Kredit.nu » Blogg » Det är inte roligt att låna pengar

Det är inte roligt att låna pengar

Bild från Konsumentverket

Som alla känner till är det inte kul att behöva befinna sig i en situation där pengarna inte räcker till så att man behöver låna. Att låna pengar är inget man bör göra lättvindigt utan bara när det verkligen behövs.

Därför har KO (Konsumentombudsmannen) förbjudit ett antal långivare att göra ”roliga reklamfilmer” som inte tar i beaktning det som är negativt med lån utan bara fokuserar på det positiva, att det löser ekonomiska bekymmer.

Låneföretagen som pekas ut i en artikel i GP är Zmarta, Lendo, Sambla och Enklare. Det är alla så kallade låneförmedlare som inte bedriver någon egen kreditverksamhet utan jämför lån och räntor hos flera olika banker och långivare.

Måttfullhet ska gälla vid reklamfilmer för lån

Enligt konsumentkreditlagen ska ”måttfullhet iaktas vid marknadsföring av krediter”. Informationen i reklamfilmer måste alltså vara mer objektiv och inte framställa blancolån som något enbart positivt som löser ens ekonomiska problem.

Om inte låneföretagen bättrar sig kan de riskera att betalar uppemot 1,5 miljoner kr i böter.

Konsumentombudsmannen är en myndighet som står på konsumenternas sida mot olika bolag. De kan både bötfälla och varna företag som inte följer regler kring marknadsföring eller avtal.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.