Kreditkort med cashback

cashback

Med ett så kallat cashbackkort får du återbäring i form av pengar vid inköp hos kortets samarbetspartners. Genom att välja ett kort som ger cashback i butiker där du ofta handlar kan relativt stora summor sparas varje år. Det finns både kreditkort med cashback som betalas ut för alla kortköp, och kort där du endast får pengar tillbaka hos vissa butikskedjor.

Vad innebär kreditkort med cashback?

Cashback innebär att du får återbäring, i form av pengar, på de inköp som sker i butiker som kreditkortet samarbetar med. Det skulle exempelvis kunna innebära ”15 % i återbäring på hotellnätter hos Scandic”. Det är två saker som kännetecknar denna kreditkortsförmån.

1) Cashback hos samarbetande butiker

I de här fallen går cashback enbart att få hos de butiker som samarbetar med kortutgivaren. Hur många butiker det är kan variera mycket kraftigt. En del kreditkort ger cashback i enbart ett fåtal butiker medan andra har samarbete med över 300 butiker.

Detta är även en av de punkter som skiljer sig mellan bonus och cashback. Medan bonus är på en låg nivå, och tjänas på samtliga inköp, är cashback på en betydligt högre nivå men tjänas enbart hos samarbetspartners. Cashback hos anslutna partners kan ligga på en riktigt hög nivå på uppemot 20 – 30 %.

2) Cashback med ÅTERBÄRING VIA KREDITKORTSFAKTURAN

Vid inköp, hos samarbetande butiker, kommer ingen rabatt att ges direkt vid inköpstillfället. På kvittot kommer därmed fullt belopp att synas. Återbäringen sker i stället via kreditkortsfakturan och presenteras exempelvis som minusposter. På detta sätt kommer totala fakturabeloppet att minska.

Om ditt kreditkort har cashback som innebär rabatt på din kreditkortsfaktura så blir din intjänade cashback månaden till rabatt på fakturan. Om kreditkortet t.ex. har 1 % cashback och du har handlat för 10 000 kr innebär det att du får 100 kr avdrag på din månadsfaktura och betalar istället 9 900 kr.

Så fungerar kreditkort med cashback

I följande exempel används ett kreditkort som ger 5 % i cashback på hotellbokningar som sker via Hotels.com.

 1. Inköp sker. Kreditkortet används vid hotellbokningen som i detta fall kostar 2 000 kronor. På kvittot kommer det framgå att betalning skett med 2 000 kronor. Det är även denna summa som belastar krediten på kreditkortet.
 2. Återbäring på kreditkortsfakturan. I slutet av månaden skickas kreditkortsfakturan ut varpå återbäringen på hotellvistelsen presenteras som en separat post. Om inget annat hade köpts med kortet hade total summa att betala varit 1 900 kronor (2 000 – 5%)
 3. Släpande återbäring. I vissa fall kan det ta någon vecka innan återbäringen är registrerad. Det är alltså inte säkert att det presenteras på första fakturan som kommer efter att inköpet har skett. Detta framförallt om inköpet har genomförts nära brytdatum.

Skillnaderna mellan förmånsprogrammen

Cashback förväxlas ofta med bonus och rabatter. Kortfattat är skillnaden följande:

 • Cashback – Få återbäring vid inköp hos samarbetande butiker. Återbäringen ges i form av lägre belopp att betala via kreditkortsfakturan.
 • Bonus – Tjäna bonuspoäng på samtliga inköp. Dessa växlas till produkter eller används till delbetalning av kreditkortsfakturan.
 • Rabatt – Få rabatt på produkter och tjänster direkt i butiken. Rabatten, och det lägre priset, presenteras direkt på kvittot.

Vad är bäst?

pengar tillbaka med cashback på kortet

Det är ditt köpmönster som avgör om kreditkort med cashback, bonus eller rabatter bör prioriteras. Men generellt är det bättre att få hög återbäring hos ett par butiker, där inköp sker regelbundet, än bonus på samtliga kortinköp. Detta utifrån att återbäringsnivån brukar vara på 5 – 15 % vilket kan jämföras med allmän bonus på 0,5 – 1%.

Om du ofta storhandlar i vissa matkedjor som Coop, Hemköp eller ICA kan du välja deras kreditkort med cashback om sådant finns, alternativt medlemskort som går att ansluta till valfritt kreditkort. Kör du mycket bil kan det istället vara bäst att välja ett bensinkort med cashback där du får återbäring när du tankar bensin samt andra erbjudanden hos tankkedjan.

Bäst kreditkort med cashback 2023

★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
★★★★★

Kort med bäst cashback

Med Re:member Flex får du cashback och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Cashback hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).
★★★☆☆
Gratis första tre månaderna!

Refunder Pay

Kreditkort med 0,5 - 2 % cashback på alla kortköp, försäkringar och erbjudanden för kortinnehavare.

Fördelar

 • Cashback på kortköp (0,5 - 2 %)
 • Reseförsäkring ingår
 • Hög cashback hos Refunder
Vid 6 mån räntefri delbetalning tillkommer uppl. avg. 245 kr, eff. ränta 4,3%. Vid delbetalning, lägst 5% av skulden/mån, tillkommer månadsränta f.n. 1,54% (årsränta: 18,50%), eff. ränta 20,2% vid kredit på 20.000 kr
★★★☆☆

Everydaycard

Kreditkort med bonus och försäkringar. Everydaycard har inget stöd för mobilbetalningar som Google Pay eller Apple Pay. Årsavgift tillkommer.

Fördelar

 • Bonus på alla köp
 • Flera försäkringar ingår
 • Drivmedelsrabatt

Vanliga frågor och svar om kreditkort med cashback

Vilket kreditkort ger bäst återbäring i form av pengar?

Det bästa kreditkortet är det som ger återbäring i butiker där du spenderar större summor. Vilket som är bäst kan alltså variera från person till person och beror på dina shoppingvanor.

Det är ofta mer lönsamt att sträva efter hög cashback, i ett par butiker, än hög bonus på samtliga inköp. Men det förutsätter att inköp sker regelbundet i dessa butiker.

På de flesta kreditkort, som erbjuder återbäring i form av pengar, finns ingen övre gräns för hur mycket som kan tjänas via detta förmånsprogram.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.