Utmärkande för bra shoppingkort

Idag finns det ett flertal olika shoppingkort att välja mellan beroende på vilka behov man har. Det som är utmärkande med ett bra shoppingkort är att man kan få bra bonusar och rabatter hos de butiker som man vanligast handlar hos. Det finns shoppingkort som är anslutna till olika butikskedjor vilket innebär att man kan erhålla speciella erbjudanden som exempelvis rabatter eller möjligheten att köpa produkter från samarbetspartner till bra priser.

Shoppingkort med bonusprogram

Till ett shoppingkort finns det ett anslutet bonusprogram som innebär att varje gång du betalar med kortet så får du bonuspoäng. Om du har ett kort som är anslutet till en butikskedja så får du oftast bra poäng då du handlar i deras butiker men du får oftast även bonuspoäng då du betalar med kortet i andra butiker. Beroende på vilket shoppingkort du har så kan du använda bonuspoängen lite olika. Vissa kortutgivare ger cashback, vilket innebär att du får pengar tillbaka varje månad. Andra delar istället ut värdecheckar eller låter dig handla för bonuspoängen i den butik som ligger bakom kortet.

Försäkringar som vanligtvis ingår i ett shoppingkort

Med de allra flesta shoppingkorten medföljer olika försäkringar som är anpassade för de som använder sitt kort för att handla med. Nedan kan du läsa mer om de vanligaste försäkringarna som är anslutna till ett shoppingkort.

Extra garantiår

När du köper en produkt med ditt kreditkort, som exempelvis hemelektronik, så kan du få ytterligare ett års garanti, utöver det som medföljer produkten, upp till maximalt 3 år.

Prisförsäkring

Om du har köpt en produkt i en butik med ditt kreditkort och det senare visar sig att en annan butik säljer samma produkt till ett lägre pris kan du få mellanskillnaden tillbaka.

Leveransförsäkring

Om du handlar produkter på nätet och betalar med ditt shoppingkort så får du ersättning om din vara inte kommer fram eller om den är skadad.

Allriskförsäkring

Med en allriskförsäkring kan du få ersättning om den produkt du har köpt på ditt kort oavsiktlig går sönder. Skillnaden mellan denna försäkring och den allriskförsäkring som ingår i hemförsäkringen är att denna försäkring är utan självrisk.

Shoppingkort som ligger på en laptop.

Att tänka på då man ska välja shoppingkort

När du ska ansöka om ett shoppingkort bör du välja ett kort som ger maximalt med bonuspoäng i den eller de butiker som du vanligast handlar i. Genom att jämföra korten kan du se vilka andra förmåner som medföljer som exempelvis rabatter i vissa butiker eller olika erbjudanden med jämna mellanrum. Du bör också välja ett shoppingkort som har en räntefri kredit på åtminstone 50 dagar och som inte har några årsavgifter.

Om du tror att du framöver kan behöva använda krediten på kortet för att exempelvis göra avbetalningar på större köp bör du även jämföra räntor och avgifter för de olika shoppingkorten. Vissa kreditkort kan också erbjuda räntefri avbetalning de första 6 månaderna, vilket kan vara förmånligt om du kan betala tillbaka krediten under en kortare tid.

Fördelar med ett shoppingkort

En av de absolut största fördelarna med ett shoppingkort är att du kan göra månadens alla inköp genom kortet utan att det kostar dig något, under förutsättning att du väljer ett kort som inte har årsavgift och att du betalar dina räkningar varje månad. Det innebär att du får alla månadens inköp specificerade på en räkning som du betalar varje månad då du får lön. Utöver det erhåller du också bonuspoäng som innebär att du får ytterligare rabatter eller cashback tillbaka på alla dina inköp under månaden. Det innebär i princip att det kan bli billigare för dig att handla med ditt kreditkort än med dina egna pengar, under förutsättning att du betalar räkningen varje månad.

En annan fördel är att du alltid har tillgång till en buffert om det uppstår oväntade kostnader. Det innebär att du slipper ta dyra lån utan istället kan använda din kredit på kortet för att hantera dina plötsligt uppkomna kostnader.