Kredit.nu » Betala räkningar med kreditkort

Betala räkningar med kreditkort

Att betala räkningar med ett kreditkort har flera fördelar. Framförallt kan bonuspoäng och andra förmåner utnyttjas. I denna guide visas fyra olika sätt att betala räkningar med kort samt vilka fördelarna och avgifterna är.

Fördelar – Utnyttja kreditkortets förmåner

Betala räkningar med kreditkort

Bonuspoängen. Ett flertal kreditkort ger bonuspoäng på samtliga inköp. Det kan även gälla kontantuttag, saldoöverföringar och betalningar av räkningar. Det blir därmed ett sätt att snabbare samla poäng med ditt bonuskort.

Önskas bonuspoäng samlas via räkningsbetalningar bör däremot en kontroll först ske om kreditkortet verkligen ger poäng via dessa transaktioner. En del kort har nämligen uteslutit detta sätt att samla poäng.

Betala nästa månad. Om en räkning betalas med ett kreditkort kommer räkningen bli betald inom 1 – 3 bankdagar. Kostnaden kommer däremot att presenteras på kommande kreditkortsfaktura. På detta sätt skjuts räkningens kostnad upp en månad. Detta för en mycket låg kostnad. De olika kostnaderna presenteras längre ner i denna guide.

Delbetalning. När kostnaden för en räkning ”flyttas” till kreditkortet skapas även möjlighet till delbetalning. Detta genom att valfritt belopp på kreditkortsfakturan kan betalas varje månad. Resterande belopp skjuts upp till kommande faktura. På detta sätt går det att delbetala inköp som annars inte erbjuds med delbetalning.

Bäst kreditkort med stöd för räkningsbetalning

Plats 1
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Plats 2
★★★★★

Kort med bäst rabatt

Med Re:member Flex får du rabatt och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Rabatt hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 21,55 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2024-01-01).
Plats 3
★★★★★
Ingen årsavgift första året!

Kort med försäkringar & bonuspoäng

Resekort med omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd, bonus på alla kortköp och stöd för flera olika e-plånböcker. Marginalen bjuder just nu på första årsavgiften!

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Ingen avgift första tre månaderna
 • Samla bonus på alla kortköp
★★★★☆
Just nu 0 kr årsavgift första året!

Marginalen Gold

Kreditkort med många försäkringar som reseförsäkring, allriskförsäkring, tanka fel-försäkring och nyckelförsäkring. Du behöver inte betala någon årsavgift första året.

Fördelar

 • Många försäkringar ingår
 • Första året kostnadsfritt (0 kr)
 • Två betalningsfria månader per år

Så betalar du räkningar med kreditkort

Det finns flera olika sätt att betala räkningar med kreditkort. För vissa kort kan samtliga dessa alternativ väljas medan andra är begränsade till ett par av dessa.

1) Betalo

Betalo är ett svenskt fintech-företag som erbjuder privatpersoner att överföra pengar från, eller betala räkningar med, kreditkort. Ett konto skapas gratis på Betalo.se varpå kreditkortsnummer och personinformation registreras.

När betalning sker av en faktura, via Betalo, kommer fakturan att bli betald inom 1 – 3 bankdagar. Detta sker alltså med krediten på kreditkortet. Betalningen kommer alltså att presenteras på kommande kreditkortsfaktura. Tjänsten kostar 0 – 2 % av fakturabeloppet.

2) Betala direkt via bankens hemsida

För de kreditkort som är utgivna av en bank finns ofta möjligheten att betala räkningar med kreditkortet direkt på bankens hemsida. Kreditkortskontot hanteras därmed på samma sätt som andra konton på banken. Vid betalning väljs kreditkortskontot som ”Från” konto. Detta klassas som kontantuttag vilket innebär att ränta uppstår på överfört belopp från överföringsdatumet.

Förväntas du ofta betala räkningar med kreditkortet kan ett kort som har denna funktion väljas. Detta utifrån att det är det enklaste, och smidigaste, alternativet.

3) Överföring till konto

På de flesta kreditkort erbjuds funktionen ”saldoöverföring”. Det innebär att valfri summa, från krediten, kan överföras till ett bankkonto. Det sker oftast inloggad på kortutgivarens hemsida och det tar 1 – 3 bankdagar innan pengarna är registrerade på mottagarkonto.

Därefter kan räkningen betalas som vanligt från internetbanken. Detta klassas som kontantuttag vilket innebär att ränta uppstår på överfört belopp från överföringsdatumet.

4) Curve Fronted

Curve är ett debetkort som kopplas till valfritt bank- eller kreditkort via Curve´s app. Det innebär att betalning sker med Curve men att det kopplade kortet debiteras. En tjänst som kan aktiveras i appen är ”Curve Fronted”.

När denna tjänst är aktiverad kommer kortbetalningen, som sker med Curve, att registreras som ett köp med ett debetkort. Detta oavsett om det är ett kreditkort som är registrerad i appen och därmed debiteras. På detta sätt går det alltså att betala räkningar med kreditkort via tjänster som vanligtvis nekar kreditkortsbetalningar. Avgiften är cirka 1,5 % av köpbeloppet.

Vanliga frågor och svar om räkningsbetalning med kreditkort

Kan man föra över pengar från ett kreditkort till ett annat?

Ja, med saldoöverföring kan pengar föras över från ett kreditkort till ett bankkonto. Därifrån kan sedan överföring ske till det andra kreditkortskontot.

Går det att betala kreditkortsfakturor med kreditkort?

Går det att betala räkningar med alla kreditkort?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.