Kreditkort med betalningsanmärkning

Kreditkort med betalningsanmärkning

Betalningsanmärkning är något man kan få om man inte har betalat sina räkningar så att skulden har gått vidare till Kronofogden. Anmärkningen ses som en indikation på att man inte har skött sin privatekonomi och man får då svårare att handla på kredit. Det kan bli svårare både att låna pengar, skaffa kreditkort och abonnemangstjänster.

Det finns i dagsläget inget kreditkort i Sverige som kan tecknas av en person med betalningsanmärkning. Däremot finns det alternativ – både för att få kredit och tillgång till flera av de förmåner som finns med kreditkorten. Här går vi igenom vilka alternativ du har.

Få tillgång till kreditkort trots betalningsanmärkning

Om du har en betalningsanmärkning är det mycket svårt att få kreditkortsansökan beviljad. Detta då kortutgivarna använder sig av UC vid sin kreditprövning och har kravet att det inte får finnas någon betalningsanmärkning för att få kortet beviljat. Det finns däremot ett par alternativ:

1) Partner som tecknar kortet

Ett alternativ är att be sin partner att ansöka om kreditkortet. Det kan exempelvis vara en lösning om ni ska på en gemensam resa och kortet har tänkts att användas som ett resekort där man får tillgång till reseförsäkring och resefördelar.

Kom däremot ihåg att kreditkort är personliga och enbart får användas av den person som står som kortinnehavare. Men genom att låta din partner genomföra vissa inköp kan exempelvis räntefri kredit, rabatter och försäkringar utnyttjas.

2) Manuell ansökan

Vid de få tillfällen som ett kreditkortsföretag beviljat kort, trots anmärkningar, har ansökan behandlats manuellt. Detta genom att handläggaren har kunnat se på personens hela ekonomiska situation och inte automatiskt avslå ansökan på grund av anmärkningen. Om du vill ha ett kreditkort trots betalningsanmärkning är det därför en bra idé att istället för att ansöka den vanliga vägen kontakta kundtjänsten och berätta om din situation. Det kan gå att göra undantag.

3) Efter betalningsanmärkning

Ett tredje alternativ är att helt enkelt vänta ut anmärkningen. Kontrollera när den löper ut och ansök om ett passande kreditkort efter att anmärkningen har försvunnit från upplysningsföretagens register. Men eftersom en betalningsanmärkning är aktiv i tre år är det inte ett alternativ som passar alla.

kreditkort trots betalningsanmärkning

Alternativen – Kort med kredit och förmåner

Vad är främsta orsaken till att du vill skaffa ett kreditkort? Är det exempelvis för att få en flexibel kredit, försäkringar eller rabatter? Flera av kreditkortets förmåner kan nås via andra lösningar.

1) Kort + kontokredit

Vill du skaffa ett kreditkort för att nå en flexibel kredit? En lösning är då att teckna en kontokredit hos ett kreditföretag som tillåter betalningsanmärkningar. Koppla sedan kontokrediten till ditt ordinarie bankkonto som ditt bankkort är kopplat till.

Vid behov av pengar överför du valfri summa från kontokrediten till bankkontot. Återbetalning sker sedan månadsvis. Krediten fungerar på ett liknande sätt som krediten på ett kreditkort. Du kan alltså välja valfritt belopp att betala tillbaka varje månad. En skillnad är däremot att någon räntefri period inte ingår.

2) Debetkort med rabatter

Vill du skaffa ett kreditkort för att få rabatter? Det är något som även ingår i ett flertal debet- och bankkort. Eftersom det inte ingår någon kredit på dessa kan de tecknas även av en person som har betalningsanmärkning.

Bland annat finns kort som ger rabatt på drivmedel, hotellnätter, matinköp och kort med bonus på alla inköp.

3) Reseförsäkring via kort eller bank

Vill du skaffa ett kreditkort för att nå reseförsäkringen? Det är alltid en fördel att betala resan med ett kort där reseförsäkring med avbeställningsskydd ingår. Dessutom går det att få ersättning för bland annat försenat flyg och försenat bagage. Denna försäkring ingår däremot i flera av storbankernas bankkort samt om betalning sker via överföring från ett konto hos banken.

Tänk på att du även har reseförsäkring i din hemförsäkring, den försäkringen som brukar ingå med betalkort är en kompletterande försäkring som skyddar dig extra.

Vanliga frågor och svar om kort med betalningsanmärkning

Kan man bli av med kreditkortet om man fått en betalningsanmärkning?

I teorin kan det vara så eftersom din kreditvärdighet nu är sämre än när du skaffade kortet, i praktiken händer detta sällan så länge du sköter dina inbetalningar som du ska.

För privatpersoner är en betalningsanmärkning aktiv i 3 år, därefter gallras den ur registren.

Du kan se dina betalningsanmärkningar, samt hur länge de är aktiv, genom att ta en kreditupplysning på dig själv. Det går att göra gratis på Minkreditkoll.se.

Ja, du kan teckna ett bankkort samt en separat kontokredit. Överför sedan pengar från kontokrediten, till ditt konto, för att kunna betala med kortet.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.