Kredit.nu » Blogg » Gratis kreditkoll hos uScore

Gratis kreditkoll hos uScore

Uscore hette tidigare Minkreditkoll och är en gratis tjänst för att snabbt ta reda på ens kreditscore. Detta utan att man behöver göra en ”riktig” kreditprövning, något som annars kan försämra ens kreditvärdighet. Din kreditrating hos UC blir helt oförändrad i samband med att du tar reda på din aktuella kreditvärdighet hos Uscore.

Hos Uscore får du se vad din nuvarande kreditscore ligger på på en skala från 1 – 100. Deras kreditkoll bygger framför allt in data från Creditsafe som är ett av de stora upplysningsbolagen i Sverige tillsammans med UC och Dun & Bradstreet.

Vad är kreditvärdighet?

Kreditvärdighet är ett mått på din betalningsförmåga. Alltså hur sannolikt det är att du kommer kunna betala av dina skulder och krediter i framtiden. För en långivare är det viktigt att veta att du kommer klara av att betala tillbaka din skuld i framtiden. Kreditvärdigheten används då för att ta reda på vilken risk de tar när de lånar ut pengar till dig, eller låter dig handla på kredit med ett kreditkort.

Så hämtar du din kreditscore hos uScore

Börja med att klicka dig vidare till Uscore.se och välj sen ”Se min kreditkoll” eller ”Registrera dig”. Identifiera dig med BankID på din enhet eller mobilt BankID. Fyll i din mailadress och mobilnummer. Se till att rutan med ”uScore kundklubb” inte är i kryssad (då slipper du eventuell reklam via sms eller mail).

Färdigt! Du skickas vidare till din egna profilsida där du på förstasidan tydligt ser ditt aktuella kreditscore med en länk som förklarar mer om vad just din score betyder.

Från att ha klickat sig vidare till uScore tills dess att man ser din kreditscore tar det bara någon minut till man kan se sin aktuella kreditscore.

Efter att du identifierat dig med BankID ser du din score

Ditt score hämtas från Creditsafe och har ett värde mellan 1 – 100. Ju högre score desto säkrare anses du att låna ut pengar till.

Det här betyder scorepoängen:

  • 70 – 100 – Mycket hög
  • 40 – 69 – Hög
  • 20 – 39 – Medel
  • 1 – 19 – Låg

Ditt score baseras på väldigt mycket information. Men det som väger tyngst är eventuella betalningsanmärkningar (påverkar mycket negativt), inkomster och tillgångar och eventuella befintliga krediter. Om din inkomst har ökat eller minskat med tiden påverkar också. Läs mer om hur du kan öka din kreditvärdighet här.

Se vilken ränta du kan få låna till

Du får också se vilken ungefärlig ränta du kan få låna till om du tar ett blancolån eller samlingslån. Detta baseras på all den befintliga kunddata som Uscore sitter på.

Hur är din kreditscore jämfört med andras?

En intressant funktion du även får tillgång till är ”Din data” där du får se hur din kreditscore har utvecklats under de senaste 8 månaderna. Det är speciellt en bra funktion för dig som vill bättra på din score och har vidtagit åtgärder för det. Du kan här se om det faktiskt har lätt till förbättringar.

Se hur din score förhåller sig till andra personer

Du kan jämföra din score med andra svenskar och jämfört med andra personer i din åldersgrupp. Du kan även se hur din inkomst förhåller sig till andra personer och vad den genomsnittliga kreditscoren är i din stad och i landet.

Varför är uScore gratis?

uScore är en gratis tjänst, det kostar ingenting att skaffa kontot eller inneha det. Det kan tyckas konstigt, hur kan en sådan här tjänst vara gratis? Vissa personer har till och med undrat om uScore är en bluff, men det är det inte. Tjänsten är gratis och uppgifterna de visar är riktiga när vi testar.

Anledningen att uScore är gratis är helt enkelt att när du är inloggad har du möjligheten att ansöka om lån och kreditkort. De får då provision när de förmedlar kunder till långivarna. Det är så de tjänar pengar.

Vilka ligger bakom uScore?

uScore ägs av det norska fintech-bolaget Defero AS (org-nr: 920 892 140). Det är en seriös aktör med tillstånd från bl.a. Integritetsskyddsmyndigheten för att hantera personuppgifter.

uScore har en svensk filial med kontor på Vasagatan 12 i Stockholm och mailadress: support@uscore.se.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.