Kredit.nu » Kreditkort med sparränta

Kreditkort med sparränta

Genom att välja ett kreditkort med sparränta går det att få ränta på insatt kapital. Detta genom att betala in ett större belopp än vad som anges på månadsfakturan. Det är långt ifrån alla kreditkort som erbjuder ränta på insatta pengar, men det finns några betalkort som erbjuder detta. Så här fungerar det – och så mycket kan du få i ränta!

kreditkort med sparränta

Så fungerar sparränta på kreditkort

För att få ränta på ditt kreditkort gör du så här.

1) Betala månadsfakturan

Oavsett kreditkort skickas en samlingsfaktura ut en gång i månaden. På den fakturan presenteras samtliga kortinköp, totalt fakturabelopp samt lägsta nivån som måste betalas. Betalas ett större belopp än totalt fakturabelopp kommer det bli ett positivt saldo på kortkontot.

Du bör alltid betala hela din faktura om du har möjlighet, annars får du betala ränta på din skuld. Det du är ute efter om du läser det här är ju att ränta på dina pengar.

Exempel: Kreditkortsfakturan är på totalt 9 000 kronor och en inbetalning sker på 14 000 kronor. Därmed kommer det finnas 5 000 kronor på kortkontot. Det är denna summa som ger ränta.

2) Insatt kapital + Kredit

Kreditkortet används därefter som vanligt för kortinköp online och i fysiska butiker. Först kommer summan av insatt kapital att minska på kortkontot och därefter kommer kreditkortets kredit att utnyttjas.

Exempel: Efter att månadsfakturan betalades fanns det 5 000 kronor på kortkontot. Om inköp, under kommande månad, sker på 3 000 kronor kommer kreditkortsfakturan vara på 0 kr. Detta eftersom det fortfarande finns ett positivt saldo på kontot.

3) Sparränta på kortet

Sparränta uppstår när det finns ett positivt saldo på kortkontot. Detta beräknas dagligen utifrån saldo och räntenivå. Det skiljer sig sedan mellan olika kreditkort om intjänad sparränta betalas ut månadsvis eller årsvis.

Exempel: I genomsnitt har kortkontot haft ett positivt saldo på 20 000 kronor varje dag. Med 2% i ränta skulle det innebära en ränteintäkt på 400 kronor över ett år.

Debetkort – med högre sparränta

Det finns ett flertal kreditkort som erbjuder sparränta på insatt kapital. Är det däremot hög sparränta som efterfrågas bör även en jämförelse ske mot debetkort / förbetalt kort. Det finns två fördelar med dessa:

 • Högre sparränta. Ett flertal debetkort erbjuder högre sparränta än de bästa kreditkorten. Orsaken är att kreditkortens primära funktion inte är sparande. Att ge ränta till kortinnehavarna är inte vad de direkt tjänar pengar på.
 • Används före krediten på kreditkortet. Som visas vid rubriken ”Så fungerar kreditkort med sparränta” kommer insatt kapital att användas vid kommande kortinköp. Det innebär att kortkontot inte är optimalt att använda för att spara buffert eller till en kommande resa.

Du kan med fördel använda ett debetkort istället för vanligt sparkonto med ränta. Pengarna är här dessutom mer lättillgängliga då du kan betala direkt med pengarna på kontot via ditt kort utan att du behöver föra över pengar mellan konton först.

Hög sparränta eller hög bonus?

Om valet står mellan att välja ett kreditkort med hög sparränta samt ett kort med hög bonus bör det sistnämnda vara bäst utifrån en ekonomisk aspekt. Alltså kreditkort med hög bonus.

Ett kreditkort med 1 % i bonus kan ge bonus på 1 200 kronor bara genom att det används för inköp på 10 000 kronor per månad. För att få samma ränteintäkt, vid ränta på 2%, krävs i genomsnitt 60 000 kronor per dag på kortkontot.

Det bästa är att välja ett kort som erbjuder både ränta och bonus.

Kreditkort och bankkort med ränta 2024

★★★★☆

Wise kort Sverige

Betalkortet Wise passar perfekt till resan. Kortet har ingen uttagsavgift (upp till 2 000 kr/mån) och ett väldigt lågt valutapåslag (ca 0,42 %).

Fördelar

 • Gratis virtuellt kort
 • Inget valutapåslag
 • Lågt valutapåslag
★★★★☆

Northmill Kort

Debetkort som går att använda som kreditkort genom att lägga till kontokredit. 2 % sparränta på insatta pengar.

Fördelar

 • 2 % ränta på insatta pengar
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Inget valutapåslag eller uttagsavgift
★★★☆☆

Lunar Standard

Billigt prepaid-kort där du slipper både valutapåslag och uttagsavgift. Smart app ingår där du får koll på din ekonomi, du får även hög ränta på insatta pengar.

Fördelar

 • Inget valutapåslag tillkommer
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Sparränta på kontot

Vanliga frågor och svar om kreditkort och ränta

Går det att använda krediten före sparat kapital på ett kreditkort?

Nej, om det finns ett positivt saldo på kortkontot kommer kortinköpen först dras därifrån. Därefter utnyttjas krediten på kortet.

Har kreditkort insättningsgaranti?

Finns det kreditkort med bonus och sparränta?

Hur tar man ut pengar från ett kreditkort?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.