Betala räkningar med kreditkort

Att betala räkningar med ett kreditkort har flera fördelar. Framförallt kan bonuspoäng och andra förmåner utnyttjas. I denna guide visas fyra olika sätt att betala räkningar med kort samt vilka fördelarna och avgifterna är.

Fördelar – Utnyttja kreditkortets förmåner

Betala räkningar med kreditkort

Bonuspoängen. Ett flertal kreditkort ger bonuspoäng på samtliga inköp. Det kan även gälla kontantuttag, saldoöverföringar och betalningar av räkningar. Det blir därmed ett sätt att snabbare samla poäng med ditt bonuskort.

Önskas bonuspoäng samlas via räkningsbetalningar bör däremot en kontroll först ske om kreditkortet verkligen ger poäng via dessa transaktioner. En del kort har nämligen uteslutit detta sätt att samla poäng.

Betala nästa månad. Om en räkning betalas med ett kreditkort kommer räkningen bli betald inom 1 – 3 bankdagar. Kostnaden kommer däremot att presenteras på kommande kreditkortsfaktura. På detta sätt skjuts räkningens kostnad upp en månad. Detta för en mycket låg kostnad. De olika kostnaderna presenteras längre ner i denna guide.

Delbetalning. När kostnaden för en räkning ”flyttas” till kreditkortet skapas även möjlighet till delbetalning. Detta genom att valfritt belopp på kreditkortsfakturan kan betalas varje månad. Resterande belopp skjuts upp till kommande faktura. På detta sätt går det att delbetala inköp som annars inte erbjuds med delbetalning.

Bäst kreditkort med stöd för räkningsbetalning

★★★★★

Bästa gratiskortet

Resurs Classic är ett gratis kreditkort utan årsavgift. Med Resurs Classic har du många avbetalningsmöjligheter och kan även betala räkningar med kortet. Har stöd för både Apple Pay och Google Pay.

Fördelar

 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Stöd för Apple Pay och Google Pay
 • Betala räkningar med kortet
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
★★★★★
10 000 välkomstpoäng vid första köpet!

Resurs Gold

Ett riktigt bra kreditkort med både reseförsäkring, bonuspoäng på alla köp och möjligheten till räntefri delbetalning. Upp till 60 dagars räntefria dagar för alla köp. Går att lägga till i både Apple Pay och Google Pay för mobilbetalningar.

Fördelar

 • Bonus på alla kortköp
 • Reseförsäkring ingår automatiskt
 • Möjligt att få räntefri delbetalning
★★★★★
Just nu 10 000 välkomstpoäng!

Bonus & Lounge Key

Exklusivt kreditkort som utöver 1 % bonus på varje köp även ger dig 4 gratis besök på flygplatslounger över hela världen, lyxig concierge service, reseförsäkring och mycket mer!

Fördelar

 • Lounge Key som ger 4 gratis loungebesök / år
 • 1 % bonus för varje krona du köper med kortet
 • Reseförsäkring ingår
★★★★★
Ingen årsavgift första året!

Kort med försäkringar & bonuspoäng

Resekort med omfattande reseförsäkring med avbokningsskydd, bonus på alla kortköp och stöd för flera olika e-plånböcker. Marginalen bjuder just nu på första årsavgiften!

Fördelar

 • Flera försäkringar ingår
 • Ingen avgift första tre månaderna
 • Samla bonus på alla kortköp
★★★★★

Kort med bäst cashback

Med Re:member Flex får du cashback och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Cashback hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).
★★★★☆
Just nu 0 kr årsavgift första året!

Marginalen Gold

Kreditkort med många försäkringar som reseförsäkring, allriskförsäkring, tanka fel-försäkring och nyckelförsäkring. Du behöver inte betala någon årsavgift första året.

Fördelar

 • Många försäkringar ingår
 • Första året kostnadsfritt (0 kr)
 • Två betalningsfria månader per år
★★★☆☆
Gratis första tre månaderna!

Refunder Pay

Kreditkort med 0,5 - 2 % cashback på alla kortköp, försäkringar och erbjudanden för kortinnehavare.

Fördelar

 • Cashback på kortköp (0,5 - 2 %)
 • Reseförsäkring ingår
 • Hög cashback hos Refunder
Vid 6 mån räntefri delbetalning tillkommer uppl. avg. 245 kr, eff. ränta 4,3%. Vid delbetalning, lägst 5% av skulden/mån, tillkommer månadsränta f.n. 1,54% (årsränta: 18,50%), eff. ränta 20,2% vid kredit på 20.000 kr

Så betalar du räkningar med kreditkort

Det finns flera olika sätt att betala räkningar med kreditkort. För vissa kort kan samtliga dessa alternativ väljas medan andra är begränsade till ett par av dessa.

1) Betalo

Betalo är ett svenskt fintech-företag som erbjuder privatpersoner att överföra pengar från, eller betala räkningar med, kreditkort. Ett konto skapas gratis på Betalo.se varpå kreditkortsnummer och personinformation registreras.

När betalning sker av en faktura, via Betalo, kommer fakturan att bli betald inom 1 – 3 bankdagar. Detta sker alltså med krediten på kreditkortet. Betalningen kommer alltså att presenteras på kommande kreditkortsfaktura. Tjänsten kostar 0 – 2 % av fakturabeloppet.

2) Betala direkt via bankens hemsida

För de kreditkort som är utgivna av en bank finns ofta möjligheten att betala räkningar med kreditkortet direkt på bankens hemsida. Kreditkortskontot hanteras därmed på samma sätt som andra konton på banken. Vid betalning väljs kreditkortskontot som ”Från” konto. Detta klassas som kontantuttag vilket innebär att ränta uppstår på överfört belopp från överföringsdatumet.

Förväntas du ofta betala räkningar med kreditkortet kan ett kort som har denna funktion väljas. Detta utifrån att det är det enklaste, och smidigaste, alternativet.

3) Överföring till konto

På de flesta kreditkort erbjuds funktionen ”saldoöverföring”. Det innebär att valfri summa, från krediten, kan överföras till ett bankkonto. Det sker oftast inloggad på kortutgivarens hemsida och det tar 1 – 3 bankdagar innan pengarna är registrerade på mottagarkonto.

Därefter kan räkningen betalas som vanligt från internetbanken. Detta klassas som kontantuttag vilket innebär att ränta uppstår på överfört belopp från överföringsdatumet.

4) Curve Fronted

Curve är ett debetkort som kopplas till valfritt bank- eller kreditkort via Curve´s app. Det innebär att betalning sker med Curve men att det kopplade kortet debiteras. En tjänst som kan aktiveras i appen är ”Curve Fronted”.

När denna tjänst är aktiverad kommer kortbetalningen, som sker med Curve, att registreras som ett köp med ett debetkort. Detta oavsett om det är ett kreditkort som är registrerad i appen och därmed debiteras. På detta sätt går det alltså att betala räkningar med kreditkort via tjänster som vanligtvis nekar kreditkortsbetalningar. Avgiften är cirka 1,5 % av köpbeloppet.

Vanliga frågor och svar om räkningsbetalning med kreditkort

Kan man föra över pengar från ett kreditkort till ett annat?

Ja, med saldoöverföring kan pengar föras över från ett kreditkort till ett bankkonto. Därifrån kan sedan överföring ske till det andra kreditkortskontot.

Det vanligaste är att kreditkortsföretag inte accepterar att betalning sker till finansiella institut och banker.

Ja, samtliga kreditkort kan användas för att betala räkningar men varierar vilka alternativ som erbjuds. Det går däremot alltid att ta ut kontanter i en automat och betala räkningen över disk.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.