Kredit.nu » Kreditkort med cashback

Kreditkort med cashback

Med ett så kallat cashbackkort får du återbäring i form av pengar vid inköp hos kortets samarbetspartners. Genom att välja ett kort som ger cashback i butiker där du ofta handlar kan stora summor sparas varje år.

Det finns både kreditkort med cashback som betalas ut för alla kortköp, och kort där du endast får pengar tillbaka hos vissa butikskedjor.

cashback
Så här glad blir man när cashbacken återbetalas

Vad innebär kreditkort med cashback?

Cashback innebär att du får återbäring, i form av pengar, på de inköp som sker i butiker som kreditkortet samarbetar med. Det skulle exempelvis kunna innebära ”15 % i återbäring på hotellnätter hos Scandic” eller ”5 % tillbaka när du handlar hos CDON”. Det är två saker som kännetecknar denna kreditkortsförmån.

1) Cashback hos samarbetande butiker

I de här fallen går cashback enbart att få hos de butiker som samarbetar med kortutgivaren. Hur många butiker det är kan variera mycket kraftigt. En del kreditkort ger cashback i enbart ett fåtal butiker medan andra har samarbete med över 300 butiker.

Vid inköp hos samarbetande butiker får du ingen rabatt direkt vid inköpstillfället. På kvittot kommer fullt belopp att synas. Återbäringen sker i stället via kreditkortsfakturan och presenteras som minusposter. På detta sätt kommer totala fakturabeloppet att minska och din månadsfaktura blir på ett mindre belopp än vad du faktiskt har handlat för.

Re:member Flex har rabatt/cashback hos anslutna butiker. Det går att få upp till 25 % rabatt hos butiker som Hotels.com, Hemköp, Mathem och CDON.

2) Cashback med återbäring

Om kreditkortet har cashback som återbäring så innebär det att du får pengar tillbaka på alla dina kortköp. Det innebär i praktiken att du får rabatt din kreditkortsfaktura. Din intjänade cashback under månaden dras ifrån på beloppet du behöver betala på din kortfaktura.

Detta är på sätt och vis bättre än cashback hos anslutna butiker då den gäller för alla kortköp. Dock är cashbacknivån lägre och ligger ofta på 0,1 – 0,5 %.

Exempel: Om kreditkortet t.ex. har 1 % cashback och du har handlat för 10 000 kr innebär det att du får 100 kr avdrag på din månadsfaktura och betalar istället 9 900 kr. Bank Norwegian är ett sådant kort, cashbacknivån ligger på 1 %. för alla köp

3) Fler sätt att få pengar tillbaka

Det kan även finnas ytterligare sätt att få pengar tillbaka på sitt kreditkort. Ett sådant sätt kan vara är att man får pengar för att värva en vän som också skaffar kortet. Det har exempelvis Refunder Pay, bjuder du in en vän efter att du själv har deras kreditkort får du 100 kr i bonus och din vän får 50 kr.

Tänk bara på att det i sådana fall tillkommer vissa villkor som att din värvade vän också måste använda kortet. Dessutom har kortet årsavgift som tillkommer, vilket kan vara bra att känna till.

Skillnad mellen bonus och cashback

Den stora skillnaden mellan bonus och cashback är att bonuspoängen används för att handla för i en speciell bonusshop. Här kan du byta ihopsamlade bonuspoäng mot hotellnätter, presentkort, flygresor, heminredning m.m. Du kan läsa mer om kort med bonus här.

Cashback handlar istället om att få pengar tillbaka. Då det gäller kreditkort så sker det i praktiken genom att du får rabatt på din nästa kortfaktura.

Vilket är bästa cashbackkortet 2024?

Kredit.nu anser att Bank Norwegians kreditkort är det bästa cashbackkortet i år. Anledningen är att man själv kan välja om man vill ha cashback eller höga bonuspoäng för flygresor. Att kortet dessutom är utan årsavgift, har flera försäkringar som ingår och stöd för alla de vanligaste e-plånböckerna (för mobilbetalning) gör inte saken sämre.

Plats 1
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd

Så fungerar kreditkort med cashback

I följande exempel används ett kreditkort som ger 5 % i cashback på hotellbokningar som sker via Hotels.com.

 1. Inköp sker. Kreditkortet används vid hotellbokningen som i detta fall kostar 2 000 kronor. På kvittot kommer det framgå att betalning skett med 2 000 kronor. Det är även denna summa som belastar krediten på kreditkortet.
 2. Återbäring på kreditkortsfakturan. I slutet av månaden skickas kreditkortsfakturan ut varpå återbäringen på hotellvistelsen presenteras som en separat post. Om inget annat hade köpts med kortet hade total summa att betala varit 1 900 kronor (2 000 – 5%)
 3. Släpande återbäring. I de flesta fall kan det ta någon eller några veckor innan återbäringen är registrerad. Anledningen till detta är att om du köper något som sen returneras så ska du heller inte få någon cashback utbetald (då ju i praktiken inget köp har skett). Det är alltså inte säkert att det presenteras på första fakturan som kommer efter att inköpet har skett. Detta framförallt om inköpet har genomförts nära brytdatum.

Skillnaderna mellan förmånsprogrammen

Cashback förväxlas ofta med bonus och rabatter. Kortfattat är skillnaden följande:

 • Cashback – Få återbäring vid inköp hos samarbetande butiker. Återbäringen ges i form av lägre belopp att betala via kreditkortsfakturan.
 • Bonus – Tjäna bonuspoäng på samtliga inköp. Dessa växlas till produkter eller används till delbetalning av kreditkortsfakturan.
 • Rabatt – Få rabatt på produkter och tjänster direkt i butiken. Rabatten, och det lägre priset, presenteras direkt på kvittot.
 • Drivmedelskort – Kreditkort som ger rabatt på drivmedel. Antingen enbart på drivmedel eller högre rabatt när du tankar och även bonus på andra köp.

Vad är bäst – cashback eller bonus?

pengar tillbaka med cashback på kortet

Det är ditt köpmönster som avgör om kreditkort med cashback, bonus eller rabatter bör prioriteras. Men generellt är det bättre att få hög återbäring hos ett par butiker, där inköp sker regelbundet, än bonus på samtliga kortinköp. Detta utifrån att återbäringsnivån brukar vara högre på ca 5 – 15 % vilket kan jämföras med allmän bonus på 0,1 – 1%.

Om du ofta storhandlar i vissa matkedjor som Coop, Hemköp eller ICA kan du välja deras kreditkort med cashback om sådant finns, alternativt medlemskort som går att ansluta till valfritt kreditkort.

Kör du mycket bil kan det istället vara bäst att välja ett bensinkort med cashback där du får återbäring när du tankar bensin samt andra erbjudanden hos tankkedjan.

Som vanligt när det gäller kreditkort är det bästa kortet det som är bäst anpassat efter dina köpvanor och hur du har tänkt att använda kortet.

Bäst kreditkort med cashback 2024

Plats 2
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Plats 3
★★★★★

Kort med bäst rabatt

Med Re:member Flex får du rabatt och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Rabatt hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
★★★☆☆
Gratis första tre månaderna!

Refunder Pay

Kreditkort med 0,5 - 2 % cashback på alla kortköp, försäkringar och erbjudanden för kortinnehavare.

Fördelar

 • Cashback på kortköp (0,5 - 2 %)
 • Reseförsäkring ingår
 • Hög cashback hos Refunder
Vid 6 mån räntefri delbetalning tillkommer uppl. avg. 245 kr, eff. ränta 4,3%. Vid delbetalning, lägst 5% av skulden/mån, tillkommer månadsränta f.n. 1,54% (årsränta: 18,50%), eff. ränta 20,2% vid kredit på 20.000 kr
★★★☆☆

Everydaycard

Kreditkort med bonus och försäkringar. Everydaycard har inget stöd för mobilbetalningar som Google Pay eller Apple Pay. Årsavgift tillkommer.

Fördelar

 • Bonus på alla köp
 • Flera försäkringar ingår
 • Drivmedelsrabatt
★★★☆☆

MoreGolf Mastercard

MoreGolf Mastercard är kreditkortet för dig som spelar golf. Kortet ger bonus på alla inköp 1 poäng per krona. Rabatt hos hotell och golfbutiker samt både reseförsäkring och golfförsäkring.

Fördelar

 • Bonus på alla inköp
 • Rabatt hos golfbutiker och hotell
 • Unika tävlingar och evenemang
Effektivränta 20,22 % (24,73 % med pappersfaktura), vid utnyttjad kredit på 20 000 kr. Det sammanlagda belopp som ska betalas är 22 016 kr (22 436 kr med pappersfaktura). Beloppet är uträknat utifrån ett exempel där krediten är återbetald på 12 månader (avbetalningsbelopp i snitt 2016 kr vid betalning med e-faktura, 2 436 kr med pappersfaktura) och att 39 räntefria dagar utnyttjas samt att krediten nyttjas utan avgift för kontantuttag.

Vanliga frågor och svar om kreditkort med cashback

Vilket kreditkort ger bäst återbäring i form av pengar?

Det bästa kreditkortet är det som ger återbäring i butiker där du spenderar större summor. Vilket som är bäst kan alltså variera från person till person och beror på dina shoppingvanor.

Är cashback bättre än bonus?

Finns det någon övre återbäringsnivå?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.