Kredit.nu » VISA-kort

VISA-kort

Visa är ett av världens största företag inom kort- och betalningslösningar. Tack vare dess internationella nätverk kan betalningar ske i nästan hela världen.

Vilka förmåner som ingår i korten beror både på kortutgivare samt kategori av Visakort.

Visa erbjuder säkra betalningslösningar

När du använder och betalar med ett Visa-kort gäller följande:

 • Click to PayBetalningslösning som förenklar handel online. Registrera kortet i tjänsten och genomför köpen snabbare hos anslutna E-butiker.
 • Tap to PhoneFöretagslösning som gör att småföretagare kan ta emot blipp-betalningar via sin mobiltelefon.
 • Blippa – Betala genom att hålla kortet, eller mobilen, några centimeter från terminalen.
 • Mobilbetalningar – Visakorten är kompatibla med både Samsung Pay, Apple Pay och Google Pay. Betalning kan därmed ske med exempelvis klocka, mobil eller surfplatta.
 • Zero LiabilityEtt bedrägeriskydd som innebär att kortinnehavaren får ersättning för bedrägliga transaktioner, dubbeldragningar m.m.
 • Visa SecureSäkerhetslösning som innebär att 2FA kan användas vid handel online.

Visa har fyra olika korttyper

I likhet med Mastercard erbjuder Visa fyra olika korttyper. Av dessa har kreditkorten flest förmåner.

Visa Gift Card /Prepaid

Visa Gift Card är inte kopplat till ett bankkonto utan har en liknande funktion som ett presentkort. Tack vare att det är ett Visakort kan det däremot användas över hela världen och är inte knutet till en specifik butik. Dessa kort kan däremot vara svåra att betala med på exempelvis bensinstationer och hotell. Detta utifrån att dessa företag ofta spärrar ett högre belopp innan själva betalningen genomförs.

Debetkort

Debetkorten är kopplade till ett bankkonto vilket innebär saldot direkt påverkas vid varje köptillfälle. Det vanligaste är att debetkorten kopplas till lönekontot.

Visa Electron

Visa Electron är ett debetkort, se ovan. Det som karaktäriserar dessa är däremot att betalningar enbart kan ske om betalningsterminalen är uppkopplad på internet. Kortbetalningar på exempelvis Finlandsfärjor kan därmed ibland vara svåra att få igenom.

Kreditkort

Visa har ett flertal kreditkort vilka ges ut i samarbete med en kortutgivare. Ett exempel är att IKANO Bank är kortutgivare till IKANO kreditkort medan Visa levererar betalningslösningen.

Bäst VISA kreditkort 2024

Plats 1
★★★★★
Nu även med cashback!

Cashback på dina köp

Med Norwegiankortet samlar du bonuspoäng eller cashback varje gång du handlar med kortet. Byt mot flygresor eller få pengar tillbaka. Gratis kort utan årsavgift!

Fördelar

 • Samla resepoäng eller cashback
 • Gratis kreditkort utan årsavgift
 • Reseförsäkring med avbeställningsskydd
Plats 2
★★★★☆
Just nu 0 kr årsavgift första året!

Marginalen Gold

Kreditkort med många försäkringar som reseförsäkring, allriskförsäkring, tanka fel-försäkring och nyckelförsäkring. Du behöver inte betala någon årsavgift första året.

Fördelar

 • Många försäkringar ingår
 • Första året kostnadsfritt (0 kr)
 • Två betalningsfria månader per år

Fem nivåer av Visa kort

Internationellt ges Visakort ut på fem olika kortnivåer. Det som primärt skiljer sig mellan dessa nivåer är maximal kreditnivå samt förmåner. I Sverige erbjuds främst de två första nivåerna, Classic och Gold, medan de övriga är mer exklusiva premiumnivåer.

Classic

Ett kreditkort med grundutbudet av förmånerna från Visa. Utöver dessa kan även kortutgivaren erbjuda förmåner som exempelvis rabatter eller erbjudanden. Flera av dessa är gratis eller har mycket låg årsavgift.

 Gold

Gold erbjuds ofta med en högre valbar kreditnivå än Classic. Dessutom kan exempelvis ”Emergency Card” ingå samt hjälp om personen tappar bort kortet på utlandsresan och är i behov av kontanter. Flera Visakort i Sverige, inom denna kategori, har dessutom bonusprogram.

Platinum

Ett premiumkort som bland annat ger förmåner inom golf, restauranger och resor. Passar främst till de som kommer utnyttja kreditkortet för att få guldkant på vardagen.

Signature

Signature ger ett brett utbud av exklusiva förmåner och mycket hög kreditnivå. Bonusprogram, rabatter och tillgång till unika event är exempel på förmåner.

Visa Infinite

Ett kreditkort för dig som vill ha den allra bästa servicen. Få exempelvis tillgång till restaurangförmåner, concierge service och personligt anpassade förmåner.

bäst kreditkort med visa

Förmåner med ett Visa kreditkort

De förmåner som ingår med ett kreditkort från Visa kan delas upp i två kategorier. De som ingår i den kategorin av Visakort (se kategorier ovan) samt de som erbjuds av kortutgivaren.

Kortnivå

Som visas ovan erbjuds de grundläggande förmånerna med ett kreditkort på ”Classic”-nivån. Det kan exempelvis innebära reseförsäkring med avbeställningsskydd och ett par kompletterande försäkringar. Med Platinum, eller högre kortnivå, erbjuds betydligt fler förmåner.

Via kortutgivaren

Förmåner som kortutgivaren erbjuder är främst rabatter, cashback, bonus eller försäkringar. Är det en butikskedja som är kortutgivaren brukar förmånerna primärt vara knutna till butikskedjans verksamhet. Men det kan även ingå förmåner hos samarbetspartners.

Vilket är bästa Visa-kortet 2024?

Kredit.nu anser att Norwegian Visa-kort är det bästa Visa-kortet 2024. Anledningen är att kortet är utan årsavgift, du får bonus eller cashback på alla köp och kortet har även reseförsäkring som ingår. Vid kontantuttag behöver du inte heller betala någon avgift.

Betalar du din kortfaktura inom dina räntefria dagar så behöver du heller inte betala någon ränta, utan det är endast vid delbetalning.

Skillnader mellan Visa och Mastercard

Både Visa och Mastercard erbjuder enkla och säkra kortbetalningar över hela världen. Utifrån ett användarperspektiv är det ytterst lite som skiljer dem åt. Det finns däremot vissa skillnader.

Nätverk

Gällande antalet företag som accepterar korten är Visa något större. De har även större marknadsandel internationellt. Däremot har flest kortutgivare i Sverige samarbete med Mastercard.

Rabatter och Events

Med Mastercard ingår alltid Mastercard Priceless. Det är ett förmånsprogram som ger rabatter och tillgång till unika event i ett stort antal huvudstäder över hela världen. Visa har inget liknande program.

Växlingskurs

Vid kortbetalning i utländsk valuta sker automatiskt en växling till denna valuta. Kursen skiljer sig något åt även om skillnaden är extremt liten. I slutet av augusti kunde 1 krona växlas till 0,084424 Euro hos Visa och till 0,084439 hos Mastercard.

Stora skillnaden är kortutgivaren!

Den stora skillnaden nås inte genom att välja Visa eller Mastercard. Det är nämligen kortutgivarens förmåner som generellt är det viktigaste. Det är därmed dessa som bör jämföras och vara avgörande i val av kreditkort.

Vanliga frågor och svar om Visa-kort

Är Visa eller Mastercard störst i Sverige?

I Sverige är det vanligare med kort från Mastercard än Visa. Globalt sett är korten i princip lika vanliga.

Har alla Visakort reseförsäkring?

Är Visakort kreditkort?

Fungerar Visa med Apple Pay?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.