Kredit.nu » Blogg » Ansök om kredit online

Ansök om kredit online

Genom att ansöka om en kredit hos ett lånebolag har man möjlighet att göra mindre uttag och därmed betala mindre ränta. Om pengarna man tar ut inte räcker kan man göra ytterligare uttag, upp till kreditgränsen, vilket inte är möjligt om man tar ett smslån, där man behöver betala tillbaka hela lånet innan man kan låna igen. Det har gjort att en kredit på nätet är ett bättre alternativ för många än vad ett smslån är.

Jämför lånebolag

Innan man väljer vilket lånebolag som man ska ansöka om en kredit hos bör man jämföra olika lånebolags villkor. Vissa lånebolag tar endast ut en ränta på lånet medan andra också tar ut olika avgifter som exempelvis uppläggningsavgift, uttagsavgift eller administrationsavgift. Vissa lånebolag har individuell ränta vilket innebär att om man har en mycket god kredithistorik kan man erhålla en mycket förmånlig ränta på din kredit. Genom att jämföra avgifter, räntor och amorteringstider kan man enkelt finna det lånebolag som kan erbjuda den bästa krediten.

Att ansöka om en kredit på nätet

Att ansöka om en kredit är enkelt och tar bara några minuter att utföra på nätet. När man har valt ut det lånebolag som kan erbjuda den mest förmånliga krediten fyller man i en ansökan på lånebolagets hemsida. Man anger personnummer och väljer hur stor kredit man vill erhålla. Därefter signerar man ansökan med sitt BankID och skickar in den. Oftast får man svar direkt på skärmen om man får sin kredit beviljad eller inte. Efter att ansökan har slutgodkänts, vilket sker under lånebolagets öppettider, kan man sedan direkt välja att göra uttag på sin kredit, oftast redan samma dag som man ansökte om den.

Jämför krediter och lån på bästa sätt

När du ska ansöka om en kredit eller ett lån ska du alltid jämföra olika lånebolags villkor, avgifter och räntor så att du inte betalar mer för din kredit än du behöver. Information om de olika lånebolagens villkor kan man finna på jämförelsesidor på nätet där man har samlat information om flera olika lånebolag. Det gör att du enkelt kan läsa om respektive lånebolags räntor, avgifter, öppettider, utbetalningstider och mycket annat som kan ha betydelse då du ska välja lånebolag för din kredit eller ditt lån.

Hur du hittar det bästa lånebolaget

När du jämför krediter och lån finns det några uppgifter som är viktiga att jämföra så att du hittar det billigaste lånet eller krediten. Du bör jämföra lånebolagens räntor och även kontrollera om de är fasta eller om de sätts individuellt. En individuellt satt ränta gynnar de personer som har en bra kredithistorik medan personer som har en sämre kredithistorik kan bli tvungna att betala en betydligt högre ränta. Du ska också kontrollera vilka avgifter som lånebolagen har. Vissa har uppläggningsavgift, utbetalningsavgift och administrationsavgift. Dessa avgifter bör också tas med i beräkningen för då dessa kan höja kostnaden för lånet en hel del.

Andra saker som du också bör jämföra är amorteringstider, så att det passar din ekonomi, och öppettider, vilket är då som lån och krediter beviljas och då utbetalningar sker. Vissa lånebolag har öppet även under kvällar och helger vilket innebär att du kan få pengar utbetalda även under dessa tider. Förutsättningen för att få pengar under kvällar och helger är att du har samma bank som lånebolaget. Vill du vara säker på att du alltid får pengar direkt då du gör ett uttag från en kredit bör du välja ett lånebolag som har samma bank som dig själv.

Faktorer som påverkar din möjlighet till kredit

När man ska ansöka om en kredit finns det flera faktorer som kan påverka dina möjligheter att få en kredit godkänd. För att kunna erhålla en kredit måste lånebolaget göra en kreditbedömning vilket innebär att de hämtar in personlig information om dig från ett kreditupplysningsbolag. Idag är marknaden för krediter och smslån hårt reglerad vilket innebär att ett lånebolag inte får låna ut pengar till någon som inte har förutsättningar att kunna betala tillbaka krediten. Detta så att lånebolaget inte bidrar till att personer som lånar pengar ska bli skuldsatta.

Kriterier för att få en kredit beviljad

Det som kan påverka om du får din kredit beviljad eller inte är om du har betalningsanmärkningar, skuldsaldo hos Kronofogden, en låg inkomst eller ingen inkomst alls och din ålder. För att kunna erhålla en kredit behöver du vara myndig och ha en inkomst som gör det möjligt för dig att amortera på krediten. Betalningsanmärkning kan vara ett hinder för att erhålla en kredit men det finns vissa lånebolag som lånar ut pengar till personer som har betalningsanmärkningar. Dock får det inte finnas ett skuldsaldo hos Kronofogden.

För att få en kredit behöver du även vara folkbokförd i Sverige sedan minst 2 år tillbaka, inneha ett svenskt bankkonto och i de flesta fall ha ett elektroniskt BankID. Lånebolaget kan också neka en kredit om du tidigare har haft en kredit som du har misskött, exempelvis genom mycket sena betalningar eller att en tidigare kredit har gått till Kronofogden.

Utöka ditt kreditutrymme

När du ansöker om en kredit så kommer du att få en kredit som uppgår till ett visst belopp, exempelvis 20 000 kronor. Det innebär att du kan använda dig av din kredit upp till 20 000 kronor, antigen genom att göra flera uttag eller genom att ta ut hela beloppet direkt. När du har nått ditt kredittak kan du inte göra fler uttag förrän du har amorterat på din kredit så att skulden sjunker och på så sätt skapar ett nytt kreditutrymme som du kan använda.

Det som påverkar hur hög din kreditgräns blir är bland annat din inkomst, om du har betalningsanmärkningar och i vissa fall även din ålder. Vissa lånebolag kan erbjuda dig möjligheten att utöka ditt kreditutrymme efter att du har genomfört ett visst antal amortering på din kredit. Förutsättningen är dock att alla amorteringar sker i tid, senast på förfallodagen.

Andra sätt att utöka sitt kreditutrymme

Du kan också få förhöjd kredit om din inkomst har ökat under året så att du har möjlighet att göra större amorteringar. Ofta krävs det att du har ett intyg från din arbetsgivare som visar hur stor din nya lön är, annars behöver du vänta tills deklarationerna är klara under nästkommande år. Ett annat sätt att höja sin kredit är att man har en person som är medsökande på krediten. Det innebär att båda era inkomster räknas och därmed kan detta bidra till att du får en högre kreditgräns. Tänk också på att om din kreditvärdighet förbättrats väsentligt kan du inte bara ansöka om en förhöjd kredit utan även förhandla om räntan på din kredit.

Olika metoder att handla på kredit

Idag finns det flera olika typer av krediter som privatpersoner kan ansöka om och som kan användas på lite olika sätt. En kredit som du får på nätet av ett lånebolag kan du normalt inte handla för direkt. Utan denna kredit kan man endast göra uttag från till sitt bankkonto och därifrån kan man sedan handla i butiker på nätet eller i fysiska butiker genom sitt bankkort. Du kan också ansöka om en kredit hos din bank som är anslutet till ditt bankkonto. När dina egna pengar är slut så har du möjlighet att fortsätta handla, då för den kredit som du beviljats av banken, mot en viss ränta.

Handla med kreditkort

Ett annat sätt att handla på kredit är att ansöka om ett kreditkort. Då kan du även få en del andra förmåner också som exempelvis räntefri kredit i upp till exempelvis 50 dagar, bonuspoäng på dina inköp och rabatter då du handlar i vissa affärer. Med en räntefri kredit så betalar du inga avgifter för den kredit som du använder under förutsättning att du betalar tillbaka hela krediten när du får en faktura från kreditkortsbolaget efter 30 dagar. Om du vid något tillfälle behöver göra ett större inköp med ditt kreditkort så kan du delbetala krediten under en längre tid, vilket gör att den kredit som du har använt inte behöver bli så betungande för din månadsekonomi. När du amorterar av din kredit över flera månader får du dock betala en ränta på din utestående kredit.

Det finns också möjligheter att handla på kredit direkt hos nätbutiker genom att välja faktura. Då får du dina produkter som du köpt direkt och sedan en faktura som normalt ska betalas inom 20 dagar. För denna kredit betalar du bara en fakturaavgift men om fakturan inte betalas senast på förfallodagen tillkommer ytterligare kostnader som påminnelseavgift och räntor.

Vanliga typer av lån och kreditbelopp för dessa

Om man behöver låna pengar idag finns det flera olika typer av lån att välja mellan beroende på hur mycket pengar man vill låna, hur snabbt man behöver lånet och vad man ska använda lånet till. Nedan finner du några av de lån som finns på marknaden.

Smslån

Smslån, även kallat snabblån, har funnits i drygt 15 år och blev snabbt en populär låneform eftersom detta lån, till skillnad mot många andra lån, kan erhållas redan samma dag. Smslån passar utmärkt då man snabbt behöver kontanter, dock mot en ganska hög ränta. Exempel då smslån passar bra är för att betala en plötsligt uppkommen utgift, göra ett nödvändigt inköp, reparera bilen eller för att fylla ut hushållskassan en månad. Snabblån kan ses som ett handlån då tanken med lånet är att det ska återbetalas i samband med att man får sin lön, även om många lånebolag erbjuder delbetalning över flera månader. Smslån ligger normalt på mellan 1 000 kronor upp till 15 000 kronor.

Privatlån

Privatlån är, precis som smslån, ett blancolån som man kan erhålla utan säkerhet för lånet. Privatlån brukar vanligtvis ligga på mellan 10 000 kronor upp till 500 000 kronor. Till skillnad mot smslån så är amorteringstiden på flera år och därmed är räntorna lägre för ett privatlån. Behöver man låna lite minst 10 000 kronor så är privatlån ett bättre alternativ än smslån, om man kan vänta några dagar på lånet, då räntorna är betydligt lägre. Detta lån passar utmärkt om man exempelvis behöver renovera sitt hus, ska åka på långsemester eller ska göra ett större inköp.

Billån, bolån och andra lån med säkerhet

Om man ska köpa en bil eller en bostad så är ett billån eller ett bolån de biligaste lånen man kan erhålla då dessa lån är med säkerhet. Det innebär att om man tar ett billån för att köpa en bil så har man bilen som säkerhet för lånet, vilket gör att lånebolaget kan erbjuda låga räntor. Dessa lån är avsedda för ett specifikt ändamål och kan inte användas för andra inköp.

Foto av författare
Den här artikeln är skriven av Henrik Mårtensson
Henrik är en skribent på Kredit.nu med ett stort intresse för privatekonomi. Han har studerat ekonomi på universitetet och har tidigare jobbat som ekonomiassistent på en mindre nischbank samt med marknadsföring. Henrik hoppas att hans artiklar och tips kan hjälpa besökare att ta smartare ekonomiska beslut.