Smslån

Ett smslån är ett lån på en mindre summa pengar med snabb utbetalning och hög ränta. Ofta är sms lånet bara på någon tusenlapp upp till maximalt ca 20 000 kr, även om det finns undantag där det går att låna uppemot 40 000 – 50 000 kr.

Till skillnad från ett privatlån så accepterar smslåneföretagen mer – det är alltså enklare att få ett smslån än ett banklån eller traditionellt blancolån. Det går ofta att få smslån även med en låg eller oregelbunden inkomst och även om man har betalningsanmärkningar.

Smslån utan UC

Ytterligare en skillnad mellan smslån och vanliga lån är att smslåneföretagen sällan använder sig av UC vid sin kreditkoll, istället använder man alternativa upplysningsföretag som Creditsafe eller Bisnode. Detta gör att du inte behöver klara av en kreditupplysning hos UC för att få låna, så om du tidigare blivit nekad lån pga. låg kreditvärdighet hos UC behöver det inte vara ett problem vid smslån.

Dessutom syns inte själva kreditupplysningen i UC:s register om den är gjord hos annat kreditupplysningsföretag. De rapporterar inte vidare att det har tagits en kreditupplysning till UC.

Ränta på smslån

Eftersom smslån går att få för de flesta så är även räntan väldigt hög, den nominella räntan är ofta 20 – 30 % eller högre. Den effektiva räntan kan vara på flera hundra procent.

Faktum är att smslån per definition har hög ränta då låneformen är en så kallad högkostnadskredit vilket i sin tur innebär att den nominella räntan är på minst 30 % + referensräntan. Referensräntan har i många år varit på runt 0 %, men i skrivande stund (2023) ligger den på 3,5 %. Ett lån där räntan är på minst 30 + 3,5 = 33,5 % är därmed att klassa som en högkostnadskredit och ett smslån.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.