tror att du framöver kan behöva använda krediten på kortet för att exempelvis göra avbetalningar på större köp bör du även jämföra räntor och avgifter för de olika shoppingkorten. Vissa kreditkort kan också erbjuda räntefri avbetalning de första 6 månaderna, vilket kan vara förmånligt om du kan betala tillbaka krediten under en kortare tid. Precis som vid rörliga lån finns ofta möjlighet att lösa krediten i förtid för att slippa betala onödiga ränteutgifter.

Shoppingkort med cashback (återbäring)

Det finns några shoppingkort som har cashback, det innebär att du får tillbaka pengar på dina köp. Om kreditkortet exempelvis erbjuder 1 % cashback och du shoppar kläder för 1 000 kr under en månad så får du 10 kr tillbaka. Detta utan att det kostar dig någonting.

 • Bank Norwegian – med Norwegiankortet är det möjligt att få minst 0,5 % cashback på alla kortköp, du får högre procent om du köper flygbiljetter hos Norwegian. Kortet fungerar därför som ett shoppingkort och är förmånligt även om du inte flyger då återbäringen dras av din korträkning.
 • Re:member Flex – Populärt shoppingkort som erbjuder rabatter hos väldigt många butiker när du shoppar online. Rabatten får du tillbaka som återbäring på din månadsfaktura. Har du t.ex. handlat för 500 kr hos Apoteket och får 5 % cashback innebär det att du får 25 kr rabatt på nästa kreditkortsfaktura.

Fördelar med ett shoppingkort

En av de absolut största fördelarna med ett shoppingkort är att du kan göra månadens alla inköp genom kortet utan att det kostar dig något, under förutsättning att du väljer ett kort som inte har årsavgift och att du betalar dina räkningar varje månad. Det innebär att du får alla månadens inköp specificerade på en räkning som du betalar varje månad då du får lön.

Utöver det erhåller du också bonuspoäng som innebär att du får ytterligare rabatter eller cashback tillbaka på alla dina inköp under månaden. Det innebär i princip att det kan bli billigare för dig att handla med ditt kreditkort än med dina egna pengar, under förutsättning att du betalar räkningen varje månad.

En annan fördel är att du alltid har tillgång till en buffert om det uppstår oväntade kostnader. Det innebär att du slipper ta dyra lån utan istället kan använda din kredit på kortet för att hantera dina plötsligt uppkomna kostnader.

 • Samla bonuspoäng eller få cashback på dina köp.
 • Många shoppingkort erbjuder försäkringar som köpförsäkring, prisgaranti, allriskförsäkring (drulle) och förlängd garanti.
 • Alla kreditkort erbjuder en räntefri period, så du behöver inte betala någon ränta för dina kreditköp om du betalar hela din kortfaktura.
 • Möjlighet att koppla kortet till mobila betalningsmetoder som Apple Pay, Google Pay och Samsung Pay.
 • Vissa kort erbjuder två betalningsfria månader per år.
 • Det finns även kort med drivmedelsrabatt (bensinkort) och rabatt för dig som storhandlar mat (matkort).
 • Vissa shoppingkort har årsavgift, är avgiften hög kan du behöva shoppa väldigt mycket för att kortet ska löna sig.
 • Ränta tillkommer om du väljer att avbetala eller delbetala din skuld.
 • En kreditupplysning behöver göras på dig för att du ska kunna få ett shoppingkort (om det har kredit, det finns även debetkort)
 • En del shoppingkort har bara rabatter eller bonusar i specifika butiker.

Vanliga frågor och svar om bonuskort

Vad är ett shoppingkort?

Ett shoppingkort är ett kreditkort som är speciellt utformat för att ge fördelar när du handlar. Det kan handla om rabatter, bonuspoäng, cashback och speciella försäkringar.

Vad är cashback?

Vad är bonuspoäng och hur kan jag använda dem?

Vilka krav finns det för att få ett shoppingkort?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.