Kredit.nu » Låna pengar » Lån med låg inkomst

Lån med låg inkomst

Att söka lån när man har låg inkomst är inte det lättaste, men det behöver inte vara omöjligt! Att man har en inkomst är väldigt viktig för att få handla på kredit. Men det finns långivare som ställer lägre krav vilket gör att det går att låna även om man inte tjänar så mycket.

Tyvärr är den typen av lån man måste välja som låginkomsttagare smslån, snabblån eller kontokredit. Det är lånetyper med hög ränta, det är därför viktigt att lösa lånet så snabbt som möjligt. Låneföretagen har en hög ränta just därför att de tycker att de tar en större risk när de lånar ut pengar till någon som har en lägre inkomst och behöver därför en s.k. riskpremie för det.

Vad räknas som inkomst?

Låneföretagen kan vara flexibla när det gäller inkomst. Man måste inte ha en fast anställning som man får lön från för att det ska räknas som en inkomst. Det viktigaste är att inkomsten är stadigvarande, ju längre långivaren vet att du får in pengar varje månad desto säkrare är du att låna ut pengar till. Det finns flera typer av inkomstkällor:

 • Fast/tillsvidare anställning
 • Timanställning
 • Projektanställning
 • Egenföretagare
 • Pension
 • Försörjningsbidrag

Det kan från många långivare finnas en flexibilitet när det gäller inkomst. Om du inte har en inkomst som tydligt framgår i din inkomstdeklaration så kan du komplettera med dokument. Det kan t.ex. vara lönespecifikationer eller annat underlag som visar att du faktiskt har intäkter. Om så är fallet är det bättre att ta kontakt med kundtjänst innan för att veta vad de behöver ha för dokumentation från dig.

Bäst lån för dig med låg inkomst 2024

Samma ränta till alla - Betalningsanmärkning OK!
Banky
★★★★☆

Lånebelopp

20 000 - 150 000 kr

Effektiv ränta

upp till 29 %

Låneperiod

2 - 12 år

Anmärkning OK

Ingen UC

Samlingslån

Snabblån

Räkneexempel: Annuitetslån 5 år, effektiv årsränta 33,18%. Ett lån på 55000 kr kostar då 1 746 kr/mån (60 avbetalningar), totalt 104748 kr. Ingen uppläggningsavgift / aviavgifter. 29% nominell ränta. Rörlig ränta. Banky samarbetar med Nordiska Kreditmarknadsaktiebolaget

   Läs mer
Cashbuddy
★★★★☆

Lånebelopp

5 000 - 25 000 kr

Effektiv ränta

upp till 32,41 %

Låneperiod

1 - 6 år

Anmärkning OK

Snabblån

Privatlån

Prisexempel: 25.000 kr på 4 år. Bunden årsränta: 28,40 %. Effektiv årsränta: 32,41 %. Månadskostnad: 877 kr (48 ggr). Totalt att återbetala: 42.098 kr. (Uppdaterat 2023-03-21).

   Läs mer
Daypay Lån
★★★★☆

Lånebelopp

1 000 - 20 000 kr

Effektiv ränta

från 132 %

Låneperiod

1 - 36 mån

Anmärkning OK

Direkt utbetalning

Ingen UC

Utbetalning helg

Det här är en högkostnadskredit

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

Prisexempel: Låna 5 000 kr i 60 dagar. Totalt att återbetala 5 743 kr, alltså 2 871.5 kr per månad. Effektiv ränta 132%, årlig fast ränta 39%. Uppläggningsavgift 300 kr. Aviavgifter totalt 59 kr.

   Läs mer
GoodCash
★★★★☆

Lånebelopp

5 000 - 50 000 kr

Effektiv ränta

från 29 %

Låneperiod

1 - 8 år

Anmärkning OK

Snabblån

Räkneexempel: Om du lånar 30.000 kronor med en återbetalningstid om 60 månader och följer avtalad plan kommer den effektiva årsräntan att uppgå till 29,00 % och den nominella fasta årsräntan till 25,74 %. Månadskostnaden kommer att vara 894 kronor och du kommer totalt att ha betalat 53.640 kronor (d.v.s. 894 kronor x 60 månader) när lånet är återbetalat. Detta innebär att kostnaden för krediten blir 23.640 kronor.

   Läs mer
Lumify
★★★★☆

Lånebelopp

2 000 - 70 000 kr

Effektiv ränta

från 186.81 %

Låneperiod

3 mån - 8 år

Anmärkning OK

Direkt utbetalning

Ingen UC

Utbetalning helg

Det här är en högkostnadskredit

Det här är en högkostnadskredit. Om du inte kan betala tillbaka hela skulden riskerar du en betalningsanmärkning. För stöd, vänd dig till budget- och skuldrådgivningen i din kommun. Kontaktuppgifter finns på hallåkonsument.se.

En kredit på 9 500 kr till 43,50 % ränta med en återbetalningstid på tio månader (med tio återbetalningar om 1 876 kr, 1 543 kr, 1 507 kr, 1 470 kr, 1 433 kr, 1 397 kr, 1 360 kr, 1 324 kr, 1 287 kr samt 1 250 kr) och 1 205 kr i uppläggningsavgift, 1 155 kr i Lägst att betala-belopp samt 600 kr i aviavgifter ger en effektiv ränta på totalt 186.81 %. Det totala beloppet att återbetala är 14 447 kr. Kreditens löptid och där tillhörande kostnader kan komma att förändras vid utökning av krediten.

   Läs mer

Vilka krav ställs för att låna med låg inkomst?

För att få låna med låg inkomst måste några grundläggande krav uppfyllas:

 • Du behöver vara minst 18 år gammal (vissa långivare har högre åldersgräns)
 • Du får inte ha någon skuld hos Kronofogden
 • Du är svensk medborgare bosatt i Sverige
 • Du behöver kunna signera med BankID eller mobilt BankID
 • Du behöver ha ett mobilnummer, e-postadress och bankkonto (dit lånet ska överföras)
 • Du behöver ha någon form av deklarerad inkomst

Det kan gå att låna med betalningsanmärkning men det är så klart en försvårande omständighet. Detta speciellt i kombinationen med en låg inkomst. Att antingen ha låg inkomst eller anmärkning hade varit bättre, men kombinationen gör att antalet lån man kan söka minskar.

Bästa lånen med låg inkomst 2024

 • Ferratum – Kontokredit på upp till 40 000 kr. Årsinkomst på 24 000 kr för att ansöka.
 • Lendo – Lånejämförelse för blancolån. Årsinkomst på 110 000 kr för att ansöka.
 • Credifi – Kontokredit på upp till 50 000 kr. Går att ansöka även med låg inkomst
 • Saldo – Går att få lån beviljat även med låg eller oregelbunden inkomst
 • Northmill – Går att söka även utan fast anställning.

Går det att låna utan inkomst?

Nej, du behöver alltid ha någon form av inkomst. Annars kommer du ju inte kunna betala tillbaka lånet och räntan som tillkommer. Att du har en inkomst är en förutsättning för att låna.

Så kan du få lån med låg inkomst

För att ansöka om lån när du har låg inkomst gäller det att välja rätt lån. Om du t.ex. söker lån hos en storbank som SEB eller Swedbank så kommer du med största sannolikhet få nej.

Du får därför välja att söka ett lån utan UC, en kontokredit eller använda en låneförmedlare för att nå ut till så många långivare som möjligt. Vi rekommenderar just låneförmedlare vid oregelbunden inkomst eftersom du då når ut till flest långivare. Så här gör du:

 1. Klicka dig vidare till långivaren och välj önskat lånebelopp och löptid
 2. Fyll i dina personuppgifter som namn, adress, kontonummer till din bank och mobilnummer
 3. Identifiera dig med BankID
 4. Skicka in din låneansökan

Öka chansen till att få lån

Att få lån med låg eller oregelbunden inkomst kan som sagt vara svårare. Men det finns saker du kan göra för att öka sannolikheten att din låneansökan blir godkänd.

1) Först och främst bör du söka så lågt lånebelopp som möjligt. Om du söker 3 000 kr som lån ställs mycket mindre krav på inkomst än om du söker efter 300 000 kr i lån. Sök därför bara lån på exakt så mycket du behöver och inte mer.

2) Du kan även göra åtgärder för att bättra på din kreditvärdighet. Här finns saker som att avsluta onödiga krediter, slå ihop befintliga lån, undvika att handla på kredit eller faktura. Du kan ta en kreditupplysning på dig själv hos uScore så ser du vad som påverkar din kreditscore negativt.

3) Du bör även använda dig av en låneförmedlare med så många anslutna banker som möjligt. Ju fler banker som förmedlaren samarbetar med desto större sannolikhet är det att åtminstone någon av bankerna godkänner din låneansökan.

4) Hör av dig själv till långivaren om du vet med dig att du har låg inkomst och misstänker att du får nej. Du kan fråga dom om de tror att du blir godkänd eller vad du kan behöva skicka in för information eller vad du ska göra för att kunna få ta ett lån.

5) Det bästa du kan göra är att lägga till en medsökande när du lånar, det ökar både chansen att gå lånet beviljat och att få låna till en lägre ränta. Det viktiga är att din medsökande har bättre kreditscore än dig och att hen är medveten om riskerna med att vara medlåntagare.

Fördelar och nackdelar

 • Om du verkligen måste pengar så är det bra att möjligheten att låna ändå finns
 • Ett lån kan fungera som buffert om du t.ex. är mellan jobb eller har väldigt oregelbunden inkomst utan några besparingar.
 • Det går att låna även om du inte har fast anställning, även andra inkomstkällor kan räknas.
 • Har du låg inkomst har du också svårare att betala tillbaka lånet. Det kan leda till en negativ spiral av ökad skuldsättning. Låna därför bara när du verkligen måste
 • Vid låg inkomst kommer du tyvärr få hög ränta på dina lån. Det gör lånet mer kostsamt.
 • Om du har låg inkomst har du sannolikt redan låg kreditvärdighet, ytterligare skuldsättning leder till ännu mer försämrad kreditscore.

Vanliga frågor och svar

Jag har inget jobb, kan jag låna pengar?

Nej, någon form av inkomst behövs alltid, men det behöver inte vara från en fast anställning

Kan man låna om man bara har pension?

Vad är bästa tipset för att låna med låg inkomst?

Kan man låna med oregelbunden inkomst och betalningsanmärkning?

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.