Därför upphör PFC med både kort & lån

pfc

Svenska PFC (Personal Finance Co.) har valt att avsluta sin tjänst och upphör därför med både sina kort och privatlån. PFC grundades 2018 då man gav ut sina så kallade prepaid kort (förbetalda kort). Det var kort som gick att få snabbt och enkelt utan kreditupplysning där man fick tillgång till en app och virtuellt kort att betala med direkt.

Korten fanns både i en gratisvariant (PFC Freemium) och betalvariant (PFC Premium) med månadsavgift.

Så här skriver PFC till sina kunder med anledningen till avslutet:

Hej!

Du får det här mejlet för att du är kund hos P.F.C. Vi skapade P.F.C. 2018 för att vi tycker att dina pengar är viktiga, så vi gjorde det enkelt att ta hand om dem. Vi vill nu meddela dig att P.F.C.:s tjänster kommer att upphöra under 2023.

Idag säger vi formellt upp affärsrelationen med dig. Detta innebär att ditt konto och ditt P.F.C.-kort och eventuella abonnemang härmed sägs upp. Avtalet har två månaders uppsägningstid och tjänsten kommer att upphöra helt den 22 november 2023.

Ta ut dina pengar

Innan vi stänger ner tjänsten finns det god tid för dig att ta ut dina pengar från ditt konto. Om du vill ta ut pengarna redan nu kan du enkelt göra det i appen.

Mail från PFC till alla sina kunder

PFC blev aldrig lönsamt

Någon direkt anledning till att man upphör framgår inte av mailet. Orsaken är att PFC har gått med allt större förlust för varje år som gått, vilket i längden blivit ohållbart. Trots att storbankerna Svea och Nordea fanns med i ägarlistan så gick det inte att göra bolaget lönsamt.

PFC:s minskar intäkter och ökar förlusterna – källa allabolag.se.

Sannolikt var det inte speciellt lönsamt att ge ut prepaid-kort där de flesta kunderna valde gratis-kortet. Bolaget hade dessutom även ett 40-tal anställda medarbetare trots att man inte hade egna tekniska lösningar i bolaget utan outsourcade.

I ett sista försök att bli lönsamma valde PFC att avsluta sina så kallade affiliate-samarbeten, där sidor likt Kredit.nu får en viss ersättning för att förmedla kunder. Man valde också att börja förmedla privatlån som ju är mer lukrativt än debetkort.

tack och hejdå från PFC

Vad händer nu?

Har du pengar på ditt kort behöver du föra över dem till ditt bankkonto, och det senast 22 november 2023. Du har dock även rätt till dina pengar efter det datumet då pengarna finns på ett så kallat klientmedelskonto som är separerat från bolagets ekonomi.

Du kan själv välja att avsluta ditt abonnemang i appen, det rekommenderar vi att göra eftersom du ändå inte kommer kunna använda betaltjänsten framöver.

Har du ett privatlån så kommer lånet att flyttas över till Svea och där fortsätta som vanligt. Har du utnyttjat Flex-utrymmet så kommer lånet omvandlas till ett privatlån hos Svea.

Har du PFC-kort? De här alternativen har du

Om du har haft ett PFC-kort och nu letar efter alternativ så finns det flera sådana:

  • Skaffa ett annat prepaid-kort som Lunar eller Revolut.
  • Välj ett virtuellt betalkort (om det främst är det virtuella kortet du är ute efter)
  • Välj istället ett kort med bonus om du vill ha ett mer förmånligt betalkort (det har sällan prepaid-korten)
  • Skaffa ett kort med Google Pay, Apple Pay eller Samsung Pay om du främst är ute efter mobilbetalningar.
Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.

Lämna en kommentar