Kryptokort

Kryptokort används för att enkelt spendera kryptovalutor samt få bonus, rabatter och andra förmåner. Lär dig om hur betalning sker med kryptokort och vilka vanliga förmåner som brukar ingå.

Vad är ett kryptokort?

Kryptokort är debetkort som primärt används för att spendera kryptovaluta. De kan exempelvis ges ut av en kryptobörs, eller annat företag inom kryptobranschen, som har samarbete med Visa eller Mastercard. Det som framförallt skiljer sig mellan de olika korten är betalningslösningen samt förmåner i form av bonus och rabatter.

betalkort för krypto

Betalningslösning

När betalning sker med ett kryptokort kommer mottagaren att motta fiatvaluta, exempelvis SEK, EURO eller USD. Mottagaren, dvs. butikerna, kommer alltså aldrig märka att betalning skett med ett kort med kryptovaluta. Orsaken är att kryptovalutan växlas till den lokala valutan före, eller i samband med, kortbetalningen. Det finns två olika tekniska lösningar för detta.

Fördelen med denna funktion är det skapas relativt få växlingar. En person kan exempelvis välja att sälja bitcoin för ett värde motsvarande 10 000 kronor och sedan göra kortinköp, under en hel månad, på denna summa innan en ny växling behöver ske. Därmed blir det färre transaktioner att utgå ifrån vid deklaration för avyttringen av kryptovalutorna.

Växling sker exakt vid kortbetalning

Det andra alternativet är att kortet är kopplat till en kryptoplånbok. Sker en kortbetalning på 50 kronor kommer exempelvis bitcoin att automatiskt säljas till detta belopp varpå transaktionen sedan sker i fiat.

Fördelen med denna funktion att det är smidigare än att först manuellt behöva växla. Det går även ofta att välja i vilken ordning som olika kryptovalutor ska användas vid betalning, exempelvis först bitcoin, sedan ether osv.

Bonus och förmåner med ett kryptokort

Det är mycket vanligt att kryptokort både ger bonus, rabatter och förmåner. På ett flertal kort finns även nivåer på förmånsprogrammet och ju högre nivån som nås desto fler förmåner blir tillgängliga. För att nå en högre nivå kan det exempelvis krävas att en viss mängd av kryptobörsens egen kryptovaluta hålls i plånboken. Exempel på vanliga förmåner på kryptokort är:

Cashback

Betala Spotify, Netflix eller HBO med kortet och få tillbaka beloppet, upp till en viss summa per månad. En del kort ger även cashback hos Lidl, Hotels.com, AirBnB och Wolt.

Bonus

De flesta kryptokort ger bonus i kortutgivarens egen kryptovaluta. Bonusnivån varierar mellan allt från 0,1% till 8% beroende på kort och förmånsnivå.

Förmåner hos kryptobörs

Ges kortet ut av en kryptobörs ingår det mycket ofta förmåner hos denna börs. Det kan exempelvis innebära rabatt på handelsavgiften eller tillgång till specifika funktioner.

Förmånerna skiljer sig stort mellan olika kort så det lönar sig att jämföra och välja ett kort som har förmåner som ofta förväntas kunna utnyttjas.

Vanliga frågor och svar om kryptokort

Vad är ett kryptokort?

Ett kryptokort är ett kort som ger möjlighet att spendera kryptovalutor via det kopplade kortkontot.

Är kryptokort alltid kopplade till en kryptobörs?

Nej, korten kan vara kopplade till en kryptobörs men även till andra konton.

Hur skaffar man sig ett kryptokort?

Det vanligaste är att ansökan sker online eller via kortets app. I ansökan anges personuppgifter varpå en kopia på ID-handling laddas upp. Oftast kan kortet beviljas inom några minuter och sedan skickas ut till folkbokföringsadressen inom någon vecka.

Tas det någon kreditupplysning?

Nej, det finns inte kryptokort som fungerar på samma sätt som traditionella kreditkort. Därmed behöver inte heller någon kreditupplysning genomföras.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Benny
Benny är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.