Kredit.nu » Låna pengar » Minilån

Minilån

Minilån är ett lån för dig som vill låna en liten summa pengar fort. Det finns flera snabblån där du kan låna så pass lite som 500 kr, 1 000 kr eller 2 000 kr och få utbetalning direkt. Den här typen av lån brukar man kalla för smslån eller minilån.

Gemensamt är att ett minilån är på ett lågt belopp och med kort löptid. Lånet bör vara återbetalt inom någon eller några månader. Vid minilån ställs det även lägre krav jämfört med privatlån vilket gör att lånet är enklare att få beviljat. Det går att få ett mini lån även med låg inkomst och med betalningsanmärkning.

Vad innebär minilån?

Begreppet minilån används inte så ofta i Sverige utan det är egentligen den danska motsvarigheten till smslån eller snabblån. Dock tycker vi på Kredit.nu att det är ett ganska bra namn, man förstår direkt vad man är ute efter när man säger att man vill ha ett minilån.

Detta till skillnad från smslån – det finns ju inga lån som man ansöker om genom att skicka sms längre utan det namnet borde vara förlegat.

Skillnaden på minilån och privatlån

Det finns ingen exakt definition på vad som skiljer minilån från privatlån eller andra blancolån. Vi utgår istället från en ”allmän uppfattning” om vad de olika låneformerna innebär och vilka långivare som erbjuder olika typer av lån.

Så här kan man se på skillnaden:

  • Minilån – Lån på små belopp (500 – 10 000 kr), hög ränta, ingen säkerhet, låga krav, snabb utbetalning, UC används ej. Kort köptid för återbetalning.
  • Snabblån – Lån på små till medelstora belopp (1 000 – 70 000 kr), hög ränta, ingen säkerhet, låga krav, ofta snabb utbetalning. UC används nästan aldrig. Kort eller medellång tid för återbetalning.
  • Privatlån – Lån på större belopp (10 000 – 600 000 kr), låg ränta, ingen säkerhet, höga krav vid större lånebelopp, utbetalning inom någon eller några dagar. UC brukar användas. Lång löptid för lånet.

Vad kostar det att ta ett minilån?

Ett minilån är nästan alltid en högkostnadskredit. Det innebär att den effektiva räntan ligger på över 30 % (+ den så kallade referensräntan).

Om vi tar Cashbuddy som exempel så kostar ett lån på 5 000 kr med 12 månaders löptid 486 kr.

Den effektiva räntan är hos dem för närvarande 33,90 %. Månadskostnaden för lånet ligger på 486 kr med 12 inbetalningar. Den totala summan att återbetala för ett lån på 5 000 kr blir då 5 836 kr (486 x 12 kr).

Minilån är alltid utan UC

Vid alla lån – oavsett belopp – görs en kreditprövning. Det måste långivaren göra enligt lag. Vanligt vid lån på större belopp är att UC (Upplysningscentralen) används för att ta en kreditupplysning. Så är dock inte fallet vid minilån utan här används istället andra upplysningsbolag som Creditsafe eller Bisnode.

I och med detta kan kreditprövningen gå snabbare, det går att få besked och utbetalning direkt.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.