Kreditkort för studenter

Det finns flera kreditkort som kan tecknas av studenter. Det gemensamma när det gäller kreditkort för studenter är att de har lågt inkomstkrav, låg åldersgräns och låg kreditgräns, det är alltså kort som är enklare att få när man är ung.

Har du ett kreditkort som student kan du får ta del av kortförmåner som bonusar, cashback och olika försäkringar. Alla dina månatliga köp hamnar på en och samma kortfaktura, betalar du hela beloppet på fakturan så är alla köpen räntefria.

Har du inte råd att betala allt så tillkommer däremot hög ränta – det är därför viktigt att ha koll på sin ekonomi och tänka igenom det ordentligt innan man skaffar kreditkort som student.

Här nedan kan du läsa om de olika alternativen du har som student och vilka kreditkort du kan få.

Varför är det svårt för studenter att få kreditkort?

Den primära orsaken till att studenter har svårt att få kreditkort är deras begränsade ekonomiska situation under studietiden. Men även åldern kan vara avgörande då vissa kortutgivare kräver att man är 22 – 23 år eller äldre.

Inkomsten

Den vanligaste orsaken till att studenter blir nekad kreditkort är för att de har låg inkomst. Under studietiden lever de flesta enbart på studiebidrag och lån från CSN vilket inte är tillräcklig för att få en kredit. För att kunna få kreditkort behöver man ha någon form av inkomst utöver bidrag och lån.

Åldern

För de som börjar högskola, eller universitet, direkt efter gymnasiet är det extra svårt att få kreditkort. Detta utifrån att flera kreditkortsföretag har åldersgräns på 20 år. Utbudet blir därmed kraftigt begränsat. Men oavsett inkomst och ålder kan det finnas alternativ – se nästa rubrik.

Kreditkort för studenter (med låga krav)

Nedan hittar du kreditkort med låga krav som går att ansöka om även som student. Korten går att ansöka om även med en relativt låg inkomst förutsatt att man är minst 18 år gammal.

★★★★★

Bästa gratiskortet

Resurs Classic är ett gratis kreditkort utan årsavgift. Med Resurs Classic har du många avbetalningsmöjligheter och kan även betala räkningar med kortet. Har stöd för både Apple Pay och Google Pay.

Fördelar

 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Stöd för Apple Pay och Google Pay
 • Betala räkningar med kortet
★★★★★

Kort med bäst cashback

Med Re:member Flex får du cashback och pengar tillbaka hos över 300 anslutna butiker. Du kan få upp till 25 % rabatt med kortet. Dessutom ingår försäkring automatiskt utan kostnad.

Fördelar

 • Cashback hos över 300 butiker
 • Upp till 25 % rabatt med kortet
 • Kompletterande reseförsäkring ingår
Effektiv ränta 16,01 % vid utnyttjad kredit på 30 000 kr återbetalt under 1 år (2023-01-01).
★★★★★
10 000 välkomstpoäng vid första köpet!

Resurs Gold

Ett riktigt bra kreditkort med både reseförsäkring, bonuspoäng på alla köp och möjligheten till räntefri delbetalning. Upp till 60 dagars räntefria dagar för alla köp. Går att lägga till i både Apple Pay och Google Pay för mobilbetalningar.

Fördelar

 • Bonus på alla kortköp
 • Reseförsäkring ingår automatiskt
 • Möjligt att få räntefri delbetalning
★★★★★
Just nu 10 000 välkomstpoäng!

Bonus & Lounge Key

Exklusivt kreditkort som utöver 1 % bonus på varje köp även ger dig 4 gratis besök på flygplatslounger över hela världen, lyxig concierge service, reseförsäkring och mycket mer!

Fördelar

 • Lounge Key som ger 4 gratis loungebesök / år
 • 1 % bonus för varje krona du köper med kortet
 • Reseförsäkring ingår
★★★★☆
Just nu 0 kr första året!

Bonus på alla köp

Med Coop Mastercard får du bonus på alla köp - både hos Coop och andra butiker. Omfattande reseförsäkring ingår utan extra kostnad.

Fördelar

 • Bonus på alla dina köp
 • 10 000 bonus välkomstpoäng
 • Reseförsäkring ingår
Effektiv ränta är 20,28 % vid betalning med e-faktura (24,00 % med pappersfaktura) vid en nyttjad kredit på 20 000 kr återbetalt under 1 år (2023-08-01).
★★★★☆

Northmill Kort

Debetkort som går att använda som kreditkort genom att lägga till kontokredit. 2 % sparränta på insatta pengar.

Fördelar

 • 2 % ränta på insatta pengar
 • Koppla till Google Pay och Apple Pay
 • Inget valutapåslag eller uttagsavgift
★★★☆☆
Gratis första tre månaderna!

Refunder Pay

Kreditkort med 0,5 - 2 % cashback på alla kortköp, försäkringar och erbjudanden för kortinnehavare.

Fördelar

 • Cashback på kortköp (0,5 - 2 %)
 • Reseförsäkring ingår
 • Hög cashback hos Refunder
Vid 6 mån räntefri delbetalning tillkommer uppl. avg. 245 kr, eff. ränta 4,3%. Vid delbetalning, lägst 5% av skulden/mån, tillkommer månadsränta f.n. 1,54% (årsränta: 18,50%), eff. ränta 20,2% vid kredit på 20.000 kr

Alternativen – Så får du kreditkort som student

Beroende på din ekonomiska situation finns olika alternativ att välja på om du vill skaffa ett betalkort under din studenttid:

1) Bankernas studentkreditkort

Flera storbanker erbjuder ”Studentpaket” som består av flera olika banktjänster. Det kan exempelvis ingå konto, internetbank samt bank- eller kreditkort. Önskas kreditkortet kommer banken att ta en kreditupplysning och utifrån deras bedömning avgöra om krediten kan beviljas eller inte.

I vissa fall kan du alltså bli erbjuden att teckna studentpaketet men enbart med ett bankkort. Ofta är det bankernas ordinarie kreditkort som erbjuds men med både lägre inkomstkrav och kreditgräns.

2) Du har taxerad inkomst på minst 100 000 kr

Kreditkortsföretagen ser främst på taxerad och nuvarande inkomstnivå för att avgöra om ansökan ska beviljas eller inte. De kort som har lägst nivå har krav på cirka 100 000 kronor per år, vilket motsvarar cirka 8 300 kronor per månad.

Det är inte ovanligt att en student har extrajobb som ger ungefär den nivån i månadsinkomst. I detta fall kan ansökan ske till de kort med detta inkomstkrav. Det går att få kreditkort som student även utan fast inkomst, kortutgivaren ser då istället till din totala årsinkomst (den som syns i deklarationen) och att den är tillräckligt hög.

3) Tecknar extrakort med partner

Ytterligare ett alternativ uppstår om din partner har ett kreditkort med möjlighet till extrakort. Flera kreditkortsföretag har lägre krav på extrakortsinnehavaren än huvudkortsinnehavaren. I vissa fall kan till och med extrakort tecknas av en person som bara är 16 år och utan inkomst. Men kom ihåg att det kan innebära att huvudkortsinnehavaren har full juridiskt ansvar för kortet och dess kredit.

4) Skaffa debetkort istället

Ett debetkort går att få även utan någon som helst inkomst och är alltså ett betalkort som man kan få som student. Anledningen är att man bara handlar på pengar som faktiskt finns på kortet, det finns då ingen risk att skuldsätta sig och ingen kreditupplysning behöver därför göras på den som skaffar ett debetkort.

Krav för att skaffa kreditkort som student

 • Du behöver vara minst 18 år gammal
 • Du får inte ha någon skuld hos Kronofogden
 • Du får inte ha betalningsanmärkning
 • Du behöver vara bosatt i Sverige
 • Du behöver kunna signera med BankID

Fördelar och nackdelar med betalkort som student

Kreditkort har både sina fördelar och nackdelar. Är man student har man ofta en tight ekonomi och är därmed extra utsatt. Det gäller därför att vara väl införstådd med både fördelarna och nackdelarna – riskerna – med att skaffa ett kreditkort.

 • Du kan få tillgång till pengar även när det är tomt på bankkontot.
 • Du kan få kortförmåner som reseförsäkring, bonuspoäng på dina inköp och rabatter hos samarbetspartners.
 • Du kan delbetala dina köp om du t.ex. behöver köpa en dyr säng för pengar du inte har just nu. I vissa fall finns möjligheten till räntefri avbetalning.

 • Du behöver ha någon form av inkomst utöver ditt studielån och bidrag från CSN, t.ex. extrajobb eller som timvikarie.
 • Betalar du inte hela din kortfaktura behöver du betala hög ränta på skulden tills dess att krediten är återbetald.

Bästa kreditkortet för studenter 2023

Kredit.nu anser att Resurs Classic är bästa kreditkortet för studenter 2023, anledningen är att det räcker med 100 000 kr i total årsinkomst (8 333 kr/månad) för att kunna få kortet. Kreditkortet har en låg åldersgräns på 18 år vilket innebär att om du är student med extrajobb så har du goda möjligheter att få kortet.

Kortet har ingen årsavgift (0 kr) så det kostar inget att bara inneha kortet. Tyvärr har det däremot inga direkta kortförmåner som reseförsäkring, cashback eller bonuspoäng.

★★★★★

Bästa gratiskortet

Resurs Classic är ett gratis kreditkort utan årsavgift. Med Resurs Classic har du många avbetalningsmöjligheter och kan även betala räkningar med kortet. Har stöd för både Apple Pay och Google Pay.

Fördelar

 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Stöd för Apple Pay och Google Pay
 • Betala räkningar med kortet

Vanliga frågor och svar om kreditkort för studenter

Kan studenter få kreditkort?

Ja, det finns flera kort som kan tecknas av studenter. Detta förutsatt att den totala årsinkomsten (exkl CSN och bidrag) uppnår inkomstkravet.

Ett vanligt inkomstkrav är årsinkomst på 100 000 kronor men det finns kort med inkomstkrav på exempelvis 70 000 kronor.

För att kunna teckna bankernas studentpaket krävs att du minst är 18 år samt att du låter CSN-medlet gå in på detta bankkonto.

Källor:

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.