Kredit.nu » Blogg » Vad är kontokredit

Vad är kontokredit

En kontokredit kan du ansöka om hos en bank eller ett finansbolag vilket ger dig möjligheten att fortsätta att ta ut pengar eller handla upp till ett visst belopp efter att dina egna pengar är slut. Med hjälp av en kontokredit så har du alltid tillgång till en buffert om du plötsligt får en oväntad kostnad som inte kan vänta tills du får lön.

En kontokredit fungerar olika hos banker och finansbolag och därför bör du alltid granska villkoren innan du ansöker om en kontokredit.

Kontokredit hos en bank

Kontokredit med ett vanligt bankkort.En kontokredit hos en bank innebär att du får en kredit kopplat till ditt vanliga lönekonto. När dina egna pengar på lönekontot är slut har du möjlighet att fortsätta att ta ut pengar eller handla med kortet upp till den kreditlimit som du har fått. Normalt så återbetalar du hela din kredit i samband med att du får in din nästa lön på kontot.

När du använder krediten får du betala ränta på det utestående beloppet. Vissa banker tar också ut årsavgift för din kontokredit. Normalt är att du kan få en kontokredit som uppgår till cirka 10 % av din årsinkomst. För att erhålla en kredit hos en bank krävs att du har en ordnad ekonomi, en fast inkomst och inga betalningsanmärkningar.

Kontokredit hos ett finansbolag

Hos ett finansbolag fungerar kontokredit lite annorlunda mot hur den fungerar hos en bank. Här får du istället en kreditlimit och sedan kan du använda pengarna på din kontokredit genom att göra uttag till ditt bankkonto vid behov. Återbetalningen av krediten sker sedan genom att du gör amorteringar varje månad.

Amorteringstiden kan variera hos olika finansbolag men löper generellt på 12-36 månader, beroende på hur stor kredit du har fått.

Amortering och avgifter

För de flesta kontokrediter hos finansbolag kan du själv bestämma hur mycket du vill betala vid varje amortering. Vanligtvis finns en minimigräns som ligger på mellan 3-5 % av den utestående kreditet. Det innebär att om du har en utestående kredit på 10 000 kronor så behöver du betala minst cirka 500 kronor.

För en kontokredit hos ett finansbolag betalar man en ränta på den utestående krediten. Vissa långivare tar även ut en uppläggningsavgift, aviseringsavgift och en uttagsavgift. Därför är det viktigt att jämföra olika långivare så att du kan hitta det lånebolag som kan erbjuda dig den mest förmånligaste kontokrediten.

Ansöka om en kontokredit hos ett finansbolag

Ansöka om en kontokredit kan du göra på nätet, varje dag, dygnet runt. I ansökan anger du ditt personnummer, önskad kreditlimit och amorteringstid. Du signerar din ansökan med ditt BankID och därefter får du ett preliminärt besked om din ansökan kommer beviljas eller inte. Under lånebolagets öppettider godkänns sedan din ansökan och därefter har du möjlighet att direkt göra uttag från din kontokredit.

Uttag kan göras under lånebolagets öppettider och det tar normalt bara några minuter innan pengar kommer in på ditt bankkonto. Du kan göra obegränsat med uttag upp till den kredit som du har fått beviljad. Allt eftersom du gör amorteringar på din kredit kommer det på nytt uppstå ett kreditutrymme som gör att du kan göra nya uttag vid behov.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av C-M Andersson
C-M är en erfaren skribent med en bakgrund inom finans som delar med sig av sina kunskaper genom guider, artiklar och recensioner här på Kredit.nu.