Mastercard

Mastercard är ett världsledande företag inom kortbetalningar. De har både egna debet- och kreditkort samt ger ut kort tillsammans med externa kortutgivare.

Totalt har Mastercard närvaro i över 210 länder och regioner över hela världen, så när du reser utomlands är sannolikheten mycket stor att du kan betala med ditt Mastercard debet- eller kreditkort.

Utöver att ge ut traditionella kreditkort, bankkort och förbetalda kort, är Mastercard också involverade i att utveckla nya digitala betalningslösningar som kontaktlösa betalningar och mobila betalningslösningar.

Mastercard erbjuder säkra betalningslösningar

Mastercards affärsidé är att erbjuda säkra och enkla betalningslösningar. Med dess bank- och kreditkort erbjuds exempelvis:

 • Mastercard Identity Check – Säker betalning online tack vare 2FA, dvs. tvåfaktorsautentisering där betalningen exempelvis måste godkännas i ytterligare ett steg med t.ex. BankID.
 • Click to Pay – Enkel betalningslösning vid handel online. Skapa en profil och handla därefter utan att behöva komma ihåg något lösenord.
 • Mobila betalningar – Korten är kompatibla med Samsung Pay, Google Pay och Apple Pay.
 • Blipp – Betala med kortet, klockan eller mobilen. Snabbt och säkert med ett ”blipp”.
 • Kortreklamation – Upptäcker du en felaktig transaktion har du reklamationsrätt. Det betyder att kortutgivaren ska ersätta för dessa transaktioner.

Mastercard har fyra korttyper

Mastercard erbjuder fyra olika slags korttyper.

 1. Bankkort – Kort som är kopplat till ett bankkonto. Vid betalning dras pengar direkt från det underliggande kontot.
 2. Maestro – Ett bankkort (se ovan) som kräver onlineuppkoppling till betalningsterminalen.
 3. Förbetalda kort – Fungerar likt presentkort och finns både med och utan möjlighet till påfyllning, det förstnämnda är vanligast.
 4. Kreditkort – Kort med 45 – 60 dagars kredit. Det är även kreditkorten som har flest förmåner, i förhållande till de som nämns ovan.

Bäst Mastercard kreditkort 2023

★★★★★

Kort med bäst cashback

Med Re:member Flex får du cashback och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Cashback hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).
★★★★★

Bästa gratiskortet

Resurs Classic är ett gratis kreditkort utan årsavgift. Med Resurs Classic har du många avbetalningsmöjligheter och kan även betala räkningar med kortet. Har stöd för både Apple Pay och Google Pay.

Fördelar

 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Stöd för Apple Pay och Google Pay
 • Betala räkningar med kortet
★★★★★
10 000 välkomstpoäng vid första köpet!

Resurs Gold

Ett riktigt bra kreditkort med både reseförsäkring, bonuspoäng på alla köp och möjligheten till räntefri delbetalning. Upp till 60 dagars räntefria dagar för alla köp. Går att lägga till i både Apple Pay och Google Pay för mobilbetalningar.

Fördelar

 • Bonus på alla kortköp
 • Reseförsäkring ingår automatiskt
 • Möjligt att få räntefri delbetalning
★★★★★
Just nu 10 000 välkomstpoäng!

Bonus & Lounge Key

Exklusivt kreditkort som utöver 1 % bonus på varje köp även ger dig 4 gratis besök på flygplatslounger över hela världen, lyxig concierge service, reseförsäkring och mycket mer!

Fördelar

 • Lounge Key som ger 4 gratis loungebesök / år
 • 1 % bonus för varje krona du köper med kortet
 • Reseförsäkring ingår
★★★★★
Ingen årsavgift första året!

Kort med försäkringar & bonuspoäng

Resekort med omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd, bonus på alla kortköp och stöd för flera olika e-plånböcker. Marginalen bjuder just nu på första årsavgiften!

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Ingen avgift första tre månaderna
 • Samla bonus på alla kortköp
★★★★☆
Just nu 0 kr första året!

Bonus på alla köp

Med Coop Mastercard får du bonus på alla köp - både hos Coop och andra butiker. Omfattande reseförsäkring ingår utan extra kostnad.

Fördelar

 • Bonus på alla dina köp
 • 10 000 bonus välkomstpoäng
 • Reseförsäkring ingår
Effektiv ränta är 20,28 % vid betalning med e-faktura (24,00 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-08-01).
★★★☆☆

Revolut Standard

Helt kostnadsfritt prepaid betalkort från Revolut där du slipper både valutapåslag och uttagsavgift. Det ingår även konto och app där du kan styra kortet.

Fördelar

 • Gratis prepaid kort och konto
 • Inget valutapåslag (upp till 10 000 kr/mån)
 • Både virtuellt och fysiskt debetkort
★★★☆☆

Revolut Plus

Uppgraderat kort från Revolut utan valutapåslag (upp till 10 000 kr/månad), gratis kortleverans och med flera bra shoppingförsäkringar som ingår automatiskt.

Fördelar

 • Köpskydd & förlängd ångerrätt när du shoppar
 • Fria uttag och inget valutapåslag
 • 3 % cashback på resebokningar
★★★☆☆
3 % cashback på vistelser

Revolut Premium

Exklusivt prepaid-kort med omfattande försäkringar inklusive reseförsäkring och olycksfallsförsäkring, aldrig något valutapåslag och med tillgång till flygplatslounger vid försening med SmartDelay.

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Gratis flygplatslounge vid försening
 • Varken valutapåslag eller uttagsavgift (0 %)

Förmåner på kreditkorten

Kreditkort från Mastercard ges ut i samarbete med en kortutgivare. Ett exempel är Re:members kreditkort där re:member är kortutgivaren och Mastercard står för betalningslösningen. Det innebär även att de förmåner som ingår i kreditkortet kan delas upp i två kategorier.

1) Fördelar via Mastercard

Dessa fördelar är samma för alla Mastercardkort, oavsett kortutgivare. Däremot varierar förmånerna beroende på vilken kategori kreditkort det är. Se kategorier/nivåer längre ner i artikeln. Oavsett nivå ingår alltid Mastercard Priceless och reseförsäkring.

Mastercard Priceless

Mastercard Priceless är ett förmånsprogram som är tillgänglig för samtliga med ett kort från Mastercard. På Priceless.com kan registrering av kort samt inloggning ske. Detta för att boka, eller på annat sätt, ta del av de olika erbjudanden som finns på portalen. Upplevelser och rabatter erbjuds över hela världen och primärt i ländernas huvudstäder. Det finns även ett antal Mastercard-erbjudanden att ta del av i Sverige.

Reseförsäkring

De allra flesta kreditkort har en kompletterande reseförsäkring med avbeställningsskydd. Genom att betala utlandsresan med kortet skapas ett extra ekonomiskt skydd. Har man betalat minst 50 % av resan kan man få tillbaka pengar om t.ex. flyget eller bagaget blir försenat.

Mastercard växlingskurs

Vid betalning i annan valuta sker automatisk växling utifrån Mastercards växlingskurs. Det vanligaste är att det även tillkommer valutaväxlingsavgift på cirka 1,5 % – 2 %. Denna valutaväxlingsavgiften är det inte Mastercard som tar ut utan kortutgivaren. Har man ett kreditkort utan valutapåslag slipper man detta.

2) Fördelar via kortutgivaren

Dessa fördelar är unika för de enskilda korten och kan vara allt från rabatter till försäkringar. Ett exempel är Re:members kreditkort där Mastercard står för betalningslösning och Entercard som kortutgivare. Bland de unika fördelarna finns exempelvis ett cashbackprogram som gäller i över 350 e-butiker.

Vilket är bästa Mastercard-kortet 2023?

Kredit.nu tycker att Re:member Flex är bästa Mastercard-kortet 2023. Anledningen är att kortet är gratis utan årsavgift och erbjuder cashback och rabatter hos över 300 butiker online.

Med kortet ingår även reseförsäkring och det går att lägga till kortet till både Apple Pay och Samsung Pay.

Nivåer inom Mastercard

De olika kortnivåerna presenteras kortfattat nedan. Det innebär exempelvis att alla kreditkort med tillägget ”Platinum” i namnet har de unika fördelarna som ingår på denna nivå.

Standard

Lägsta nivån där bland annat reseförsäkring ingår. Flera av dessa kreditkort är gratis men kan ändå ha ett flertal förmåner.

Guld

Guldnivån innebär oftast en årsavgift på ett par hundra kronor. Utöver reseförsäkring kan det exempelvis ingå förlängd garanti, prisgaranti och allriskförsäkring.

Platinum

Platinum är premiumkort med årsavgift på cirka 2 000 – 3 000 kronor. Ett exklusivt alternativ för de som uppskattar concierge service, loungeaccess och betydligt bredare reseförsäkring än nivåerna ovan.

World

World är ett resekreditkort vilket innebär flera fördelar före och under resan. Ofta ingår det ett bonussystem samt förbättrad reseförsäkring. Dessutom kan det ingå erbjudanden som är reserelaterade.

World Elite

World Elite är en ”uppgradering” från World. Ett resekreditkort för de som uppskattar ”extraordinär service och hög kvalité” som Mastercard uttrycker det. För ett par tusenlappar per år ges tillgång till concierge service, exklusiva restaurangbesök, Mastercard Security Fast Track och upplevelser via appen Mastercard Experiences.

Välja Mastercard eller Visa?

Det är väldigt liten skillnad på Mastercard och Visa och för de flesta i Sverige spelar det ingen roll vilket slags kort som väljs. Bägge erbjuder exempelvis säkra och smidiga kortbetalningar både i fysiska butiker och E-butiker. Tre punkter som skiljer dem åt är däremot:

Premiumnivåerna

Om premiumkreditkorten jämförs finns vissa skillnader gällande vilka förmåner som ingår. Det kan exempelvis ingå olika stor tillgång till flygplatslounger och annan service på resan. Som alltid är det viktigt att jämföra samtliga förmåner och välja utifrån behov.

Mastercard Priceless

Mastercard har förmånsprogrammet Mastercard Priceless, som presenteras ovan. Detta förmånsprogram nås av samtliga med ett kreditkort från Mastercard. Visa har inget sådant förmånsprogram.

Få tillgång till unika upplevelser genom Mastercard Priceless

Täckning

Internationellt är Visa ett större företag än Mastercard. Det innebär i korthet att fler företag accepterar dessa kort. Det är däremot främst vid resor till utvecklingsländer som en kontroll bör ske om Visa eller Mastercard har bäst täckningsgrad.

Vanliga frågor och svar om Mastercard

Vad är det för skillnad på Mastercard och Visa?

Den främsta skillnaden mellan Mastercard och Visa är att Mastercard erbjuder förmånsprogrammet Priceless samt har något bättre täckning i världen. I de allra flesta länder accepteras däremot de bägge korten i lika stor utsträckning.

Enligt Kredit.nu är Re:member Flex bästa Mastercard med bonus. Det går nämligen att få rabatter hos över 300 butiker som kommer tillbaka som återbäring på kreditkortskontot. Dessutom är kortet gratis utan årsavgift!

Ja, det finns både prepaidkort, bankkort och kreditkort som kan tecknas utan årsavgift. Resurs Classic och Re:member Flex är exempel på två gratis Mastercard-kort. Även Revolut Standard är ett gratis Mastercard kort, dock utan någon kredit.

Swedbank har bara samarbete med Mastercard.

Gå till Mastercard ATM Locator och ange den ort du vill söka på. Flytta och zooma sedan in kartan med musen.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.